2024. május 14. kedd Bonifác

Kutyák bõrbetegségei és ezek megelõzése. II. rész

Agro Napló
A cikk elsõ részében a bõr viszketésével (pruritussal) járó bõrbetegségeket tekintettük át. A második rész, a bõrviszketéssel nem járó bõrelváltozásokkal foglalkozik.
I. Szőrhullás, szőrhiány

a.) Endokrin (hormonális) zavarokból adódó szőrhullás
Szimmetrikusan, elsősorban a törzs két oldalán, a combok hátsó felületén, máskor a nyakon és a háton kihullik a szőr. A bőr sima felületû, gyulladásos reakciótól mentes. Viszketésre utaló tünet nincs. Szuka kutyákban, petefészek ciszták, petefészek sorvadás, endokrin eredetû szőrhullást, hyperpigmentációt okoz.

b.) Hím kutyák feminizációs szindrómája

A hím kutyák törzsének két oldalán szimmetrikusan, a combokon és a has alján a szőr kihullik. A bőr először sima, később ezeken a területeken hiperkeratózis, hiperpigmentáció mutatkozik. A kutya emlőbimbói jelentősen megnövekednek. A herék enyhén sorvadtak. Az állat szexuálisan az ivarzó szukára jellemzően viselkedhet. Előfordul, hogy a kan kutyák egyik vagy mindkét heréjében (rejtett heréjû ebekben gyakrabban) ösztrogén hormont termelő daganat fejlődik.
Ez a megbetegedés a jellegzetes bőrelváltozás és a megváltozott nemi jelleg következtében könnyen felismerhető.
Gyógykezelés: sebészi úton történik a daganatos here eltávolításával, illetve hím nemi hormonok adagolásával.

c.) Pajzsmirigy hipofunkció okozta szőrhullás

A pajzsmirigy elégtelen mûködése következtében kialakuló bőr és szőrelváltozás. Az elhízott egyedekben a szőrhullás a háton és a nyakon kezdődik. Először foltokban, később a hát bőre, ritkábban a mellkas, a has oldala is teljesen szőrtelenné válik. A bőr sima, nem viszket, sorvadt.
Ezen kórképek jelentkezésekor feltétlenül keressünk fel állatorvost. Az állat alapos kivizsgálását követően határozható meg a gyógymód illetve szükség esetén a sebészi beavatkozás.


II. Feketésre színeződött és megvastagodott bőr (Acanthosis nigricans)

A bántalom ritkán, egészen fiatal, 6-8 hónapos korban, csupán a hónaljakban mutatkozó szőrhullással jár. A hónalj tájékán feketére pigmentálódik a bőr. Leggyakrabban 2-3 éves kor után jelentkezik a bántalom. Főleg tacskókban állapítják meg a betegséget.
A beteg állatok hónaljában a combok belső és hátsó felületén, a lábak elülső részén a szőr kihullik, a bőr megvastagodik, durva ráncokat vet, kékesfekete színû, nem egyszer avas zsírra emlékeztető szagú. Vakaródzásra, viszketésre utaló jelek nem mutatkoznak.
A gyógykezelés hormonterápiával történik. Gyakran a kezelés hatására sem javulnak a betegek.

III. Bőrgombásodás

Kutyákon a gombás bőrelváltozások rendszerint kerek, ovális, szőrtelen vagy szőrrel gyéren fedett bőrfelületeken jelentkeznek. Főleg a fejen, a pofákon, esetleg a törzsön.
A beteg bőrterületek sohasem viszketnek. Gyakori, hogy baktériumos fertőzés is társul a bőrgombásodáshoz.
Gyógykezelés, védekezés: a kis bőrterületen megjelenő gombásodást jól kezelhetjük kenőcsökkel. Pl.: Canesten kenőcs, Lamisil kenőcs.
Az állat egész testfelületén megjelenő gombás fertőzést belsőleg is ajánlott kezelni. Ezek a szerek csak szigorú állatorvosi ellenőrzés mellett szedhetők. Fontos kezelni társállataink bőrgombásodását, mivel a környezetükben, velük szoros kontaktusban lévő gyermekek és felnőttek is megfertőződhetnek.

IV. Bőrnövedékek

a.)A szemölcsök, papillómák

A kutyán gyakran előfordulnak kisebb borsónyi, mogyorónyi szemölcsök, amelyek a fejen, a szájnyílások környékén néha szájnyálkahártyán találhatók.
Gyógykezelése mûtéttel történik, az állatorvos sebészi úton távolítja el a kinövéseket.

b.) Zsírdaganatok (lipómák)

A kutyák bőre alatt, zsírszövetben fejlődő daganatok, amelyek elődomborítják fejlődésük helyén a bőrt. Általában jóindulatú daganatok. Gyógykezelés: amennyiben a lipóma megnövekedik és zavaróvá válik, mûtétileg távolítja el az állatorvos.

c.) Melanomák

Többnyire a bőrből, annak alapi rétegéből indulnak ki. A melanomák a felületüket borító bőr fekete színéről felismerhetők. Különböző méretekben fordulhatnak elő, lehetnek kicsik, máskor jelentős nagyságot érnek el.
Gyógykezelés: a daganatok eltávolítása mûtéttel történik, amikor már jelentős méretet értek el. Ha olyan helyen fordulnak elő, ahol gyakran sérülnek, feltétlenül el kell őket távolítani.

A fent ismertetett betegségek tüneteinek észlelésekor azonnal forduljunk állatorvoshoz, akinek szakértő segítségével kedvencünk hamar felgyógyulhat.

Pécs, 2001. szeptember 25.


Dr. Révész Bálint
állatorvos
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?