A citromfû termesztése

Agro Napló
A citromfû kedvelt évelõ, ajakosvirágú gyógynövényünk. Drogjai nyugtató és antivirális hatással rendelkeznek. Megszárított földfeletti hajtásait (Melissae herba) és levelét (Melissae folium) önállóan vagy étvágy-és ízjavító, illetve altató teakeverékekben használják. A friss növény citromillatú, a belõle kivont 0,2-0,5 % illóolaj (Aetheroleum melissae) is keresett. Dél-Európában õshonos, hazánkban a Dunántúl DK-i részén, elvadultan fordul elõ. Magyarországon évtizedek óta változó nagyságú területen termesztik. Meleg- és fénykedvelõ, a magvak optimális csírázási hõmérséklete 18-20 oC. Fagyérzékeny, a hótakaró nélküli hideg telek az ültetvények 20-30 %-át elpusztíthatják. Termesztéséhez legjobbak a meszes, középkötött, mélyrétegû és jó vízgazdálkodású talajok. Szárazságtûrõ, de hosszantartó aszály esetén fejlõdése leáll és könnyen elpusztul. Száraz idõszakban emiatt többszöri kiadós (30-40 mm) öntözés szükséges.
Hazánkban a citromfûnek fajtája nincs, populációit termesztik. Az állományt 4-5 évig érdemes fenntartani, önmaga után is 4-5 év múlva kerülhet ugyanarra a területre. Az előveteményre nem érzékeny, de termesztéséhez gyommentes talajt válasszunk.
Az őszi mélyszántás előtt 25-30 t/ha szervestrágyát kell kiszórni a telepítés helyén. A termő években a citromfû átlagos tápanyagigénye 60 kg/ha N, 50-60 kg/ha P2O5 és 70-80 kg/ha K2O hatóanyagú mûtrágya. A tenyészidőszakban –tavasszal, a hajtásképződés kezdetén és az első vágást követően -30-30 kg/ha N hatóanyaggal végzett fejtrágyázás növeli a hozamot. Tavasszal a talajt a palántaültetés előkészítése céljából porhanyítják és elmunkálják. Szaporítható helybevetéssel, palántázással és tőosztással, ezek közül általában a fûtetlen fólia alatti palántanevelést alkalmazzák. A mag vethető novemberben (a fólia felhúzása előtt) vagy a fóliasátor felhúzása után március elején. Az utóbbi esetben a vetőmag keléséhez 25-40 órás áztatás vagy 2-3 napos fagyasztás szükséges. A magvetés sortávolsága 20-25 cm, a vetőmagszükséglet 2-3 g/m2, a vetésmélység 0,5-1,0 cm. Az 1 ha-ra szükséges palántamennyiséget 200-250 m2 területen lehet előállítani. A palántákat május közepén-végén ültetik állandó helyükre. A sor- és tőtávolság 50-60x30-40 cm, a palántaszükséglet 50-65 ezer db/ha. Kettesével is szokták ültetni, ekkor ajánlatos a tenyészterületet (70 x 40 cm) és a palántaszükségletet (100-130 ezer db/ha) növelni. A talaj lazítása és a gyommentesítés érdekében évi 2-3 alkalommal mechanikai sorközmûvelés javasolt. A levéltetvek és a kabócák ellen metidation (Ultracid 40WP) vagy szintetikus piretroid hatóanyagú (Fendona 2EC, Decis 2,5EC) inszekticidekkel lehet védekezni. A szeptóriás levélfoltosság (Septoria melissae) terjedése és az ezzel járó levélhullás megelőzhető benomil (Chinoin Fundazol 50WP), vagy propikonazol (Tilt 250EC) hatóanyagú gombaölő szerekkel. Vágás előtt két héttel a növényvédelmi mûveleteket be kell fejezni.
Az első évben egyszer, augusztusban történik a vágás. A további években először a bimbók megjelenésekor (június végén-július elején), másodszor augusztus első felében kerül sor a betakarításra. A tarlómagasság 8-10 cm. 3-4 t/ha herba- illetve 1-1,2 t/ha levélhozam érhető el. A citromfû levelei frissen nyomásra érzékenyek, gyorsan barnulnak, ezért ajánlatos a betakarított zöldtömeg azonnali mûszárítása 40-45 oC hőmérsékleten. A drogot száraz, szellős, napfénytől védett helyen, átható szagú anyagoktól elkülönítve tárolják.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vigyünk egy kis pluszt a termesztésbe!

Vigyünk egy kis pluszt a termesztésbe!

Ebben a cikkben a fajta kiválasztásának fontosságára szeretném felhívni a figyelmet. Már az elején ki is emelnék két lényeges dolgot: fajtát mindig a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!