A Vetõmag-termesztési ágazat támogatása 2001. évben

Agro Napló
A földalapú növénytermesztési támogatás bevezetése nagyban segíti a vetõmagtermesztést, ugyanis a növénykultúrák ill. szántóterület figyelembevételével megállapított hektáronkénti támogatás feltétele, hogy a termelõ vetésterületén legalább 40 %-ban fémzárolt vetõmagot használjon.

A minőségi termelés elősegítése érdekében a vetőmagot termelők és forgalmazók 80 %-os állami készfizető kezesség vállalással 100 %-os kamattámogatású hitelt vehetnek igénybe legfeljebb 12 hónapos futamidőre.

A hitel nagysága hektáronként max. 15 ezer Ft lehet.

A forgalmazók a hitel felvételére termeltetési szerződések alapján jogosultak, amennyiben kamatmentes áruhitel formájában adják át a vetőmagot a termelőknek, továbbá feltétel a Vetőmag Terméktanácsi tagság is. (A támogatás részletes szabályait a 15/2001. (III.3.) FVM rendelet 12-13-14 §-ok tartalmazzák.)

A vetőmag és szaporítóanyag termesztés költségeinek csökkentését szolgálja az OMMI és a Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Állomások által végzett szántóföldi szemlék, továbbá a vetőmag minősítési- és fémzárolási díjak számlán szereplő összegének 50 %-os támogatása.

A fentieken kívül természetesen a vetőmagtermesztőket is megilleti a normál földalapú támogatás, az öntözővíz támogatás (13 Ft/m3), éven belüli és éven túli hitelek kamattámogatása, gépvásárlási támogatás, és pályázhatnak a beruházási pályázati konstrukcióban is.

Székely Bertalan főosztályvezető

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vigyünk egy kis pluszt a termesztésbe!

Vigyünk egy kis pluszt a termesztésbe!

Ebben a cikkben a fajta kiválasztásának fontosságára szeretném felhívni a figyelmet. Már az elején ki is emelnék két lényeges dolgot: fajtát mindig a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 14. 05:58