2024. május 12. vasárnap Pongrác

A korai dinnyeszezon idei tapasztalatai

Agro Napló
Ezek a sorok július végén íródnak, amikor a görögdinnyeszezon már elkezdõdött, de még a szezon nagy része hátravan. Érdemes azonban idõben felkészülni és átgondolkodni az idei tapasztalatokat a következõ szezon tervezésénél.

Termesztés: Az időjárás ismét más volt, mint a tavalyi. A május általában száraz volt, a június azonban sokkal csapadékosabb volt, mint tavaly. A korai állományokban, amelyek már méretes dinnyét neveltek, a hideg periódus sok kárt okozott. A 40-50-60 mm csapadék, amely lehûtötte a talajt, nagyon megviselte a dinnye gyökerét, a hajszálgyökerek elhaltak. Ennek eredménye a hervadás, ami általában csak akkor regenerálódik, amikor a növény megszabadul a termésektől, azok nem terhelik tovább a tövet.


Piac: A hervadt tövön lévő termések általában kényszerérett, csökkent minőségû terméket jelentenek, amelyek nem, vagy csak reklamációs kockázattal értékesíthetők. Sajnos ezek a termések kerülnek először az exportpiacokra és az eredmény reklamáció. Az idén az exportőrök a korábbi évek tapasztalatai alapján sokkal óvatosabbak voltak az első tételekkel, ennek ellenére néhány szállítmányt megreklamáltak az exportpiacokon.

Mit lehet tenni a termesztés kockázatának csökkentése érdekében?

1. Fajtaválasztás


Korai termesztés esetén se hagyatkozzunk csupán egyetlen korai, gyönge növekedési erélyû, érzékeny fajtára. A minőség egy ilyen fajtánál legfeljebb közepes, a szállíthatóság, pultállóság nem felel meg a mai kor követelményeinek. Korai, fólia alagutas termesztés esetén sem szabad egyetlen fajtából 20-30%-nál többet termeszteni. Egyszerre úgysem tudjuk betakarítani az egész táblát, 3-4 nappal később pedig már érnek a bőtermőbb, jobb minőségû, jobban szállítható, kevésbé érzékeny fajták. Szabadföldre semmi esetre sem javasolunk korai, gyönge növekedésû fajtát ültetni, hiszen ekkor már a piacon vannak a bőtermőbb, kiváló minőségû, jól szállítható fajták.


A Syngenta Seeds fajtaválasztékából a crimson típusban korai, alagutas termesztésre a Granit F1 fajtát javasoljuk. Korai, erős növekedési erélyû, a hervadás, hideg talaj nem tesz benne kárt, húsa mélypiros, nagy termőképességû.

Szintén gömbölyû, crimson típusú a Topgun F1, amely a Granit F1 után érik 2-3 nappal. Kiemelkedő minőségû, nagyon jól száron, pultontartható, szállítható. Alagutas és szabadföldi termesztésre egyaránt javasoljuk.


Ovális, crimson csíkozású a Farao F1, amely az ovális fajtakörben méltán piacvezető fajta. Rendkívül bőtermő, erős növekedési erélyû, a termés kiváló minőségû. Alagutas és szabadföldi termesztésre javasoljuk. Tenyészideje a Topgun F1-hez hasonló.


2. Több ültetési időszak


Ha csupán egy időpontban ültetünk nagy kockázatot vállalunk. Egyetlen szakaszt sok veszély fenyeget: hideg periódus hervadással, belvíz, aszály, jégverés és nem utolsó sorban a piac hektikussága, kiszámíthatatlansága. Több szakasszal, két-három vetési-ültetési időszakkal a kockázatot mérsékelni tudjuk.


3. Oltás


Az oltás során a dinnye nemest (fajtát) a gyümölcsfákhoz hasonlóan egy erősebb gyökérzetû növényre – általában tökre – oltják. Ennek legfontosabb előnyei: az erős növekedés, betegségellenállóság (Fusarium), hidegtolerancia. A betegség-ellenállóság lehetővé teszi a több évig tartó termesztés lehetőségét ugyanazon a területen, a hidegtolerancia biztosítja a hervadásmentes állományt hideg időjárás esetén is, az erős növekedési erély pedig magasabb termésátlagot és darabosabb termést, valamint az öntözés nélküli termesztés lehetőségét jelenti.

A görögdinnye oltásához az Emphasis F1 hibrid alanyt javasoljuk. Ez az alany biztosítja a legerősebb növekedési erélyt, hidegtoleranciát és Fusarium ellenállóságot.

E tulajdonságainak köszönhetően a dinnye több évig termeszthető ugyanazon a területen, az oltatlan állományhoz képest 20-30%-al magasabb termést és darabosabb dinnyéket biztosít. Hervadás nem lép fel és az öntözés nélküli termesztést is kockázatmentesebbé és gazdaságosabbá teszi.
4. Helybevetés


Ismét egyre több dinnyetermesztő kezdi használni ezt a jól bevált, régi módszert. Az utóbbi években azért szokott le a dinnyéstársadalom a helybevetésről, mert túl késői érést jelentett ez a termesztésmód, valamint a drága hibridmagokat senki nem merte a területre elvetni. Az utóbbi időszak próbálkozásai cáfolták ezeket az aggodalmakat. A 90% feletti kelési arány általános helybevetés esetén is, a koraiságot pedig a talajtakarással nagyon jól lehet fokozni. Egy május elején helybevetett, talajtakart állomány július 20. táján elkezd teremni, ha még korábban vetünk és alagutat is használunk, az érés még korábbra várható.


Milyen előnyöket jelent a helybevetés?


Nem kell palántát nevelni. Ezzel egy csomó költséget megspórolunk és el sem tudjuk rontani a palántanevelést. (Ami azért mindenkivel elő szokott fordulni)

Növényeink gyökere zavartalanul tud fejlődni, mélyre hatol a talajban és sokkal ellenállóbb, robosztusabb lombozatot biztosít. A gyökerek nincsenek a tápkockába szorítva, és nem kapnak stresszt kiültetéskor sem. Egy esetleges lehûlés vagy aszály sem tesz akkora kárt a gyökérzetben. Ennek eredményeként nem lesz hervadt tő az állományban, a termésátlag magasabb, a dinnyék darabosabbak lesznek.

Reméljük a fenti módszereket minél többen kipróbálják, ezzel kockázatmentesebbé és gazdaságosabbá téve termesztésüket.


Bármilyen technikai részletkérdéssel kapcsolatban (oltás, helybevetés, fajtaválasztás, növényvédelem, stb.) kérjük, keresse irodánkat vagy területi képviselőinket.

Sikeres termesztést kívánunk!

András Attila


Syngenta Seeds Kft.


06-1-488-22-00

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Green Miracle – a növények napteje

Green Miracle – a növények napteje

Földi létünk egyik alapfeltétele a napsugárzás. A földfelszínt elérő sugarak nem mindegyike szükséges életünk során, sőt kifejezetten károsak az élőlé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?