Tenyészsertések takarmányozása

Agro Napló
Tenyészsertéseknek nevezzük azokat az állatokat, amelyeket öröklési és szaporasági tulajdonságaik miatt nevelünk, illetve tartunk. Fontosságukat hangsúlyozandó megjegyezendõ hogy nélkülük nem lehetne hízósertést elképzelni, de gazdasági fontosságukat tovább hangsúlyozza az, hogy egy sertéstelep jövedelemtermelõ képessége múlik rajtuk.
Ezen állatok takarmányfogyasztása egy telep életében „szükséges rossz”, mivel elkerülni nem lehet, viszont a mértéke befolyásolja a telepi fajlagos takarmány felhasználást, tehát a telep jövedelemtermelő képességét. Takarmányozástani szempontból ezen állatokat 3 különböző csoportba osztjuk, az első csoportba a koca és kansüldők tartoznak, a másodikba a vemhes kocák, és a harmadikba a szoptatós kocák és a tenyészkanok tartoznak. Még egyszer hangsúlyozom, ezen csoportokat csak takarmányozási szempontok alapján képezzük, és nem egyéb kritériumok alapján.

1. Kocasüldők és kansüldők takarmányozása
A kocasüldőket és a kansüldőket fajtától, hibridtől, és tenyésztési technológiától függően 60-70kg-os korig a hízósertésekkel együtt-vagy külön tartjuk, de általában hasonlóképpen takarmányozzuk. Vagyis ad libitum, szárazon vagy nedvesített önetetős technológiát alkalmazva, kiscsoportosan (maximum 25-30 állat/csoport). Ezzel most különösképpen nem akarok foglalkozni, célunk ebben az időszakban a maximális testtömeg gyarapodás elérése a leggazdaságosabban. 60-70 kg felett, amikor már el tudjuk dönteni hogy mely állataink lesznek a tenyészállatok (remélhetőleg), ezen állatokat válasszuk külön, és takarmányozzuk külön a hasonszőrû, vágóhídra készülő társaiktól. A koca és kansüldők takarmányozásánál egyetlenegy fő szempont vezéreljen minket, úgy etessük az állatainkat a felnevelés időszaka alatt, hogy később a maximális hasznot tudják hozni a számunkra. Ez semmi mást nem jelent, minthogy hosszú ideig és magas színvonalon termeljenek ezen állatok a telepünkön. Ez több összetevőkből áll, amit a takarmányozással segíteni tudunk az a következő:
· A tápok energia tartalmát csökkentsük le 13,2 MJ/kg ME alá, mert egy túlfejlett és elhízott állattól nem várhatunk jó reprodukciós tulajdonságokat.
· A fehérjeszintet tegyük 10%-al magasabbra, mint a hízósertésekét, főleg 100kg felett, mert az „értékes szövetek” kialakulásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségû és minőségû fehérjetartalom. A tenyészállatoknál rugaszkodjunk el az egyoldalú szintetikus lizin tápba keverésétől, mivel ezen állatoktól nem a maximális testtömeg gyarapodást várjuk el, hanem egy folyamatos fejlődést (tudvalevő hogy az életfenntartás lizin igénye sokkal kisebb, mint a húsképzésé).
· Említést kell tennem a nyersrostról már ebben a fejezetben, mivel a kocatartás egyik alappillérének és vesszőparipájának szokták tartani, sokszor szerintem alaptalanul. Az mindenki számára köztudott, hogy a nyersrost a bélperisztartika fenntartásához nélkülözhetetlen, és hogy a nyersrost rontja a többi táplálóanyag emészthetőségét. Itt én most a nyersrostnak inkább egy másik élettani tulajdonságával szeretnék foglalkozni, mégpedig azzal, hogy összetételéből és a sertrés monogasztrikus jellegénél fogva az állat számára egy ballasztanyag, energia tartalom nélkül és gyenge emésztési mutatókkal. Az előbb utaltam a tápok alacsony energia tartalmára, ehhez van szükségünk a magasabb rosttartalmú alapanyagok és melléktermékek használatára a felnevelés második szakaszában, és a későbbi vemhes kocatakarmányozásban. Fiatal korban a kocasüldőkkel ballasztosabb anyagokat etessünk, ezáltal elősegítve a gyomor és bél normális kifejlődését, felkészítve ezen szerveket arra, hogy a szoptatás időszaka alatt a maximális takarmány vegye fel, és hasznosítsa (alakítsa át nagy mennyiségû tejjé) úgy, hogy közben az állat ne zsarolódjon le, és képes legyen újravemhesülni rövid időn belül.
· A hízósertésekhez képest 70 kg felett emeljük meg a kocasüldők tápjának vitamintartalmát, mivel az állatainkat fel kell készítenünk az első vemhesülésre, amely nagyban befolyásolja majd a későbbi pályafutásukat a telepünkön. Ügyeljünk a megnövekedett A és E vitamin igényre!
· A makroelemeket (Ca,P) kell még megemlítenünk, amelynek a fontosságát tenyészállatoknál a szakemberek nem győzik hangsúlyozni a megfelelő mértékû és minőségû csontképződéshez és lábszerkezethez (a kiváló lábszerkezet elengedhetetlen a modern technológia tûréséhez, mivel egyedi rácspadozatos tartásnál a kocaselejtezések nagy része lábszerkezeti problémák miatt adódik).

