2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Quadris - több, mint szõlõvédelem

Agro Napló
A szõlõ gombabetegségei elleni megelõzõ védekezés javában folyik. A korai kontakt szeres permetezésekkel módunkban állt megalapozni a virágzás-kötõdés idõszakának eredményes fürtvédelmét. Ekkor már általában a felszívódó szerek használata válik szükségessé, melyekbõl széles választék található a kereskedelemben. A választáskor mire érdemes ügyelni? - kérdeztem Czigány Csabát, a Baranya Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat munkatársát:

- Természetesen fontos a szerek hatékonysága, használhatósága, és az sem mindegy, hogy mi mennyibe kerül. Ám van még egy lényeges tényező, amire ma már egyre többen figyelnek: az integrált környezetkímélő növényvédelemben való használhatóság, a mi szerint a készítmények zöld, sárga, illetve piros besorolást kaptak. Ez alapján a szőlőben használható készítmények hatóanyagai közül azok kerültek a zöld csoportba, melyek a legkevésbé terhelik a környezetet, megkímélik a hasznos élőszervezeteket, és nincsenek kedvezőtlen hatással a bor minőségére, beltartalmi értékeire. A besorolás kellőképpen szigorú, hiszen például a legáltalánosabban használt gombaölő hatóanyag, a kén is csupán a „sárga” csoportban kaphatott helyet.

Mi a Quadris?

A növényvédő szerek fejlesztői a hetvenes évek közepén felfigyeltek egy erdei kalapos gomba által termelt toxinra, mely gátolja a gombabetegségek kórokozóinak életfolyamatait. Ebből a molekulából kiindulva negyed évszázados fejlesztőmunka során sikerült megalkotni, és a gyakorló gazdák számára is hozzáférhetővé tenni a Quadrist, melynek hatóanyaga az azoxistrobin.

Melyek a legfőbb tulajdonságai?

A Quadris kimagasló tulajdonságainak köszönhetően rövid idő alatt kedveltté vált a szőlővédelemmel foglalkozó szakemberek körében. A készítmény hatékony valamennyi gomba eredetû kórokozó ellen. Önmagában használva a szőlőt magas szinten védi a legveszélyesebb, fürtöt és levelet károsító gombabetegség, a lisztharmat, a peronoszpóra, a szürkerothadás és a fakórothadás ellen.

Milyen az integrált növényvédelemben való besorolása?

A Quadris hatóanyaga az integrált környezetkímélő növényvédelemben zöld besorolást kapott. Nem jelent veszélyt a környezetre nézve, kíméli a hasznos élőszervezeteket, és veszélytelen a szőlőt és bort fogyasztó emberre. Hatástartama 10-16 nap, ugyanakkor az élelmezésügyi várakozási ideje csupán 7 nap. 1999-ben végzett országos felmérés, laboratóriumi vizsgálatok alapján állíthatjuk, hogy gondos növényvédelem esetén a Quadris-os megelőző jellegû kezelésektől az egészséges, bő termésen felül jobb must, a bor beltartalmi paraméterek, és minőségi javulások várhatóak.



A Quadris használata:

Évente háromszori használatát javasoljuk. Ennek ideje okszerûen a szőlő legérzékenyebb állapotában, virágzás kezdetétől, blokkszerûen 10-14 naponként. Ezzel a háromszori kezeléssel gyakorlatilag mentesen lehet tartani a fiatal fürtöt a lisztharmattól, peronoszpórától és a virágzáskori botritisztől. Más gombaölő szerekkel keverni szükségtelen, rovar- és atkaölő szerekkel együtt kijuttatható. Az alkalmazandó dózis 0,75-1 l/ha, illetve az egységnyi területre kijuttatandó permetlé mennyiségétől függően 0,1-0,2 dl 10 l vízben.

A kereskedelemben 2 dl-es, valamint 1 és 5 l-es kiszerelésben kapható.

Cseke Lajos

Syngenta Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!