A nyereséges sertéstartás alapjai

Agro Napló
II. A tenyészkocák tartása és takarmányozása Bevezetés A malacnevelés sikerét nagymértékben befolyásolja a kocák teljesítménye. Ezen kívül a kocánként élve született és az évente választott malacok száma igen fontos mérõszám, az ökonómiai számítások alapja.
Nem mindegy ugyanis, hogy az egy évben felhasznált 10,5-11 mázsa takarmány költségét hány malac felnevelésére oszthatjuk. A jelenlegi áron kalkulált 1 kocára jutó kiadásaink 55-60 000 Ft. Ez 15 választott malac esetében kb. 4000 Ft-tal terheli a malacnevelést egyedenként. A jobb telepeken elért 20 körüli kocánkénti választott malac ezt durván 1000 Ft-tal csökkenti. A külföldi versenytársaknál elért 24-25 körüli mutató esetén további 500 Ft eredményjavulás kalkulálható. A fentiek alapján megállapítható, hogy a 20 egészséges választott malac kocánként a minimális cél kell, hogy legyen, a minden további eredményjavulás pénzben mérhető eredményt, profitot hoz.

A tenyészkocák tartása és takarmányozása
- Süldőnevelés, süldővásárlás : Céljaink elérésének alapja a megfelelően előkészített kocasüldő. A saját állományban való kocasüldő előállítás nagy szakértelmet követel. A süldőnevelési program alapja a kocák termelési mutatóinak naprakész nyilvántartása. Erre támaszkodva válogathatók ki a kiváló anyai tulajdonságokkal rendelkező egyedek. A 3 hónapos életkor a tenyész-utánpótlásra szánt állatok szelektálásának legkésőbbi időpontja, de jobb ha ez már korábban megtörténik. Az állatokat 50 kg-os testtömegûk eléréséig ad libitum módon javasoljuk takarmányozni (TA 8095; TA 8299), számukra nagy vitamintartalmú tápot kell biztosítani. Ezt követően a napi gyarapodás üteme kisebb jelentőségû és a megfelelő testi és ivarszervi fejlődés kap hangsúlyt. Ezért az adagolt etetés mellett a napi gyarapodás 650-670 g között kell, hogy legyen. A túlzottan gyors fejlődés, az esetleges elzsírosodás ebben az időszakban károsan hat a későbbi szaporodásbiológiai mutatókra. A cél, hogy az utánpótlásra szánt állatok 240-250 napos életkorukra 130-140 kg-os élőtömeget érjenek el 18-20 mm hátszalonna vastagság mellett. Az állatok korábbi ivarzásairól eddigre adatainknak kell lenni, mert a modern fajták a testi érésük előtt elérik ivarérettségüket, és ezenkívül a harmadik búgásra termékenyített kocával jóval jobb eredmények érhetők el.
A megfigyelt ivarzás lehetőséget biztosít a flushing szakszerû alkalmazására, melyen a várható ivarzás előtti emelt adagú takarmányozást értünk. Ebben az időben a napi 1,9 kg helyett 2,8-3,2 kg-ot biztosítunk a szoptató kocák számára javasolt beltartalmú tápból (TA 8299).

A tenyészsüldők vásárlásakor helyes, ha az állomány előéletéről szerzett információnk a küllemi tulajdonságokkal együttesen határozzák meg vásárlási döntésünket. Az öröklött tulajdonságok az anyai vonal esetében elsősorban a fialás lefolyására, az alom nevelésére, a tejtermelésre vonatkozó adatok alapján értékelendők. Nem mellékes ez mellett a végcél, a vágóállat minősége sem. Az állatok végső válogatását külső tulajdonságaik alapján végezzük. Az egészség látható jelei mellett különösen fontos a legalább 6 pár egészséges csecs és a jó lábszerkezet.

