Permetezőre fel!

Agro Napló
Hardi Press Drivers' Day néven rendezte meg idei nemzetközi sajtónapját a Hardi International A/S Noerre Alslev városában lévő gyárában, illetve annak közelében elhelyezkedő farmon.
A hagyományosnak nem tekinthető sajtótájékoztató fókuszában jelen esetben nem a termékpaletta részletes szóbeli prezentálása, hanem azok gyakorlati megismerése állt.

A Hardi menedzsment még 2012-ben a SIMA kiállítás alkalmával tett ígéretet a partneri körükbe tartozó újságíróknak, hogy a soron következő Agritechnica kiállítás előtt a nemzetközi sajtó számára lehetővé teszi termékei kipróbálását szántóföldi körülmények között. A gondolat és az ígéret megvalósult: október 7-én összesen 12 ország 25 sajtóképviselője ült nyeregbe és tesztelte a HARDI vontatott és önjáró permetezőgépek egy-egy típusát a Hardi Press Drivers' Day, azaz a sajtó-gépkezelők napján. Magyarországot az Agro Napló munkatársa képviselte.

Stratégia és tervek

A gyakorlati részt megelőzően Sten Kjelstrup, a HARDI vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Előadásában kitért a világban tapasztalható trendekre, a következő négy gazdasági év stratégiájára, illetve a menedzsment legfontosabb stratégiai pontjaira. Kiemelte, innovációjuk középpontjában a globális vásárlói igényeknek megfelelő, gyorsan fejleszthető gépek állnak.
A brand értékének növelése mellett további terveik között szerepel az új termékek gyártása, amelyek legfontosabb jellemzője a fogyasztói igényeknek való megfelelésen túl az alacsony ár. Továbbá, a hatékonyság és kapacitásnövelés mellett a forgalmazás kiszélesítése szerepel céljaik között. Mindezeket összefoglalva a stratégiájuk alapját az ügyfél-elégedettség és a pozitív cash flow alkotják.

 

Sten Kjelstrup

Újságíró a fedélzeten

A program fő részére a Noerre Alslev közelében található Leselund farmon került sor. Az újságírók csoportját csapatokra osztották és elindult a vontatott és önjáró szántóföldi permetezőgépek gyakorlati próbája, illetve az üzemeltetéshez szükséges kontroll bokszok megismertetése.

A mai trendeknek megfelelően a precíziós és költségkímélő működtetéshez speciális eszközök megléte szükséges, így elsőként az ember és gép kapcsolatát elősegítő HC kontroller család működését ismertették Christophe
Schulze Stentrop termékmenedzser segítségével. Mint kiderült, az Agritechnica kiállításon hamarosan bemutatják a nagyközönség számára is az új HC 8500 ISOBUS terminált, amely egy felületen mutatja be a permetezéshez kapcsolódó minden információt, illetve egy SetBox kiegészítéssel végezhetők el a precíziós működéshez szükséges műveletek (pl. automata szakaszvezérlés, tartály- és fúvókaöblítés, adatrögzítés, automata kormányzás).

Az eszközhöz természetesen hozzátartozik az ismert HARDI GRIP joystic is, amelynek segítségével olyan elsődleges funkciók vezérelhetők, mint a permetezés ki- és bekapcsolása vagy a szakaszolás. A 8,5” átmérőjű monitor kezelése egyszerű, működése megegyezik a 9500-as változattal.

 

Christophe Schulze Stentrop

A szakember a vezérlőegységek mellett kitért a Twin-air assistant rendszerre (Twin-Force légzsákos permetezők rásegítő rendszere), valamint a keretvezérlésre (Auto Height – automatikus keretmagasság-állítás ultrahang segítségével).

Külön állomásokon egy-egy gép konstrukciós megoldásait ismertették meg a csoportokhoz rendelt instruktor segítségével. A gyakorlati teszt alkalmával összesen öt vontatott és két önjáró, különböző felszereltséggel ellátott szántóföldi permetezőgép kipróbálásra adott lehetőséget a dán gyártó.


A felvonuló gépkapcsolatok közül meg kell említeni az új NAVIGATOR modelleket, amelyek már 5000 és 6000 literes tartálykapacitással is készülnek, mintegy 40 ha kijuttatási teljesítménnyel. A kipróbált NAVIGATOR-ok közül a nagyobbikat egy 30 méter széles EAGLE kerettel szerelték, míg a kisebbik változaton méretét tekintve megegyező, de felépítésében egy más, ún. FORCE keret volt megtalálható. A felsoroltak mellett igény szerint DELTA szórókerettel is rendelhető a család bármelyik modellje.

