Borealis L.A.T hírlevele (x)

Agro Napló

MIÉRT FONTOS A KÉN?


A növények a ként elsősorban a talajból, a gyökereken keresztül, szulfát-formában veszik fel. Emellett kisebb mértékben a légkörből, a leveleken keresztül is képesek hasznosítani kén-dioxid, és kénhidrogén formájában, valamint a lombtrágyákból is fel tudják venni szulfit alakban. Az elégtelen kénellátás következtében nem képződik elegendő kéntartalmú aminósav, így csökken a fehérjeszintézis. 

Fontos tudni, hogy a növények a nitrogént is csak elegendő mennyiségű kén jelenlétében képesek hatékonyan hasznosítani - a kénhiány zavart okoz a nitrogén-anyagcserében is, továbbá akadályozza a klorofill-szintézist, és a fontos anyagcsere-enzimek működését. A kénhiány főleg könnyű, humuszban szegény talajokon és csapadékos területeken jelentkezik, ahol a kimosódás veszélye nagyobb. 

A kén - számos funkciója mellett - alapvetően fontos eleme a zsírsavak szintézisének, így repcénél jelentősen befolyásolja az olajtartalmat. Búzánál pedig a minél magasabb fehérjetartalom elérésének érdekében érdemes szem előtt tartani a kénpótlást, és a tavaszi fejtrágyázás során kénes nitrogén-műtrágyát alkalmazni.

Tavaszi első fejtrágyázásra bizalommal ajánljuk NAC 27N, VARIO 23N+10S, COMPLEX 20/20+3S+Zn és COMPLEX 26/10+4S műtrágyáinkat.

A KÉN TERMÉSNÖVELŐ HATÁSA


A kénes műtrágya használata megnövelte a repce termését és olajtartalmát is (mindkét paraméter mázsa/hektárban megadva)


A kén pozitívan hat a búza termésmennyiségére és a fehérjetartalomra is

A kénes műtrágyáknak a repcére gyakorolt kedvező hatása már régóta ismert. Ausztriai kísérleti eredményeink is ezt a tapasztalatot támasztják alá. A kísérletben négy parcella eredményeit hasonlítottuk össze. Az első volt a műtrágyázatlan kontroll. A 2-3-4. parcellák egyforma, 140 kg/ha nitrogén-adagot kaptak két részletben megosztva, a különbség abban volt, hogy a 2. parcella csak MAS-t, a 3. először kénes nitrogén-műtrágyát (VARIO 23N+10S) majd MAS-t, a 4. pedig mindkétszer kénes nitrogén-műtrágyát kapott. A kísérletben a 30 és 60 kg/ha kén-adag mintegy 400 kg/ha többlettermést eredményezett a csak nitrogénnel kezelt parcellához képest. Ez a termésmennnyiség pedig többszörös bevételt jelent a ráfordított többlet-műtrágyaköltség mellett.

A búza esetében a kén szintén pozitív hatást gyakorolt mind a termésmennyiségre, mind a fehérjetartalomra. Az eredményeket 6 kísérleti helyszín átlagában vizsgálva is látható, hogy a kéntrágyázás 2,5-4,5 mázsa terméstöbbletet, és 0,4%-kal magasabb fehérjetartalmat eredményezhet. A kezelések során a parcellák itt is MAS-t (NAC 27N), illetve VARIO 23N+10S kénes nitrogén-műtrágyát kaptak, azonos, 180 kg/ha N-szint mellett, három fejtrágyázással kijuttatva. Kivételt képez a 4. parcella, ahol az N-tester készülék javaslatát követve alacsonyabb, összesen 145 kg/ha N-szinttel dolgoztunk. A keletkezett terméstöbblet a búza esetében is bőven fedezi a kéntrágyázás költségét.

Karácsonyi nyitvatartás


Tájékoztatjuk kedves Partnereinket, hogy telepeink 2013. december 23-tól 2014. január 5-ig zárva tartanak. Mindazonáltal igény esetén december 30-án 8:00 és 11:00 óra között lehetőség lesz árukiadásra, illetve fuvarszervezések lebonyolítására.

Minden kedves Partnerünknek Boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kívánunk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!