A kocák tartása és takarmányozása
A kocának termelési ciklusa folyamatosnak tekinthető és az ivarzás - vemhesség-(fialás)- szoptatás - választás-ivarzás (termékenyítés) szakaszokra bontható. A 114 nap körüli vemhességet tartási és takarmányozási szempontból két szakaszra oszthatjuk: Termékenyítéstől a 80. napig, illetve a 80.-tól a fialásig terjedő időszakra Ezen túl a szoptatás ideje és a választás, majd az újravemhesítésig eltelő időtartam elkülönítését tartjuk fontosnak.

Tartási körülmények búgatáskor és a vemhesség alatt
1. A kanokat külön kutricába tartsuk, de a kanok egy részét fel kell használni a kocák stimulálására is. Ez megoldható a kanok kocák közé eresztésével, illetve a kocaszállásra történő beeresztésükkel, ami napi egy-két órát jelent számukra.
2. Tanácsos, hogy a kocákat és az előhasi kocasüldőket a vemhesség alatt testtömegüknek megfelelő csoportban tartsuk, de úgy, hogy lehetőség szerint a telepen lévő fertőző betegségekkel szemben kialakuljon védettség az előhasi kocákban is. Az állományt érintő fertőző betegségek ismeretében ki kell alakítani a preventív vakcinázási programot. Ehhez állatorvosi segítséget kell igénybe venni.
Erre azért van szükség, hogy az előhasi kocák immunrendszere aktivizálódjon és át tudják adni a védettséget a kolosztrummal a malacaik számára.
3. Ha megoldható, célszerû a vemhesítés után 20 napig egyedileg elhelyezni a kocákat, illetve a kocacsoportokat már kezdetben érdemes testtömegük szerint kialakítani.
4. Maximum 20 kocát vagy kocasüldőt tartsunk egy kutricában. Teljesen zárt tartási körülmények között csökkentsük a létszámot 10-re.
5. 1,4-1,9 m2 férőhelyet biztosítsunk kocánként. A nagyobb terület különösen nyáron lényeges és főleg ott, ahol hûtőberendezés nem áll rendelkezésre.
a, Ez kielégíti a kocák és az előhasi kocák férőhely igényét teljesen zárt tartási körülmények között.
b, Kifutós tartási rendszerekben az előbbihez képest további 1 m2 kifutó területet szoktak biztosítani kocánként a kifutókban.
c, Ajánlatos olyan párásító berendezés alkalmazása, amely automatikusan bekapcsol, ha a hőmérséklet meghaladja a 26-27 oC-ot. A páraszóró csöveket a tető alatt célszerû elhelyezni. Egy páraszóró csövet ajánlatos minden 10 kocára alkalmazni.

Előkészítés a búgatásra
A tenyészkocák búgatásra való előkészítésének lényege, hogy lehetőleg optimális időben 5-10 napon belül termékenyüljenek a választás után.
A sertésekre is jellemző, hogy a javuló kondíció élénk, kifejezett ivari folyamatokat eredményez. Ezért bevett gyakorlat, hogy a termékenyítésig a kocákkal jó minőségû, magas beltartalmú tápot etetnek (flushing). Ez az AGROKOMPLEX C. S. RT. technológiája szerint 2,8-3,2 kg /koca /nap TA 8299 000 cikkszámú EURO szoptató kocatáp etetését jelenti általában.

Újraivarzásig átlagosan 5-10 nap telik el, s bár ez rövidebb a "flushing" ajánlott időtartamánál (2 hét), de pozitív hatása a vemhesülésre és az alomlétszámra így is bizonyított.

Az ivarzás alatti takarmányozás

Az ivarzás ideje alatt leghelyesebb, ha az előkészítés alatti takarmányozást folytatjuk. A jó minőségû és emelt mennyiségû táp eredménye a jobb vemhesülésben realizálódik.

