A Nagy Talajművelő Show

Agro Napló
Nagyszerű kezdeményezés indult el három évvel ezelőtt, mikor az Amazone, a Massey Ferguson, a Kverneland, a Lemken, a Väderstad és a Vogel-Noot gépgyártók és -forgalmazók felismerték az összefogás szükségességét. Együtt vállalták, hogy azonos területen, egy időben mutatják be gépeik tudását. Az irányelv megmaradt, kizárólag a felsorakozó 26 gépkapcsolatban fedezhettünk fel változást. Az Agro Napló a naki állomáson szereplő gépek tulajdonságait foglalja össze röviden.

 

A traktorok, vető- és permetezőgépek bemutatását hagyományosan Dr. Hajdú József, míg a talajmunka gépek ismertetését Dr. Gyuricza Csaba végezte. A rendezvény helyszínét a Naki Mezőgazdasági Zrt. biztosította. Soltész Gyula vezérigazgató köszöntőjében elmondta, hogy gazdaságuk a sertéstenyésztés mellett 2000 ha területen végez növénytermesztést.

 

A bemutató területen összesen 26 gépkapcsolat vonult fel, amelyek mindegyikét az Austro Diesel Massey Ferguson traktorai üzemeltették.


 

Kiemelendő, hogy első alkalommal mutatkozott be Magyarországon és a show-n egyaránt az MF 6600-as traktorcsalád 6616-os típusjelű tagja. A családban 5 modell található 120-tól 185 LE-ig. Minden traktor 4.9 l-es SCR rendszerrel felszerelt, négyhengeres SISU motorral rendelkezik. A traktorok választhatók 3 féle hajtóművel az egyedi igények szerint (Dyna-4: 16/16, Dyna-6: 24/24, Dyna-VT-fokozatmentes). Ugyancsak a személyre szabhatóságot segíti a háromféle fülkefelszereltség. A show-n a család legnagyobb, 185 LE-s modellje is bemutatkozott Exclusive felszereltséggel, Dyna-VT fokozatmentes hajtóművel.

Két újonnan bemutatott eke

A nagy szárazság ellenére a gyártók nem feledkeztek meg az ekék bemutatásáról, amelyek rögtön a rendezvény elején megmutatták tudásukat. A Lemken Hungária Kft. Nakra egy Lemken Juwel 8 V 5 N 100 függesztett váltvaforgató ekét hozott el, amely egy 600 mm átmérőjű FlexPack szántáselmunkálóval volt szerelve. A bemutatott 5 ekefejes változat menet közben, a traktor kabinjából hidraulikusan állítható fogásszélességgel rendelkezik, 30–55 cm-es intervallumban. A réselt DuraMaxx ekefejek egymástól 100 cm-re helyezkednek el a 85 cm-es gerendelyen, amivel a gyártó a megfelelő átömlési keresztmetszetet és az eltömődésmentes munkát kívánta megkönnyíteni még a szármaradványokkal teli területeken is. A Juwel családra általánosan jellemző, hogy az ekék részegységei – a kiképzésükből adódóan – kopásállóak.

Magyarországon első alkalommal prezentálta a Kverneland Group Hungaria Kft. Kverneland 150 B Variomat függesztett ekéjét. A munkagép ténylegesen új és nem csak a hazai piacon, a gyártó kínálatában is csak 2013 áprilisa óta érhető el ez a változat. A Korábbi 150 B típusból számos tulajdonságot megtartott a gyártó úgy, mint a hidraulikusan, 30–50 cm között fokozatmentesen állítható fogásszélességet. Súlya jelentősen alacsony, kímélve ezzel a traktor függesztő szerkezetét. Az ekefejosztás ez esetben is 100 cm, azonban a gerendely magassága 5 cm-rel alacsonyabb az előbb említett piactárséhoz képest. A 4 darab teli kormánylemezek munkamélysége maximum 35 cm. 


