Zetor gyári capriccio

Agro Napló
Nemcsak a tipikus cseh hangulat – mely engem is megfertőzött a két nap alatt –, az ételek, a knédli sült hússal és savanyú káposztával, no meg az elmaradhatatlan sör teszi emlékezetessé a mintegy negyven magyar termelő és kereskedő csehországi kirándulását, hanem a brnoi Zetor gyárlátogatással maximálisan teljesítette a szervező ZTR Agro Kft. a program szakmai küldetését is.


A 70. életévéhez közeledő Zetor gyár vezetősége a gazdatudatba beivódott pozitív kicsengésű tradicionális elemek megtartásával, a kereskedelemre és a termékfejlesztésre nagy hangsúlyt fektetve kíván előrelépni a piacon – fordította cseh kollégájának szavait Hajabács Róbert, az importőr ZTR Agro Kft. egyik ügyvezetője. A következő két év beruházása a termék- és portfólió fejlesztés lesz, ami nemcsak az eddig megszokott kisebb kategóriákat érinti, hanem a nagyobb traktorok szegmensét is megcélozza. 2016-ra az 50–200 LE-s tartományig lesznek új modellek – ígéri a gyártó –, melyet valljunk be őszintén, a magyar piac is tárt karokkal vár. Az ügyfél elégedettségére épülő gyártásuk és fejlesztésük terén több invesztícióról is hallhattunk, ilyen például a közeljövőben megújuló festőműhelyük, vagy a szállítási határidő lecsökkentésére irányuló törekvések. A márkaszervizek profizmusát hivatott megalapozni az a tréningcentrum, ahol rendszeres képzéssel és állandó konzultációs lehetőséggel biztosítják a szervizhálózat szerelőinek naprakész tudását. A fiatal generációt képviselő menedzsment nyitott a világ felé, ennek egyik látható jele a bejáratnál felépített, naponta, bárki számára látogatható 1200 négyzetméter Zetor Gallery impozáns fogadócsarnok és múzeum. A bemutatótermekben a gyártó attraktív módon, audiovizuális elemek bevetésével, érintőképernyős panelek segítségével prezentálja a gyár rendkívül gazdag történelmét, valamint élőben megtekinthetők a muzeális értékű Zetor traktorok mellett az új paletta jeles képviselői is. Az eredményes marketing munka egyik gyümölcse az október végi, november eleji magyarországi Road Show megrendezése is, mely 6 helyszínen adott lehetőséget a gazdáknak arra, hogy a gépeket munka közben megtekinthessék és kipróbálhassák.


 Hajabács Róbert

A jelenlegi Zetor termékkínálat a tradíciókra épül, összpontosítva az egyszerűségre, a minőségre és a megfizethetőségre. Maga a név 1946 augusztusában született meg a Zbrojovka szó első betűjének és a traktor szó utolsó két betűjének összekapcsolásával. A traktor prototípusa, a nemes egyszerűséggel Zetor apjának keresztelt erőgép 1946 márciusában született meg, amit az első évben mintegy 3500 darab követett. Ez a mennyiség 1961-re összesen 158 570 legyártott és összeszerelt darabra emelkedett. Az 1960-as évektől kezdve folyamatos fejlesztések figyelhetők meg, új konstrukciók és modellek (pl. Crystal és Proxima) jelentek meg a gyártó kínálatában. A cseh gyártó jelenleg mintegy ötven országban és öt kontinensen van jelen a több mint 1,2 millió eladott Ze-
tor traktorral. A jelenlegi termékpaletta már nemcsak a kész traktorok értékesítéséből áll, hanem az erőforrások, részegységek és a gyári alkatrészek forgalmazását is jelenti.

„Vakon bízott a márkában”


Müller Gábor

Egy megbízható gyártón kívül rendkívül fontos a belföldi hálózat munkája. Bizalomra ad okot az az elhivatottság, mely látható a cseh vezetés, a magyar importőr, a magyar kereskedők, vagy akár a szerelők hozzáállásában – jegyezte meg Müller Gábor növénytermesztő, aki tíz hektáron termeszt egy igazán különleges gyógynövényt, a homoktövist. A siófoki gazdálkodó 11 évvel ezelőtt került kapcsolatba a pécsi székhelyű Zetor kereskedővel, a K&B Gépudvar Kft.-vel. A bizalom alapozta meg kapcsolatukat, hiszen szó szerint „vakon” bízott a tradíciós márkában, egyáltalán nem értett a gépekhez, s teljes mértékben Kasó Tamásra, a cég vezetőjére bízta gépparkjának összeállítását. Nem csalódott, maximálisan elégedett két traktorával, jelenleg egy Proxima Power 100-as modell megvételét tervezi. A tapasztalatait összegezve elmondta, az egyszerűség, s véleménye szerint az ebből adódó megbízhatóság, illetve a kiváló ár/érték arány jellemzi ezeket az erőgépeket.

