Közraktárba letett búza támogatása

Agro Napló
A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 46/2001. (VI.25.) FVM rendelete szabályozza a közraktárba letett 2001. évi termelésû búza támogatását. A közraktárba letett 2001. évi termésû búzára, közraktárjegy fedezete alapján pénzügyi intézménytõl, illetve közraktártól felvett legfeljebb egy éves lejáratra engedélyezett hitel után kamattámogatás, valamint a legfeljebb 12 hónapos közraktári tárolás idejének figyelembevételével tárolási támogatás igényelhetõ. A kamattámogatás és a tárolási támogatás csak együttesen vehetõ igénybe.
A kamattámogatás és a tárolási támogatás igénybevételére jogosultak a növénytermelést, állattenyésztést, vegyes gazdálkodást folytató termelők és állattartók, a termelői közösségek, a nyilvántartásba vett integrátorok, valamint az egyes termékek beszerzését, raktározását, értékesítését végző szövetkezetek, takarmánykeverők és malmok, amennyiben a közraktárba helyezés időpontjában az áru tulajdonosai és az áru, illetve – mûvi raktározás esetén – a raktár megfelel a közraktározás követelményeinek. Az igénylők a támogatások igénybevételére csak akkor jogosultak, ha a termelésükhöz szükséges, legalább 3 hónapra elegendő készletet, 2001. szeptember 15-éig közraktároznak be. A háromhavi szükséglet nem lehet kevesebb, mint a 2000/2001. évi szezonban felhasznált búzamennyiség havi átlagának háromszorosa. Az igénylőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy az általuk betárolt búzamennyiség eléri a három havi szükségletüket.
A közraktárra vétel kezdő időpontja 2001. július 15.
A kamattámogatás és a tárolási támogatás mértéke változó. Forint hitel esetében a támogatás a hitelszerződés 2001. december 31-éig terjedő időszakában a jegybanki alapkamat száz százaléka, míg 2002. január 1-jétől június 30-áig terjedő időszakára negyven százalék.
A tárolási támogatás mértéke 2001. december 31-éig terjedő időszakra 15 Ft/tonna/hét, míg 2002. január 1-jétől június 30-áig terjedő időszakra 10 Ft/tonna/hét. Azok az igénylők, akik összesen száz tonnát nem meghaladó búzamennyiséget helyeznek el közraktárba, a december 31-éig terjedő időszakra 20 Ft/tonna/hét, a 2002. január 1-jétől június 30-áig terjedő időszakra 15 Ft/tonna/hét tárolási támogatás igénybevételére jogosultak.
A kamattámogatást negyedévente, a tárolási támogatást utólag, egy összegben lehet igényelni. A kamattámogatás igényléséhez az igénylőnek mellékelni kell a hitelszerződést, a pénzügyi intézmény vagy a közraktár kamat megfizetéséről szóló igazolását, valamint első igényléskor az illetékes megyei földmûvelésügyi hivatal jogosító igazolását arról, hogy az igénylő megfelel az e rendeletben foglalt feltételeknek.
A tárolt búza mennyiségéről, a tárolás kezdő és befejező időpontjáról a közraktár igazolást állít ki. A tárolási támogatás igényléséhez mellékelni kell a közraktár által kiállított igazolást.
A támogatások a területileg illetékes adóhatóságtól igényelhetők. A támogatás felhasználásának ellenőrzését a területileg illetékes adóhatóság végzi és rendelkezik a jogtalanul igénybe vett támogatások visszafizetéséről.
A rendelettel kapcsolatban részletes felvilágosítást a falugazdászoktól kaphatunk.
Varga Gábor
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre többen választanak így fajtát

Egyre többen választanak így fajtát

Az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően nemcsak az árugabonát termesztő gazdaságok kerülnek nehezebb helyzetbe, hanem a vetőmag-előállítás is...

Soyzin etetése a gyakorlatban

Soyzin etetése a gyakorlatban

GMO-mentes védett fehérjeforrásai közül a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. (BBT) Soyzin nevű termékével immár 5 éve van piacon. Ennek jegyében körkérdé...

Dobogós helyen a KWS kalászosok

Dobogós helyen a KWS kalászosok

A KWS által nemesített őszi búza és őszi árpa fajták a tavalyi évtől közös portfólióból érhetőek el Magyarországon, így termelőink ezentúl egy helyen...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?