 

EAGLE kerettel szerelt 6000 literes NAVIGATOR

A NAVIGATOR-t kiegészítették a 2011-ben bemutatott DynamicFluid4 nyomásszabályzó rendszerrel, ami teljes egészében megegyezik a COMMANDER típusokon megtalálható változattal. Előnye a munkaműveletekben mutatkozik meg, mint például az automatikus szakaszvezérlés vagy hirtelen gyorsítás, fékezés. Mindkét változatot HC monitorral látták el. A 12,1” érintőképernyős HC 9500 és az új HC 8500 elérhető a teljes NAVIGATOR palettához, de a kisebb változatokhoz a korábbi HC 6500 monitor is jól illeszthető.

Következő állomásunkon két nagy hasmagasságú önjáró HARDI ALPHA evo kipróbálására volt lehetőség. Felépítésüket tekintve mindkét típus hasonló tulajdonságokkal bírt, mint például a 24 méter széles TWIN FORCE szórókeret. Azonban a 2012-ben bemutatott új változatot egy új Deutz Tier 3 B motorral szerelik, ami még nagyobb teljesítményt (185 kW-245 LE) és nyomatékot képvisel.

Az új Tier 3 B normának megfelelő motort egy aktív dízel részecskeszűrővel (DPF) szerelték. Ezzel a motorral ellátott ALPHA evo olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint az új ECODrive váltó. A motor kialakítása és az új váltó együttesen több mint 30%-os üzemanyag-felhasználás-csökkenést eredményez.

Kabinja nagy és kényelmes, zajszintje alacsony, így kifejezetten alkalmas a hosszú távú munkavégzésre.


 Permetezésre készen az ALPHA evo

A COMMANDER családból a sorozat két legnagyobb 5500-as és 7000 i tagja mutatkozott be. Mint megtudtuk, a HARDI teljesen megújította a családot az elmúlt két évben és elsősorban a kapacitásnövelés volt a cél a COMMANDER szántóföldi permetező vonalon. A 3300–7000 literes tartálykapacitás, a gyorsabb permetszer-feltöltés, az integrált elektronika, a könnyű karbantartás, a 18 és 42 m közötti keretméret, valamint a SIMA Innovációs díjjal kitüntetett DynamicFluid4 csak néhány részét képezik a fejlesztéseknek. Vezérlése könnyedén megvalósítható a meglévő HC 6500 vagy a HC 8500 és 9500 ISOBUS terminálokkal. Az elsődleges permetezési funkciók pedig a HARDI GRIP joystick segítségével működtethetők.

A HARDI permetezők alapja lehet a HC kontroller

A rendezvény jó alkalmat adott a vontatott széria legnagyobb tagjának sebességtesztjére is. A Terra Force kerettel szerelt és Auto Terrian rendszerrel ellátott COMMANDER 7000 i 35 km/h sebességgel „száguldott” a területen. A tesztről készült videós összeállítás az alábbi linken látható:

www.hardi-international.com

A Hardi International A/S november 12–16. között megrendezésre kerülő Agritechnica kiállításon is részt vesz, azonban az ott bemutatásra kerülő újdonságok angol nyelven megtekinthetők weboldalunkon:

www.agronaplo.hu/nagyvilag/hardi-at-agritechnica-2013-en-de/

-sm-

Mi újság HARDI?

Magyarországra fókuszálva, Villám Ferencet, az Invest Kft. ágazatvezetőjét faggattuk a HARDI gépkereskedelemmel és a várható termékpaletta változásásokról.

 

Az Invest Kft., a Hardi magyarországi forgalmazójaként az IKR-től átvett több év „Hardis” tapasztalattal rendelkező kollégákkal tevékenykedik tovább, aminek eredményeként a géptulajdonosok szerviz- és alkatrészellátása továbbra is biztosított. A változás új lehetőségeket is hordoz magában. Ezeket kihasználva a gyártó támogatásával javuló piaci jelenlétet tudunk biztosítani a HARDI márka számára. 2014 januárjában, az AGROmashEXPO-n egy külön HARDI standon a RANGER, a NAVIGATOR, a COMMANDER és egy
ALPHA evo XL lesz kiállítva az Invest stand fő attrakciójaként. Ezek közül kiemelném a COMMANDER család 3300 és 4500 literes gépeit, amelyek 2014-ben mutatkoznak be.
A legnagyobb érdeklődéssel mindenki az új HARDI Alpha evo XL kivitelű önjáró permetezőgépet várja, hiszen ez a gép szélesebb nyomtávval, 180 cm szabad hasmagassággal és HARDI csúcstechnológiát felvonultató felszereltséggel érkezik.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 16:03