2024. május 21. kedd Konstantin

Gabona tárolók, többcélú épületek struktúra vázból

Agro Napló
A gabona mennyiségi és minõségi megóvását csak korszerû silókban és csarnoktárolókban lehet biztosítani. A silók fajlagos építési költsége mintegy háromszorosa a csarnoktárolókénak, ezért terjedtek el a csarnoktárolók nagyobb mértékben.

Méretek, szerkezeti kialakítás

A csarnoktárolók célszerû szélességi mérete: 18-21 m, melynél a tárolási magasság a széleken 3,50-4,00 m, középen max. 6,00 m. A csarnoktárolók szerkezeti kialakítása sokféle lehet, legjobban az előre gyártott vasbeton pillérekre lekötött acéltartós megoldások váltak be, mert ennél nem szükséges tûzvédő bevonat a pilléreken, amit 3 évente még felújítani is szükséges. Az épületek vázaként a DKV-KU-18 és a DV-T volt a leggyakoribb, jelenleg sokféle váztípusból építenek tárolókat. Azok a jó tárolótípusok, melyeknél a gabona rézsûszögéhez igazodik a tetőfedés szöge, azaz a teljes tárolótér betárolása fix beépítésû szállítószalaggal, vagy más szállítópályával megoldható, azaz a teljes térfogata jól kihasználható. Ekkor már nem a tárolótér négyzetméterára (ami jelenleg nettó 35.000,-Ft/m²), hanem a gabona tonnájához vonatkoztatott építési költsége lesz a meghatározó, mely a struktúra vázaknál 8.000,-Ft/tonna, vagy ennél alacsonyabb értékûre adódik.

A tárolók hosszméretének a tûzszakasz nagysága szab határt, max. 1.800 m²-es tûzszakaszhoz 90 m épülethossz tartozik 20 m szélességnél. Az 5.000 tonnás tárolótér mérete 18×60 m, azaz a 10.000 tonnás tárolótér csak két tûzszakaszban alakítható ki. A tárolótér oldalfalát kizárólag monolit vasbetonból célszerû elkészíteni, élettartam és terhelhetősége miatt. Az épületek fedése színes fém trapézlemezekből készül, a tárolótér megvilágítását a tetősíkba beépített bevilágító-sávokkal előnyös biztosítani, oldalablakok nélkül. A csarnoktárolók kiszellőztetéséhez a végfalakon elszívó ventilátorokat kell beépíteni a keletkező pára elszívásához, mely páratartalom-mérővel együtt automatizálható megoldást ad. A tárolótér padozata gépi simítású beton, ipari padló minőségben kialakítva. A tárolók végfalában 4×4,50 m-es toló kaput építenek be, melyek belső oldalába beépítetten U szelvénybe fapallók rakhatók a rakodótér teljes kihasználásához.

A felsorolt mûszaki megoldások sokszínûsége ellenére a fajlagos tárolási mutatók jó összehasonlítást tesznek lehetővé. A dongaszerkezetû épületek így jól funkcionálhatnak tovább pl. géptárolóként. Előnyösek a többcélú épületként építhető íves csarnokvázak, pl. a lovardákhoz alkalmazott SV vázak, melyek belmagasságát jól megválasztva az épületek tervezett élettartama (T=50 év) alatt – a funkciókat változtatva 5-15 évenként – igen hasznos épületként üzemeltethetők.

Dr. Bánszky József

Európa-mérnök

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt van a nyár végi kánikula

Itt van a nyár végi kánikula

A hőhullám ezen a héten még folytatódik, a jövő hét első felében várható a kánikula fokozatos mérséklődése, jelentősebb csapadék keddtől érkezhet.

Számos tökfélét ehetünk a nyáron!

Számos tökfélét ehetünk a nyáron!

A nyári melegben jól esik egy könnyű ebéd, vagy egy nyáresti vacsora, amelynek kiváló alapanyagául szolgálhatnak a változatosan elkészíthető zsenge tö...

Nem lesz már olcsóbb a dinnye az idén

Nem lesz már olcsóbb a dinnye az idén

Idő előtt véget érhet idén a hazai dinnyeszezon. Bár a kánikula a fogyasztásnak kedvezett, mégis komoly fejtörést okozott a forróság. Hiánytól azonban...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06