Szarvasmarhák IBR mentesítése- a holland út

Agro Napló
A szarvasmarhák fertõzõ rhinotracheitisét (a tovaabbiakban IBR) okozó BHV-1 vírus széleskörben elterjedt az egész világon, így Magyarországon is. Néhány európai ország (pl. Dánia, Ausztria) már mentesítette állományait, sok másik (pl. Németország, Olaszország, Hollandia) pedig, a fokozódó piaci kényszer miatt intenzív mentesítésbe kezdett.
Nagyfokú fertőzöttség mellett gyors mentesítés csak speciális, ún. markervakcinák használatával lehetséges. A hazánkhoz hasonlóan súlyosan fertőzött Hollandia is az egyetlen, a Bayer által kifejlesztett BayovacÒ IBR-Marker vakcinával kezdte meg kötelező mentesítési programját. A vakcina idén áprilistól már Magyarországon is forgalomba került.

A BHV-1 vírus, amely a szarvasmarhák fertőző rhinotracheitisének okozója, az 1970-es évek elején érkezett Európába. Nagyfokú ragályozóképessége, látenciára való hajlama és későbbi reaktiválódása révén hamar elterjedt, és ma már endémiás betegségnek számít.
A hatalmas járványkitörések ellen hatékony vakcinák kerültek kifejlesztésre. Az IBR ma már csak igen ritkán jelentkezik súlyos megbetegedéseket előidézve, mégis jobb, ha az állattartók igyekeznek aallataikat megszabaditani a vírustól, mert a fertoezoettseeg hamarosan akadaalyozni fogja termeekeik eerteekesiteeseet .
Néhány ország, mint pl. Svédország, Dánia, Svájc, vagy a szomszédos Ausztria már mentesítette állományait. Nekik könnyebb helyzetük volt, hiszen a betegség alacsony előfordulási gyakorisága miatt a kevés szeropozitív állat egyszerû selejtezésével gyorsan megszabadulhattak a betegségtől. Mások (Franciaország, Németország stb.), ahol a fertőzöttség jóval magasabb volt, intenzív markervakcinás mentesítési programokba fogtak. Hollandia hasonló helyzetben volt, hiszen a tejtermelő állományok 85%-a, a húshasznú állományoknak pedig 50%-a volt fertőzött.
Hagyományos vakcinákkal a klinikai tünetek kialakulása megelőzhető, ezeert ezt a modszert maar reegota hasznaaljaak a betegseeg okozta veszteseegek csoekenteeseere. Az ilyen vakcinaazast koevetoen azonban vérvizsgálattal a betegseeget kiseeroe pozitiv eredmeeny nem különíthető el a vakcinázás utáni szerológiai áthangolódástól, tehaat a vakcinaazott aallatokat fertoezetteknek kell tekinteni.
A hagyományos vakcinák ezért mentesítési programban nem alkalmazhatók.
Hasonlo probleema eloett aaltak a holland szarvasmarhatartók ees tenyésztők, hiszen évente 1.3 millió adag spermát és 50000 vemhes üszőt eerteekesitenek mas orszaagoknak. Megoldas hijaan mindkét exportlehetőség megszûnt volna, hiszen az IBR-mentesség kérdését az Európai Unió szigorúan szabályozza:
1. 1998. január 1-től előírás, hogy az EU tagállamok közötti kereskedelemben kizárólag IBR-mentes állományból származó ondót forgalmazhatnak,
2. IBR-mentes országok csak IBR-mentes állományokból vásárolhatnak állatokat,
3. harmadik ország még olyan további előírásokat is megkövetelhet az importálótól, amely egyébként nem kötelező az EU-n belül.
A Bayer AG és a Holland Állategészségügyi Intézet (ID-DLO) szoros együttmûködeként kifejlesztésre került a BayovacÒ IBR-Marker vakcina, amely megoldást jelent Hollandia, és más hasonló BHV-1 fertőzöttségû ország számára.
A vakcinában egy ún. gE-negatív vírustörzset alkalmaztak. Ez abban különbözik a megbetegedeest okozo un. utcai ill. vad vírustól, illetve a hagyományos vakcinavírustól, hogy az E jelû, vírus burkából kinyúló glikoprotein hiányzik. Így, megfelelő szerológiai tesztek mellett a markervakcinázott állatok megkülönböztethetők az utcai vírussal fertőzöttektől.
Mind a Bayovac IBR-marker vivum illetve inactivatum (élő és inaktivált vakcina) véd a klinikai tünetek kialakulása ellen, csökkenti az utcai vírus ürítését, és emellett biztonságosan alkalmazható. A BayovacÒ IBR-Marker vakcina már Magyarországon is elérhető, és kiutat jelent a szarvasmarhatartóknak az IBR-fertoezoettseegtoel valo mentesiteeseben

Hollandiában országos mentesítési program indult, amely révén 4-5 év alatt tervezik az ország teljes BHV-1 mentességét. Az első lépcsőben évente kétszer kötelező minden három hónapnál idősebb állat vakcinázása. A második lépcsőben a maradék gE-pozitív szarvasmarha selejtezése történik meg, melyet 2003-2005 között tervezik. Ezután, további járványmegelőzési feltétel egyidejû meglétekor a vakcinázás elhagyásával őrzik meg a BHV-1 mentes állapotot. A mentesítési program költségeinek 95%-át a farmerek fedezik.
A program 1998. május elsején indult, de már jelentős előrehaladás tapasztalható, hiszen az exportőrök számára nincs más választási lehetőség: minél előbb megszabadulni az IBR-fertőzöttségtől.
A budapesti Országos Állategészségügyi Intézet adatai alapján Magyarországon a hollandiaihoz hasonló a helyzet, a nagyobb állatállományok 85%-a BHV-1 fertőzött. A mesterséges termékenyítő állomások csak IBR-mentes állatokkal dolgozhatnak, s az exportelőírások a magyarországi állatokra is mentességet követelnek (sokszor nem csak az EU tagállamaiban).
A kisleetszaamu, un. haaztaaji szarvasmarha-aallomaanyok fertoozoottseege kisebb meerteekue a nagyuezemiekeeneel, de orszaagos szinten meghaladja a 20 %-ot.
Ebben az evben a kisleetszaamu allomanyok mentesiteeseet agraartaamogataas segiti, melynek kereteeben az oeszi idoeszakban valamennyi feroezoett udvarban keetszeri ingyenes veedoeoltast kap valamennyi 3 honapnal idoesebb szarvasmarha. A mentesitees tovaabbi meneteet a nemzetkoezi tapasztalatok alapjaan a tovaabbi tamogataasi lehetoeseegek ismereteeben fogjaak az illeteekesek meghataarozni.
Az aallattartook, állattenyésztő ees állatorvosok oesszehangolt ees alapos munkaaja reeveen remeelhetoeleg roevid idoen beluel sikeruel megszabadulnunk az állatállományaink szabad kereskedelmét akadaalyozoo IBR-fertoezoettsegtoel az orszag egeesz terueleteen.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!