2024. április 29. hétfő Péter

30 éves Kecskeméti Fõiskola Kertészeti Fõiskolai Kar

Agro Napló
A Kecskeméti Fõiskola Kertészeti Fõiskolai Kara a Hírös Hét Fesztivál rendezvénysorozat keretében ünnepli fõiskolai karrá szervezésének 30. jubileumi évfordulóját. Ez idõ alatt az alapképzés keretében több mint 3200 kertészmérnök diplomát adtunk át és közel 900 fõ vehette át szakmérnöki végzettséget bizonyító oklevelet.
A Karon az alapképzés kertészmérnök szak nappali, levelező és távoktatási tagozaton van.
Célunk a mezőgazdaság, a kertészeti és élelmiszergazdasági ágazat, az Európai Unió igényeinek megfelelő korszerû képzési cél és tanterv alapján megvalósuló kreditrendszerû oktatás keretében vállalkozó típusú kertészmérnökök képzése.
Az alapképzés keretében 3 szakirányon – általános kertész, dísznövény- és zöldségtermesztő, gyümölcs- és szőlőtermesztő – folyik kertészmérnök oklevelet adó képzés. A tanulmányi idő a nappali tagozaton 6 félév, a levelező tagozaton pedig 8 félév. A távoktatási tagozaton az elsajátítandó anyag 3 ciklusban kerül oktatásra.
A határon túli magyarság képzésében 10 éve részt veszünk, a Szlovákiai Révkomáromi Városi Egyetemen végzünk levelező tagozaton kertészmérnök-képzést.
Az agrárfelsőoktatási intézményekben végzettek részére sokirányú szakmérnök-képzés keretében tesszük lehetővé a továbbképzést kertépítő és zöldfelületfenntartó, kertészeti termékmenedzser, környezetgazdálkodási, növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási, szőlőtermesztő és borász, valamint zöldséghajtató és gombatermesztő szakmérnöki szakokon.
A képzés keretében nagy hangsúlyt fordítunk a gyakorlati oktatásra. Az oktató-kutató munkát és a szaktanácsadási tevékenységet segíti a Kisfáiban lévő 270 hektáros tangazdaság, a növényházi és fóliás termesztő-berendezések, a botanikus kert és a jól felszerelt laboratóriumok.
A Tangazdaság Nagyváthy János Díjjal kitüntetett minősített tangazdaság, a korszerû kajszibarack termelés tevékenységre vonatkozóan „Bemutató üzem 2001” címet nyerte el.
Karunk hazai és nemzetközi téren kiterjedt kutatási tevékenységet folytat elsősorban alkalmazott kutatási témákban.
A tanszék oktatóinak több mint egyharmada tudományos fokozattal rendelkezik.
A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával hatékonyan mûködő Regionális Szaktanácsadói Központtal rendelkezünk.
Jelentős beruházás eredményeként Környezettudományi Intézet kerül kialakításra kiemelkedő felszereltségû laboratóriumokkal.
A hallgatók elhelyezését szolgálja a 300 férőhelyes Kiváló címmel rendelkező Erdei Ferenc Kollégium.

6000. Kecskemét, Erdei Ferenc tér 1-3.
T.: 76/517-600 F: 76/517-601
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!