Borealis L.A.T Hírlevél (x)

Agro Napló
A GABONAPIAC AKTUALITÁSAIMI A HELYZET AZ OLAJOS NÖVÉNYEK PIACÁN?MŰTRÁGYAPIACI INFORMÁCIÓK

A GABONAPIAC AKTUALITÁSAI


Búza

Az Európai Unió fő búzatermelő országai jó termést takarítottak be idén a hosszú, csapadékos tél és a nyári szárazság okozta aggodalmak ellenére. A statisztikai adatok szerint az Unióban 141,4 millió tonna búzát takarítottak be, ami 2,8 millió tonnával (1,9%-al) haladja meg az előzetes becsléseket; és 8,3 millió tonnával (6,3%-al) több, mint az előző évi termés. Az idei termés szintén 1,5%-al magasabb, mint az előző öt év átlaga.A jó termés elsőrendű oka az előző évihez képest megnövekedett búza vetésterület. A kora tavaszi fagyokkal és az árvizekkel-belvizekkel tarkított tavaszi időjárás nem kedvezett túlságosan a búzának, így ezek a körülmények stabilizálták, illetve enyhén emelték a búza árát. A gabona később kiheverte a megpróbáltatásokat, a károk nem voltak végül számottevőek, így az árak ismét esni kezdtek. Az aratás után – az Európa-szerte magas termésátlagok miatt – az árak tovább csökkentek. 

Ábra: a BÉT (Budapesti Értéktőzsde) terményárai

Kukorica

A kukorica világpiaci ára a 2010-es szintre esett vissza, elsősorban szintén a megnövekedett termésmennyiség miatt. Idén 960 millió tonna került betakarításra, ami 9%-al haladja meg az előző év termését. A piaci kereslet hasonló szinten van, így nem várható a kukorica terményár további esése. A tavalyi év történéseivel szemben a nyári szárazság idén nem okozott számottevő károkat Oroszországban és Ukrajnában, így e két ország termése 22%-al meghaladta az átlagos szintet, és 40%-al több volt, mint az előző év termése. A párizsi értéktőzsdén (MATIF) a kukorica ára 160-180 EUR/tonna körül mozog. A kisebb kukoricatermelő országok szintén az európai trendeket követik. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása alapján Magyarországon 1,2 millió hektárról 6,8 millió tonna kukorica került idén a tárolókba.

 

MI A HELYZET AZ OLAJOS NÖVÉNYEK PIACÁN?

Napraforgó

A világ legnagyobb napraforgó termelő országai Oroszország (9,7 millió tonna) és Ukrajna (8,4 millió tonna). Ez a két ország határozza meg legnagyobb részben a világpiaci tendenciákat. Az előzetes becslések szerint, és a betakarított termésmennyiséget nézve is rekord termésre számítanak, amely a világpiacon túlkínálati körülményeket teremthet. Ennek megfelelően a napraforgómag ára augusztusban leesett 82-85.000 Ft-ra. Augusztus végén és szeptemberben az oroszországi és ukrajnai szárazság miatt az árak enyhén emelkedtek 90-94.000 forintig, de aratás után a nemzetközi árak megint leestek, az előző évi azonos időszakhoz képest 40%-kal. Az előrejelzések inkább az árak stabilizálódásáról szólnak, mintsem emelkedésről.

Repce

A világ repcetermése szintén rekord szintet ért el idén a betakarított 68 millió tonnával, ami 5 millió tonnával haladja meg az előző évi termést. Az EU-ban 21 millió tonna (+7,4 százalék) repce termett, a legnagyobb termelő országok közül Németországban a tavalyinál 19 százalékkal több, míg Franciaországban 18 százalékkal kevesebb mag került a raktárakba. Jelenleg nincs olyan tényező a világpiacon, ami jelentősen elmozdítaná az európai piacok árait. A mostani árszintek 20%-al alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában voltak. Az őszi vetéseket időben elvégezték, és az enyhe időjárásnak köszönhetően a növények jól fejlődtek.

 

MŰTRÁGYAPIACI INFORMÁCIÓK

Nitrogén-műtrágyák:

A fekete-tengeri ammónium-nitrát árakat stabilan tartja a Törökország felől folyamatosan érkező igény, valamint az oroszországi / ukrajnai export belső felhasználás miatti korlátozott volta. A nitrátok ára várhatóan emelkedik, mivel az előzetesen betárolt mennyiségek az előző évhez képest jóval alacsonyabbak, és közeledik a tavaszi szezon. A gyorsan emelkedő granulált karbamid árak szintén segítenek az európai nitrát-árakat stabilizálni. Így az európai ammónium-nitrát és MAS árak folyamatosan emelkednek, ahogy a tavaszi szezonra való betárolási igény erősödik.

Foszfátok:

Az aktuális dél-amerikai vásárlások és a pakisztáni maradék beszerzések támogatják az árak erősödését. A 2014 első negyedévében jelentkező MAP és DAP igény szintén emelni fogja az árakat Európában és az Egyesült Államokban. A tunéziai DAP termelés valószínűleg a korábbi csökkentett kapacitáson fog működni a közeljövőben is.

Kálium:

2013 júliusában az orosz kálium-műtrágya gyártó, az Uralkali beszüntette az együttműködését a belorusz exportcéggel, a Belaruskali / BPC-vel, és azt jósolta, hogy a kálium árak le fognak esni a 300 dollár/tonna cfr szintre, ami mostanra már majdnem valósággá vált. Az orosz ONEXIM bejelentette, hogy 21,75% részesedést szerzett az Uralkali-ban, később az Uralchem állította, hogy szintén 20%-os részesedést vett. Ezek a változások eredményezhetik az Uralkali vezetőjének, Vladislav Baumgertner-nek - aki augusztus vége óta Fehéroroszországban van őrizetben - az Oroszország felé történő kiadatását, valamint hosszabb távon egy lehetséges kibékülést az Uralkali és a Belaruskali között.

NPK/NP: Európában nő a kereslet, ennek megfelelően januártól az árak emelkedése várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mikor jön már az eső?

Mikor jön már az eső?

Nem és nem akar megérkezni a csapadék hazánkba. A hétvégén érkezett hidegfront is hiába lassult le és hullámzott napokig a közelünkben, csak nagyon ki...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!