Kibõvítésre kerülnek a búza közraktározásához kapcsolódó támogatások

Agro Napló
Az elmúlt év gyakorlata alapján idén is sor kerül a közraktározáshoz kapcsolódó támogatások körének és mértékének kibõvítésére - derült ki a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter által 2001. június 22-én aláírt, de írásunk megjelenésekor még közzé nem tett FVM rendeletbõl.
Erre azért volt szükség, mert rekordtermésû évnek nézünk elébe mind a búza, mind pedig a kukorica termények esetében. Információink szerint a gazdák a 2000/2001. gazdasági évben a 4,7 millió hektáros szántóterületnek mintegy 21 százalékán, 1-1,1 millió hektáron vetettek búzát, és közel 1,2 millió hektáron, a szántóterület 25 százalékán kukoricát. A kedvező időjárás is alátámasztja a szakemberek előrejelzését, amely szerint a 2001. évi betakarításkor legalább 4 millió tonna búzára és akár 7-7,5 millió tonna kukoricára számíthatunk.
A fent említett magas várható hozamok következtében a betakarítás után alacsony gabonaárak prognosztizálhatók, amely a gabonatermesztőket az értékesítés időpontjának későbbre halasztására ösztönzi. A termelést viszont folytatni kell, az őszi munkák elvégzéséhez szükség van a pénzre, amely termék alapú hitelezéssel is megszerezhető. Erre jól bevált gyakorlat a termékek közraktárban történő elhelyezése, majd a közraktári jegy fedezete melletti hitelfelvétel. Az elmúlt szezonig közraktári jegyes finanszírozással a legtöbb hazai pénzintézet mellett csak egyetlen hazai közraktár foglalkozott. Az idei szezontól azonban már a Magyarországon mûködő három közraktár mindegyike bekapcsolódik a közraktári jegy fedezetû kölcsönnyújtásba!
A közraktározáshoz kapcsolódó támogatásokat eredetileg az agrárgazdasági célok 2001. évi költségvetési támogatásáról szóló 15/2001. (III.3.) FVM rendelet 82-83., 86. paragrafusai tartalmazták. Azonban a búza betakarítás küszöbén állunk, hatalmas árumennyiségre számítunk, miközben az árak a tavalyinál jóval alacsonyabbak, mindez halaszthatatlanná tette legalább a búza közraktározáshoz kapcsolódó támogatások körének és mértékének kibővítését. Ennek megfelelően került sor „a közraktárba letett 2001. évi termésû búza támogatásáról” szóló rendelet megszületésére.
Az alaprendelet értelmében kamattámogatás vehető igénybe a közraktárba legfeljebb egy éves futamidőre letett búza, kukorica és szója terményekre kiállított közraktári jegy fedezetû hitel esetében. A kamattámogatás független attól, hogy a közraktári jegy birtokosa a közraktártól vagy a banktól veszi fel a kölcsönt. Támogatásra csak azok a termelők és integrátorok jogosultak, akik a terményt kizárólag saját gazdaságukban termelték, illetve integráció keretében termeltették. Az alaprendelet további kedvezményezettjei (külön pályázat alapján) az állattartók, akik a takarmányként megvásárolt és közraktárba letett kalászos gabona (búza, árpa, rozs, zab, triticale), szemes cirok és kukorica termények fedezete mellett vesznek fel hitelt, ők szintén kamattámogatásban részesülnek. Az új rendelet búza esetében kiszélesíti a támogatásban részesülők körét. A fent említett szereplők mellett a támogatást igénybe vehetik az állattartók, egyes termékek beszerzését- raktározását- értékesítését végző szövetkezetek, takarmánykeverők és malmok is. Ennek továbbra is feltétele, hogy ezek a szereplők a közraktárba helyezés időpontjában az áru jogos tulajdonosai legyenek. Takarmánykeverők és malmok esetében szigorítást tartalmaz a rendelet, miszerint 2001. szeptember 15-ig kell közraktárba helyezniük a 2000/2001. évi szezonban felhasznált búzamennyiségük havi átlagának háromszorosát, valamint nyilatkozniuk kell arról, hogy a betárolt búzamennyiség eléri három havi szükségletüket.
A kamattámogatás mértéke az alaprendeletben foglaltak szerint forinthitel esetében a jegybanki alapkamat 40 százaléka, devizahitel esetében a hitelszerződés szerinti kamat 25 százaléka. Az új rendelet búzáról kiállított közraktári jegy fedezete mellett felvett hitel után differenciált, nagyobb mértékû kamattámogatás és tárolási támogatás együttes igénybevételét teszi lehetővé. A 2001. december 31-ig való közraktározáshoz nagyobb mértékû támogatás kapcsolódik (jegybanki alapkamat 100 százalékának megfelelő kamat- és 15 Ft/t/hét tárolási támogatás), a 2002. január 1. és június 30. közötti időszakhoz kisebb mértékû támogatást kapcsolnak (jegybanki alapkamat 40 százalékának megfelelő kamat-, valamint 10 Ft/t/hét tárolási támogatás). Emellett az állam a 100 tonnánál kisebb mennyiséget közraktározó kistermelők esetében emelt szintû tárolási támogatást alkalmaz az említett időszakokban. Az első számú táblázat összefoglalva mutatja a támogatások mértékét a két időszakban, árumennyiségenként.
1. táblázat: A kamat- és tárolási támogatás mértéke a különböző időszakokban árumennyiségenként
táblázat
A rendelet további kitétele, hogy a felvett hitel után felszámított teljes hiteldíj csak három százalékponttal haladhatja meg a hitelszerződés megkötésekkor érvényes jegybanki alapkamatot. A jegybanki alapkamat jelenleg 11 százalék, tehát a közraktári jegy fedezete melletti hitel kamatterhe - ahhoz, hogy a kamattámogatás igénybe vehető legyen, - maximálisan 14 százalék lehet.
A kamattámogatás negyedévente igényelhető a területileg illetékes adóhatóságtól, a tárolási támogatást pedig utólag, egy összegben lehet igényelni a közraktár által kiállított igazolás mellékelésével.
Láthattuk, hogy az állam a 2001. évi termésû búza támogatásáról szóló rendeletben az alaprendelethez képest extra kedvezményeket kapcsol a búza közraktározásához, ezzel javítva a piaci szereplők jövedelempozícióján. Kukorica és szója terményekre továbbra is az alaprendelet vonatkozik. Szakemberek véleménye szerint azonban kukorica terményből is kiugróan magas mennyiségre számíthatunk, ezért várhatóan ősszel ezen a területen is szükségessé válik az alaprendelet kiigazítása.
Jancsok Zsuzsanna, Kató Norbert ÁTI DEPO Rt.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 05:58