A ketreces tojótyúk-tartás állatvédelmi szabályai

Agro Napló
A gazdasági haszonállatok védelmét az Európai Unió már 1987-ben irányelvekkel szabályozta. A haszonállatok tartási és ellátási követelményeit foglalták össze, különös tekintettel az iparszerû állattartásra. A nagy egyedszámú állományok, a termelésorientált állattartás kiemelt jelentõségûvé teszi az így élõ állatok jólétének biztosítását és annak folyamatos figyelmét.

Az állattartás általános elvei mellett kidolgozásra kerültek a ketreces tojótyúkok, a sertések és a borjak tartási körülményeinek minimális kívánalmai és az ezeket tartalmazó irányelvek. A hazai jogszabályalkotás jelenlegi, ún. jogharmonizációs időszakában az állatvédelem szabályozásába is bekerülnek az Európai Unió szakemberei által is elfogadott és fontosnak ítélt szempontok.

A mi hatályos jogszabályunk, a mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályai (32/1999. (III. 31.) FVM rendelet) illeszkedik és nagyrészt azonos az Európai Unió irányelveivel.

Az Agro Napló ez évi számaiban a nemzetközileg legfontosabbnak ítélt három prioritás, a ketreces tojótyúk-tartás, a sertések tartási szabályai és a borjak tartása állatvédelmi feltételeit tekintjük át.

Elsőként nézzük a ketreces tojótyúk-tartás szabályait.

A tyúkok tartási, takarmányozási igényeit, az állattartó épületek és egyéb létesítmények karbantartását, elektromos és mûszaki szempontból történő rendszeres ellenőrzését, a megfelelő szellőztetést a jó gazda mindig teljesíti. A ketrecet úgy kell kialakítani, hogy a tojó sérülésének lehetőségét kizárhassuk. Legalább 450 cm² alapterület, 40 cm belmagasság szükséges a ketrecben és a padló lejtése legfeljebb 14 %-os lehet.

A padozat segítse elő a láb karmainak egyenes állását és a biztos, legalább három ujjal történő kapaszkodást.

Az etetővályú állatonként 10 cm, az itató is hasonló méretû, illetve ketrecenként legalább kettőszelepes vagy csészés itató legyen kialakítva.

Az istálló hőszigetelése és szellőzési berendezése olyan legyen, amely nem káros az állatokra és a légcserét minden évszakban biztosítja. Mesterséges világítás igénybevétele esetén a tyúkok megfelelő pihenési periódusát biztosítani kell, a világítást napi 16 óránál hosszabb ideig folyamatosan nem szabad alkalmazni. Minden automatikus berendezést naponta ellenőrizni kell, üzemzavar esetére gondoskodni szükséges kiegészítő világító-, szellőztető-, etető-itató berendezésről. A gépi szellőztetés hibája esetére célszerû figyelmeztető riasztó rendszert felszerelni.

Járványvédelmi szerepe mellett az állatok komfortérzetét is javítja a rendszeres tisztítás és fertőtlenítés, mely az állatcsoportok ki- és betelepítése között nélkülözhetetlen.

Azon állatok esetében, melyek nem tûnnek egészségesnek, az ok kiderítésére és a szükséges kezelés meghatározására állatorvos közremûködését és vizsgálatát kell kérni. A legalább 500 tojótyúkot tartó egységekben folyamatos nyilvántartást kell vezetni az állatok elhullásának okáról, az állatok termeléséről és az állomány változásáról.

A tojótyúkok tartásának személyi feltételei: az ellátáshoz megfelelő létszámú és képzettségû személyzetet kell alkalmazni, akiknek legalább naponta kétszer minden állat állapotát ellenőrizniük kell.

Dr. Majoros Tibor

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!