„Egy ekkora gazdaságban
is van helye a Zetornak”


Wéber János

Négy darab Zetor traktor megvásárlásával szintén a kiváló ár/érték arány, az olcsó üzemeltetés és olcsó fenntartás mellett döntött egy olyan kaliberű cég, mint a Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt. Wéber János, a 11 000 hektáron gazdálkodó és az állattenyésztésben is élenjáró óriásgazdaság gépműhelyvezetője elmondta, hogy a 13 darab nagy teljesítményű, 130–300 LE-t képviselő John Deere traktorok mellett egy ekkora gazdaságban is fontos helye és szerepe van a kisebb teljesítményű traktoroknak. A korábban vásárolt két darab Zetor Proxima 8441-es és az újabb, két Zetor Proxima 90-es traktorokat permetezésre, vízszállításra, szalmabálák szállítására, kaszálásra,  rendsodrásra, illetve terményszállításra alkalmazzák, maximális megelégedésükre.

„Keményen befogja minden munkára”


 Bartos Attila

Bartos Attila Csömörön, Nagytarcsán és Cinkotán gazdálkodik, jelenleg három Zetor traktor tulajdonosa, s mind közül az újgenerációs Zetor Forterra 140 HSX traktort dicséri. Elsősorban szállítási és rakodási célra vásárolta meg, de, mint mondja, keményen befogják minden munkára, hiszen 120 hektáron vetettek is, 100 hektáron szántottak is vele. Dicsérte a gazda a traktor komfortosságát, mert kényelmes, jó a fülkerugózása, a klímarendszere kiváló. Gyors és fordulékony, a hátsó hidraulikája erős, s nem utolsó sorban kedvező a fogyasztása – sorolta a jellemzőket gyorsan, s már sietett is kipróbálni a Zetor Major 80 fülkenélküli kistraktort.

A magyarországi Zetor kereskedői hálózat képviselői közül a K&B Gépudvar Kft., az Agrospic Kft. és a MegaZet Kft. vezetői egyöntetű véleményt fogalmaztak meg a tekintetben, hogy egy új szemléletű, igazán profi csapat üzemelteti a Zetor gyárat. A gyárral és a magyarországi importőrrel újragondolt kapcsolatuk előremutató, megfelel a kor elvárásainak. A gyártó és importőr irányából tapasztalt rugalmasságot és korrektséget kereskedőként a vásárlók javára készek fordítani.


Kasó Tamás (K&B Gépudvar Kft.), Drexler János

(MegaZet Kft.), Moór Ferenc (Agrospic Kft.)

A korábbi évekhez képest a gyártásban is jelentős változást tapasztaltak, rendezett és tervezett gyártósorral szembesültek a gyárlátogatás során, minden egyes elem a beszerelés előtt kipróbálásra kerül. Az összeszerelő munka precizitását a piac is visszaigazolja – alig van meghibásodás –, állítják egyöntetűen a Zetor traktorral rendelkező gazdák. A piaci igényeket legjobban ismerő kereskedők már nagyon várják a felsőkategóriás Zetor megjelenését, mint mondják, egy régóta tátongó űrt töltene be a Zetor palettában egy 160 LE-s kategóriájú traktor, melyet a kisebb gazdaságok nagytraktoraként nem is kis számban tudnának értékesíteni.

-ga-

Amit a Zetor típusokról
tudni kell

- Major 80: A kertészetre „kihegyezett” év slágere, 60–80 LE-s kategóriában 50%-os hazai piaci részesedéssel. Megbízhatóság jellemzi kiváló érték/teljesítmény aránnyal.

- Proxima: Széles körű alkalmazhatósága, gazdaságos üzemeltetése és könnyű kezelhetősége tette népszerűvé. Új fejlesztésű Zetor motorral készülnek, amelyek megfelelnek a TIER III szintű emissziós követelményeknek. A Proxima család modelljei új első Carraro 20.16-os futóművel, új konzollal és súlytartóval készülnek. A fejlesztések eredményeképpen 20%-kal megnőtt az első tengely terhelhetősége.

- Forterra: A gazdaságosság szempontjából felülmúlhatatlan modellsorozat a motor erősségét kínálja, egészen 140 LE-ig. A Forterra modellek az elsők a világon, melyek a legújabb HitchTronic automata hárompont függesztés szabályzó technológiával vannak ellátva. Ez a rendkívüli, de mégis egyszerű megoldás jelentősen emeli a munka hatékonyságát, függetlenül a kezelő személy alkalmasságától, illetve a megművelendő talaj tulajdonságától.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kisiskolásokra koncentrál a Nébih

A kisiskolásokra koncentrál a Nébih

Sikeres a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) komplex oktatási programja, amely az óvódásoktól kezdve, az általános iskolásokon keresztü...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 16:03