Takarmányozás a vemhesség 80. napjáig

Az első két hét tekinthető a vemhesség legkritikusabb időszakának. Ez alatt az idő alatt válik el, hogy a megtermékenyült petesejtek közül hány ágyazódik be a méh nyálkahártyájába, és ezek közül a kezdeti fejlődési stádiumban mennyi fog elhalni, illetve felszívódni.
Ilyenkor a lehető legnagyobb nyugalmat kell biztosítani a kocák számára, ha lehetőség van rá, akkor ebben az időszakban egyedileg helyezzük el a kocákat.
Ismert, hogy a kövér koca malacai kicsik, nem megfelelő vitalitásúak, hosszabb a fialás időtartama, mérsékeltebb a tejtermelés. Ezért ezen időszak szûkösebb takarmányozása nem csak a költségeket csökkenti, hanem a vehemépítés szempontjából is előnyös.
A takarmány mennyiségének és beltartalmának csökkentését az teszi indokolttá, hogy a vehem táplálóanyag igénye kicsi, és a vemhes koca takarmányértékesítése jelentősen javul. További igényként merülnek fel, hogy a megelőző szoptatáskor elvesztett testtömeg pótlásáról, a szervezet táplálóanyag raktárainak feltöltéséről is ez idő alatt kell gondoskodni. Ez a helyes szoptatáskori takarmányozással megelőzendő.
A kísérletek és az üzemi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vemhesség napjáig a kocák táplálóanyag igénye 1,8-2,2 kg/koca/nap ( TA 8360 000 EURO vemhes kocatáp, illetve a TA 8359 000 Vemhes koca táp) kocatáppal kielégíthető.

Takarmányozás a vemhesség 80. napja után

Mivel a vehem intenzív növekedése a vemhesség 85.-90. napja utáni időszakra tehető, ezért ehhez kell igazodnia a táplálóanyag ellátásnak is.

A vemhes sertések keveréktakarmányának három feltételt kell teljesítenie. Az első, hogy kielégítse a koca létfenntartási szükségletét. Másodszor, a magzatfejlődéshez biztosítsa a szükséges táplálóanyagokat.
Harmadszor, az állatok részére szánt keveréktakarmányokat úgy kell összeállítani, hogy azok fedezzék az anyai szervezet tervezett és szükséges fejlődését. A kocákat úgy kell takarmányozni, hogy az ellátásuk eleget tegyen ezeknek az igényeknek és magas szintû életteljesítményt érjenek el. A vemhes kocák alultáplálása, vagy túlhizlalása egyaránt károsan befolyásolja a szaporodásbiológiai mutatók alakulását. A vemhesség során a táplálóanyag-szükséglet a vemhesség harmadik harmadában változik jelentősen. A fő jellemzője a helyes takarmányozási programnak a vemhességi időnek megfelelő adagolt takarmányozás.
Ennek az időszaknak a fehérje, energia, ásványianyag, vitamin és egyéb hatóanyag ellátottsági szintje befolyásolja az élve született malacok számát, testtömegét és vitalitását. Ebben az időszakban legfontosabb a koca tenyészkondíciójának tartása, tehát nem megengedhető az elhízás. Bizonyított, hogy az elhízott kocák selejtezési aránya nagyobb, szaporodásbiológiai mutatóik rosszabbak. Ennek elkerülésére, ebben az időszakban a fejadagot 2,8-3,2 kg/koca/nap-ra ( TA 8360 000 EURO vemhes kocatáp illetve a TA 8359 000 Vemhes kocatáp) kell emelni és fokozatosan át kell térni a szoptató koca tápok etetésére ( TA 8299 000 EURO szoptató kocatáp, illetve a TA 8298 000 Szoptató kocatáp ).

A szoptató kocák takarmányozása

A kocák fialást megelőző takarmányellátása meghatározó a szoptatás alatti takarmányfelvételükre, tejtermelésükre és testtömeg vesztésükre nézve. A nagyobb tejtermelés eredménye, hogy magasabb a szopós malacok testtömeggyarapodása és javul életbenmaradási arányuk. A kocák kisebb testtömeg-vesztesége pedig a következő ciklusra gyakorol jótékony hatást.

Ha minimálisra tudjuk csökkenteni a kocák szoptatás során bekövetkező testtömegveszteségét, mérséklődnek a kocák választást követő reprodukciós problémái, mint pl. a választás utáni ivarzás késése, a következő fialásnál az alom nagyságának csökkenése.

