Permetezéstechnikai aktualitások

Agro Napló
Légszállításos permetezõgépek beállítása A permetpenetrációs vizsgálataink egyértelmûen bizonyították, hogy a permetcseppek behatolása a lombozatba nem a permetlé mennyiségétõl, hanem a képzett cseppek méretétõl függ. A 300 mikrométer feletti cseppek zöme a lombkorona köpenyén rakódik le. Tömeges lerakódásuk a permetlé megcsurgásához vezet. A permetlé egyenetlen (fõleg a külsõ levélmozaikokra történõ) lerakódása az esetleges fitotoxikus hatások mellett nagy szermaradvány értékek kialakulását is okozhatja.
A légtömeggel szállított permetfelhővel szemben a lombkorona mintegy szûrőként viselkedik. A kis cseppek kitérnek a külső levelek síkjából, tovább lebegnek, és a koronán belül kialakuló turbulens áramlatok következtében a belső részeken csapódnak le. A nagy sebességgel szemben a lombkorona külső levélmozaikja tömör falat képez, s a permetfelhő behatolását megakadályozza. A mérések azt mutatják, hogy előnyösebb, ha a permetfelhőt a gépből nagy tömegû, de kisebb sebességû légárammal szállítjuk. A permetfelhő hatótávolsága a ventilátor légszállítási teljesítményével növekszik. A permetezőgép haladási sebességének fokozásával viszont csökken a hatótávolság, ezért a sebesség helyes meghatározásának alapvető szerepe van.
A szükséges géptípus kiválasztásánál, a helyes permetezéstechnikai beállításnál, és az üzemelési mód meghatározásánál figyelembe kell venni:
· az ültetvény sortávolságát,
· a mûvelési módot (lombkorona alakja, magassága, szélessége, sûrûsége),
· a károsítóktól veszélyeztetett felület térbeli elhelyezkedését,
· a védendő felület alaki sajátosságait (levél alakja, nagysága, mozgathatósága, állásszöge stb.).
A gépbeállítás menete:
1. A permetezőgép funkcionális részei mûködőképességének felülvizsgálata.
2. A ventilátor légszállítási teljesítményének meghatározása.
Mivel a gyakorlatban ezt mérőeszközök hiányában (szélsebesség-, szélnyomás mérő) nem lehet megmérni, ezért a gépkönyvben közölt adatokat kell figyelembe venni. A további átszámításokhoz az itt található m³/óra, vagy m³/másodperc értékeket m³/perc egységekre kell átszámítani. A kettő vagy több fokozatú sebességváltós hajtómûveknél a légszállítási teljesítmény – a vontató erőgép teljesítményét és a szükséges hatótávolságot figyelembe véve – állítható.
3. A légszállítási teljesítmény ismeretében a haladási sebesség /v/ kiszámítása (m/perc).
1.képlet
4. A permetlé felhasználási norma /Q/ megválasztása (liter/ha). Az alkalmazásra kerülő növényvédő szerek engedélyezett felhasználása alapján. Az engedélyezett permetlé térfogatot, a növényvédő szer kiszerelésének címkéjéről olvashatjuk le.
5. Az átfolyási teljesítmény /q/ kiszámítása (liter/perc)
2. képlet
6. A gépkönyv ajánlata és az ültetvény jellemzőinek figyelembe vétele alapján, felszereljük a porlasztó lapkákat (ügyeljünk a megfelelő méretû szórófej szûrők alkalmazására).
7. A kiszámított haladási sebességnek megfelelően, kiválasztjuk a sebességfokozatot, majd a gázkarral beállítjuk a fordulatszámot.
8. Megmérjük a haladási sebességet (km/óra). A mérést az ültetvényben végezzük.
3.képlet
9. Megmérjük az átfolyási teljesítményt. Ha a számított értéktől eltérés mutatkozik, az üzemi nyomást változtatjuk.
10. A lombozat magasságához igazítva beállítjuk a légterelő lapokat.
11. A lombozat térszerkezetéhez igazítjuk a szórófejek állásszögét.
12. A permetezőgép munkáját munka közben alkalomszerûen, de legalább 100 óránként ellenőrizzük. Végezetül, -de erre mindig is ügyeljünk- a jó permetezés feltétele a
· a kifogástalanul beállított és üzemeltetett gép,
· a rendszeres üzem közbeni ellenőrzés és karbantartás,
· a technológiai folyamatot végrehajtó emberek gondos, lelkiismeretes munkája.
Az almástermésûeknél alkalmazható permetlé mennyiségek
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

A január közepén Keszthelyen megrendezett XXX. Növényvédelmi Fórumhoz kapcsolódóan tartott a Nufarm Hungária Kft. konferenciát a növényvédelem aktuáli...

Horsch LEEB AX

Horsch LEEB AX

A növényvédelem egyre érdekesebb lesz! Azt mindenki tapasztalja, hogy a növényvédő szerek portfóliója egyre kisebb. Ez azt jelenti, hogy a megmaradt s...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!