Lehetõségek a tõgytulajdonságok javítására

Agro Napló
Az Agronapló 2001/3 számában és a Holstein Magazin 2001. februári számában Dr. Báder Ernõ egyetemi tanár és szerzõtársai konkrét üzemi adatok feldolgozásával mutatták be a tõgyegészségre irányuló szelekció fontosságát, lehetõségeit.
A Génbank Kft., mint Mesterséges Termékenyítő Állomás erősíti azt a megállapítást, hogy a tenyésztőknek nagyobb súlyt kell helyezniük a tehénállományuk tőgytulajdonságainak genetikai javítására azért, hogy a tejárat befolyásoló tőgyegészségügyi tulajdonságok kedvezőbbek legyenek.
A Génbank Kft. a kanadai tenyésztési tapasztalatok alapján a kiegyensúlyozott nemesítés elvét vallja, nevezetesen azt, hogy a termelési tulajdonságok javításával párhuzamosan javítani kell a termelést és a tartós teljesítményt szolgáló küllemi tulajdonságokat is.
A Génbank Kft. 1995 óta saját fiatal bikáinak indításával vesz részt a magyarországi Ivadék Teljesítmény Vizsgálati (ITV) programban.
2000. és 2001. években értékelt bikáink jó termelési tulajdonságaik mellett kiemelkedő tőgy tulajdonságokbani tenyészértékükkel tûnnek ki. Ezeket a bikákat Kanadából vásároltuk olyan anyák után, amelyek több generációban nagyon jó, vagy kiváló (excellent) küllemû tehéncsaládokból származtak. Hazai ivadékvizsgálatukat átlagosan 38 tenyészetben indítottuk. Értékelésük termelési tulajdonságaikra átlagosan 35 tenyészetben 102 utóddal történt.Küllemi tenyészértékeiket átlagosan 22 tenyészetben 60 utód alapján kapták. Bikáink részletes tenyészérték adatait megtalálják a tenyésztőkhöz küldött 2001. februári bikakatalógusunkban. A Holstein Global Index (HGI) egy szelekciós index, mely a fontosnak tartott termelési és küllemi tulajdonságokat egy számmal fejezi ki.
Az indexben elméletileg a termelési tulajdonságok 60 %-os, a fontos küllemi értékmérők 40 %-os súllyal szerepelnek.
A Génbank Kft. értékelt és forgalmazható hazai bikái az ivadékvizsgálatban a tőgytulajdonságok részleteiben az 1. számú táblázatban közölt tenyészértékekkel tûntek ki.
A Génbank Kft. bikáinak részletes tenyészértékei a tőgytulajdonságokban táblázat
A tudományos értékelések megállapítása kiemeli: a tőgyegészségügyi helyzet, a tej szomatikus sejtszámának alakulása a környezeti feltételeken túl a tőgy küllemi tulajdonságai közül: az elülső illesztéssel a hátulsó magassággal, a tőgymélységgel van összefüggésben.
Addig is amíg a magyarországi tenyészértékbecslésbe beépítésre kerül a bikák szomatikus sejtszám tenyészértéke a tőgytulajdonságok tenyészértékeire, mint szelekciós szempontokra bátran támaszkodhatnak a tenyésztők.
A Génbank Kft. hazai ITV-ben értékelt bikái alkalmasak arra, hogy a tehénállományok tőgytulajdonságait, ezen keresztül a tejtermelés jövedelmezőségét határozottan javítsák.
Dr. Török Imre
ügyvezető igazgató
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?