A szoptató koca táplálóanyag-szükséglete

A szoptató kocáknak a létfenntartáshoz és a tejtermeléshez energiára van szükségük. Ehhez a takarmányon keresztül jutnak hozzá, vagy elégtelen ellátás esetén testtartalékaik bontásából fedezik szükségleteiket.
A szoptató kocák energia- és táplálóanyag igénye függ
1./ a testtömegüktől
2./ a termelt tej mennyiségétől és összetételétől
3./ a testtömegcsökkenésből származó energia és táplálóanyag mennyiségétől.

A nagy teljesítményû kocáknál előfordul, hogy a laktációs szakaszban takarmányt fogyasszanak, hogy ezzel teljes mértékben kielégítsék energiaszükségletüket. Így a tejtermeléshez szükséges energia bizonyos hányadát a testtartalékaikból fedezik. Szélsőséges esetben jelentős fehérje bontás is bekövetkezhet.
Az erre a termelési időszakra is kiterjedő takarékoskodás a szaporodásbiológiai mutatók romlásához vezet. Megjegyzendő, hogy a szoptató kocák éves takarmányszükséglete a telepi tápfelhasználás kb. 4 %-a, így a takarmányozás korlátozásával célzott költség-csökkentési kísérletek csak minimális hatást gyakorolnak az összes takarmányozási költségre.

A hiányosan táplált kocák 20-45 kg-ot is veszítenek testtömegükből a malacok leválasztásáig.
Ennek eredménye:
- rosszabb a tejtermelés
- csökken a választási alomtömeg
- késik a következő ivarzás
- nő az üres napok száma
- emelkedik a kocaselejtezés, stb.

A szoptató kocák takarmányfogyasztását befolyásoló fontosabb tényezők.

A szoptató koca napi takarmányfelvételét számos tényező befolyásolja:

- állatgondozás színvonala
- környezeti tényezők (20 C° feletti hőmérséklet)
- egészségi állapot
- a koca testtömege
- a vemhesség alatti takarmányozás
- az alom nagysága
- a takarmányadag, táplálóanyag koncentráltsága, stb.
A megfelelő beltartalmú vemhes kocatáp és ennek a vemhességi állapottal összhangban lévő adagolt etetése, valamint a szoptató kocatáp étvágy szerinti fogyasztása a magas szintû, hosszú távú termelés kulcsa.

A kocák fialást követő egészségi állapota meghatározhatja az első napok takarmány-fogyasztását. A lázas kocák alig fogyasztanak takarmányt. Ez csökkenő tejtermeléshez és növekvő malacelhulláshoz vezet.
A fialás napján csak kismennyiségû (1-2 kg) tápot adjunk a kocáknak, és biztosítsuk az állandó ivóvíz felvételi lehetőséget. Másnap kis adagokkal kell elkezdeni a kocatáp etetésének emelését
(TA 8298 000 szoptató kocatáp, illetve a TA 8299 000 EURO szoptató kocatáp), majd folyamatosan az 5. napra kell elérni a teljes mennyiséget ( 5-6 kg/koca/nap ).

Ahogy a kocák testmérete nő az egymást követő termelési ciklusokban a felvett takarmánynak úgy kell kielégítenie a megnőtt létfenntartási szükségletet. Az előhasi kocáknak nyilván kevesebb takarmány elegendő, mint a 3-4-szer fialt kocáknak. A testtömeg növekedése mellett még számolni kell a többször fialt kocák nagyobb alomméretéből és több tejtermeléséből következő szükséglet növekedéssel is.
A friss, minőségileg kifogástalan takarmány etetése, az etetők tisztántartása különösen fontos ebben a termelési fázisban. A napi háromszori etetéssel növelhető a felvett takarmány mennyisége. Gyakorta előfordul, hogy a fiaztatók hőmérsékletei nagyon eltérnek a kocák hőmérséklet igényétől (18-20 °C).
A magasabb hőmérséklet szintén csökkenti a kocák napi takarmányfelvételét.

Dr. Nochta Imre
vezető product manager
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez most nagyon meggy!

Ez most nagyon meggy!

„Ez most nagyon meggy!” mottóval indított meggyfogyasztást ösztönző kampányt az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) – jelentetté...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?