A sertéstartás állatvédelmi szempontjai

Agro Napló
A gazdasági haszonállatok védelmét, a tartási és ellátási feltételek meglétét minden állat és állomány esetére ki kell terjesztenünk. A nagy egyedszámú állományok esetén ennek kiemelt jelentõsége van. Az Állatvédelmi Törvény mellékleteként az állattartás általános elvei mellett kidolgozásra kerültek a sertések tartásának minimális kívánalmai és az ezeket tartalmazó irányelvek. A mi hatályos jogszabályunk, a mezõgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályai (32/1999. (III. 31.) FVM rendelet) nagyrészt azonosak az Európai Unió irányelveivel.
Általános szempontok

Az istálló alkotórészei jól tisztítható és fertőtleníthető anyagból készüljenek, ne tartalmazzanak az állatok egészségére káros elemeket. Az istálló hőszigetelése és szellőzési berendezése biztosítsa a szükséges klímát az állatok számára.

Az állandó sötétség káros az állatoknak, törekedni kell a természetes fényviszonyokhoz hasonló megvilágítás kialakítására. A nappali órákban olyan fényerősséget kell biztosítanunk, hogy az állatok kellően megfigyelhetők legyenek.

Legalább naponta szemrevételezni kell a sertéseket, a betegeket el kell különíteni és indokolt esetben vizsgálatukra állatorvost hívni.

A csoportok nagyságát úgy kell kialakítani, hogy az állatok közötti rangsor hamar kialakulhasson, és ne kerüljön sor gyakori verekedésre, marakodásra. Csoportonként 20-25 állatnál több nem javasolt.

Elegendő férőhelyet kell biztosítani a sertések lefekvésére, felkelésére és pihenésére. Fontos, hogy az állatok láthassák egymást.

A lekötötten tartott sertést rendszeresen figyelni kell és úgy kell tartani, hogy megfelelő hely álljon rendelkezésére a mozgáshoz.

Az istálló tisztítását és fertőtlenítését rendszeresen el kell végezni a fertőzések megelőzésére, kellemetlen szag elkerülésére és a legyek valamint a rágcsálók távoltartására.

Az állatok komfortérzetéhez fontos a sima de csúszásmentes, meleg padozat és száraz alomanyag biztosítása. A takarmány-fejadagokat az állatok tényleges igénye (testtömege, hasznosítási iránya, biológiai állapota) szerint kell biztosítanunk.

Legalább naponta egyszer a felnőtt sertést is etetni kell, adagolt etetéskor úgy, hogy az együtt tartott állatok egyszerre a takarmányhoz férhessenek (vályúhossz jelentősége).

Minden két hétnél idősebb sertésnek folyamatosan friss ivóvizet kell biztosítanunk.

Megfelelő kialakításával kerüljük el az etető- és itatóberendezések trágyával való szennyeződését. A megfelelő tápanyagellátás, az optimális állatsûrûség, az alomanyag és az állatok figyelmének lefoglalása, játék lehetősége révén előzzük meg a farokrágás rossz szokásának kialakulását.

A kanok tartása

A kanok szállását úgy alakítsuk ki, hogy a többi állat hallása, látása és szagérzése lehetséges legyen az apaállatok számára. Minimálisan 6 m² alapterület és megforduláshoz is elegendően széles kutrica kialakítása szükséges.

Előzzük meg a kanok verekedését: ha lehet, az állatokat tartsuk külön, ha csoportos tartást alkalmazunk, gondoskodjunk megfelelő kutricaméretről.

A kocák tartása

A kocasüldőket és a szárazonálló kocákat tartsuk csoportosan.

A fiaztatóba kerülése előtt az anyaállatokat kezeljük külső és belső élősködők ellen, testfelületüket fertőtlenítsük le. Adjunk lehetőséget a kocának „fészekkészítésre”, és férőhelyét úgy alakítsuk ki, hogy az ellési segítség során az állathoz hozzáférhessünk.

A fiaztató minimális mérete a vályú szélességén kívül kötött tartásnál 180×60 cm, kötetlen tartásnál 210×60 cm. Ezen felül még legalább 30 cm hely kell az ellési segítség idejére.

A fiaztatóban kis helyen egyedileg tartott kocáknak rendszeres mozgást kell biztosítanunk. Különösen fontos ez a lekötve tartott állatokra, melyeket időszakonként fel kell engedni, meg kell jártatni.

A malacokat védeni kell az elnyomástól, taposástól. Ha nincs elegendő helyük az elbújásra, rács, korlát révén gondoskodjunk védelmükről.

A fialás szempontjai

A kocát egy héttel a várható ellés előtt célszerû a fiaztatóba vinni, hogy az új környezethez hozzászokhasson. A kocát és malacait választásig együtt tartsuk, közös kutricában, ahol folyamatosan friss ivóvizet biztosítunk a malacok számára is.

A szopós malac tartása

Pihenőhelyük kényelmes, meleg, száraz, csúszásmentes legyen. A szopáshoz elegendő hely álljon rendelkezésükre. A malacok hőigénye nagyobb a kocáénál, ezért kiegészítő hőforrást kell részükre biztosítani.

A farokkurtítás, foglecsípés ne legyen rutinszerû beavatkozás, csak akkor alkalmazzuk, ha a malacok egymást, ill. a koca tőgyét egyébként felsértik, megsebesítik. Fenti előírások EU irányelvben és hazai jogszabályban is leírásra kerültek. A magyar rendelet nem említi meg, de a sertések tartásának minimális kívánalmairól szóló 91/630/EGK számú irányelv tartalmazza még a következő további szempontokat is:

A foglecsípést a malacok 7 napos koráig lehet elvégezni. A malacokat három hetes koruk előtt tilos elválasztani, kivéve a koca egészségügyi problémáját.

Négyhetes korig lehet érzéstelenítés nélkül ivartalanítani a kanmalacokat (a hazai jogszabály 6 hetes korig engedi ezt).

A malacok választásakor a csoportokat rövid időn belül ki kell alakítani és azonos csoportokat fenntartani a hízlalás során is.

Dr. Majoros Tibor
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagyot zuhant a műtrágya ára

Nagyot zuhant a műtrágya ára

Bár a műtrágya összességében még mindig drágább, mint egy éve, néhány termék ára már a tavalyi szintre csökkent az első negyedévben.

Mikotoxin-problémák sertésekben

Mikotoxin-problémák sertésekben

Idén az időjárás kedvezett számos gombafaj megtelepedésének, így a sertéstakarmányokban is számíthatunk a mikotoxinok megjelenésére, esetenként magas...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?