2. Vemhes kocák takarmányozása
Említésre érdemes, hogy a kifejlett koca éhezési hővesztesége a többi emlős háziállaténál kisebb. Ez csak kisebb részben indokolható a jó hőszigetelő szalonnaréteggel, inkább a kocáknak a többi háziállaténál kisebb mozgási aktivitásával áll összefüggésben (a sertés a metabolizálható energiát életfenntartás céljára 85%-os mértékben hasznosítja). A vehemépítés a sertés esetében is csak a vemhesség utolsó időszakában igényel az életfenntartó szintet jelentősebben meghaladó táplálóanyag ellátást. A vemhes koca életfenntartó energiaszükségletét a vehemépítés csak a vemhesség utolsó két hetében növeli meg mintegy 50%-al. A vemhes kocatápok összeállításánál és alkalmazásásnál a következő paraméterekre ügyeljünk:
· Lehetőleg kerüljük az ad libitum takarmányozást. A vemhes kocák takarmányadagját a kondíció függvényében állapítsuk meg, de 2,5 kg alá és 3,2 kg fölé még szélsőséges esetekben sem (kövér illetve sovány kocák). Ha a vemhes kocáink átlagosan kövér, túlkondíciós képet festenek, célul tûzzük ki a tenyészkondíció visszaszerzését, kb. egy év alatt (2,2-2,4 kocaforgó). Tehát a vemhességi időszakban egy visszafogott, és ballasztanyagban gazdag takarmányozást folytatva tudjuk meggátolni a további testtartalék felhalmozást, majd ellés után ad libitum biztosítsunk a számukra energiában és fehérjében gazdag takarmányt (a kövér elhízott koca takarmányfelvétele az ellés után kisebb).
· A táp ne tartalmazzon 50%-nál több kukoricát, mivel a kukorica energia tartalma magas, rosttartalma alacsony. Használjunk rostban gazdagabb takarmányokat és melléktermékeket (pl. korpa, árpa, takarmánylisztek stb.) A táp energiatartalma ne emelkedjen 12,8 fölé.
· Az aminosavakra kisebb figyelmet kell szentelnünk, mint a sertés többi takarmányára. Már említettem, hogy a vemhesség nagy részében a koca életfenntartó energiahányadot fogyaszt, így eszerint is takarmányozzuk. Tehát felértékelődnek a kéntartalmú aminosavak, és ha a 12,5-13,0%-os kívánatos fehérjetartalma kielégítjük, a lizinpótlásra nem lesz szükségünk. Hogy miért, azt a következő táblázat mutatja:

1. táblázat

Általánosságban elmondható, hogy a fehérjehordozók aminosav garnitúrája a sertés életfenntartó aminosav arányához áll közelebb. Ebből adódik rögtön, hogy pont emiatt szükséges a hízósertéseknél additív aminosavakhoz nyúlnunk. A lizin használata evidens, a metionin treonin esetleg triptofán hízótápokba keverését egyedül a megnövekedett genetikai igény indokolja.

3. Szoptatós kocák takarmányozása
A szoptatós kocatápból a kocának fedeznie kell életfenntartó szükséglete mellett a tejtermelés energiaigényét is. Ez körülbelül az életfenntartó hányad háromszorosa. Könnyen ki lehet számolni, hogy ideális esetben a vemhes kocatáp táplálóanyag tartalmát figyelembe véve kb. 8kg tápot kellene fogyasztania ebből a tápféleségből, ami természetesen lehetetlen. Éppen ezért az egyetlen megoldás, hogy a táp koncentrációját növeljük. A koca tejtermelését az alomszám, a laktációs stádium és a koca életkora határozza meg. A laktáció csúcsát a koca a szoptatás 3-4. hetében éri el. A kocák tejtermelése a 2. és 3. laktációban a legnagyobb, majd fokozatosan csökken. A takarmányfelvétel ellés után fokozatosan növekszik, és a maximális mértéke 5-6kg táp/koca/nap. A szoptatós kocatápok összeállításánál a következőkre figyeljünk:
· Alkalmazzunk bátran nagyarányú kukoricát, kiváló a kukorica - hipro szójadara kombináció szintetikus lizinnel kiegészítve.
· Az adag zsírtartalmát emeljük meg valamely növényi additív zsírral (pl. full fat szója vagy zsírpor). Az energia tartalmat vigyük 13,4 fölé, ezáltal remélve magasabb tejtermelést és kisebb súlyvesztést.
· Az aminosav tekintetében a következő értékeket tartsuk be lehetőség szerint: lizin: 0,88-0,94%, metionin: 0,34-0,36%, metionin+cisztin: 0,56-0,62%, treonin: 0,60-0,65%, triptofán: 0,15-0,16%.
· Ügyeljünk a helyes Ca:P arányra és mennyiségekre. Emellett természetesen a szoptatós koca fokozott vitaminigényéről is gondoskodjunk.

Muzsek András
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Világszerte igen nagy gondokat okoz az afrikai sertéspestis (ASP), mert ennek a fertőző betegségnek a nyomán nemcsak állategészségügyi, hanem gazdaság...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!