Az új Kverneland eke első alkalommal dolgozott a show-n

Vetőgépek széles szortimentje

A kis- és közepes gazdaságok gabona- és apró magvainak elvetésére a Vogel-Noot Master Drill A 300 Pro típusú vetőgépét, míg a Lemken a Zirkon 8/300 forgóborona és Saphir 7/300 mechanikus vetőgép-kombináció munkáját ajánlották a megjelentek figyelmébe. Az eszközök nem ismeretlenek a Nagy Talajművelő Show visszatérő látogatóinak, hiszen mindkét gép résztvevője volt az NTS tavalyi évi bemutatójának. 


Vetésre készen a Lemken gépkombinációja

A nagyobb gazdaságok számára is érdekességet tartogatott a nagy teljesítményű gabonavetőgép bemutató.

Első alkalommal hozta el az Amazonen-Werke Kft. a kínálatában álló Amazone Citan 12001 nagy területteljesítményű vetőgépét. A 20 km/h munkasebességre képes Citan vetőmagtartálya 8000 l térfogatú. A 400 mm-es tárcsaátmérő, valamint a vetőcsoroszlyára közvetlenül ható, 55 kg-ig fokozatmentesen beállítható csoroszlyanyomás még a legnagyobb vetési sebesség esetén is nyugodt csoroszlyafutást biztosít az egyenletes vetési mélység elérése érdekében. A vetőmag adagolását elektromotorok végzik 2–400 kg/ha tartományban, a kijuttatás mellett egy időben elvégezhető a műtrágya elhelyezése is. Üzemeltetéséhez egy 240 LE teljesítményű erőgép szükséges és 10 órás műszakban akár 150 ha területteljesítményre képes.

6 m munkaszélességű, nagy területteljesítményű mulcsvetőgép az Amazone Cirrus 6000. Elöl két sorban elhelyezett, túlterhelés-védelemmel ellátott magágykészítő tárcsasor található. A visszatömörítésről a nagy tömörítőkerekek gondoskodnak. A megfelelően tömörített magágyba a 400 mm átmérőjű csoroszlyák akár 55 kg csoroszlyanyomással és 15 km/h sebességgel is képesek vetni. A 3000 literes magtartály gondoskodik az utántöltések számának csökkentéséről. A vetőgép pneumatikus rendszerű, az adagolást és a leforgatást elektromotor végzi, amit az Amatron3 monitorral a fülkéből vezérelhetünk. A kivetendő magmennyiséget 2 kg és 400 kg között szintén a monitorral fokozatmentesen választható meg. A vetőgép üzemeltetéséhez minimum 220 LE-s traktor ajánlott.


A nagygazdaságok célgépe lehet a Citan

A fenti Citan géppel közel azonos, 120–140 ha napi teljesítmény jellemzi a Kverneland Accord DG vontatott gabonavetőgépét is. A DG család legkisebb, 9000-es tagja 9 méter munkaszélességben képes a vetést hagyományos vagy a csökkentett műveletű talajművelési rendszerben elvégezni. Jellemzője, hogy mechanikus vagy elektronikus univerzális magadagolóval szerelik. A kijuttatható mag mennyisége 2–330 kg között állítható. A két sorban, egymástól 460 mm-re elhelyezkedő csoroszlyák 80 kg-mos tárcsanyomása minden körülmények között biztosítja a talajba hatolást, a mélységhatárolásról a tömörítő kerekek gondoskodnak. Az Accord DG ISO kompatibilis, így a megfelelő előfeltételek teljesülésével a saját kezelő egységéről is vezérelhető.

1991-óta több mint 20000 darab Väderstad Rapid vetőgépet értékesített világszerte a svéd gyártó. A Rapid gépcsalád középső, A 600 S típusjelű változatát hozta el a hazai képviselet. A magyar felhasználók körében már bizonyított, hogy nagy menetsebesség (12–15 km/h) mellett is pontos magkijuttatás valósítható meg. A vetőgép megbízhatóan dolgozik közvetlenül a szántott talajon és szármaradványos felszínen is. Nagy csoroszlyanyomása lehetővé teszi a direktvetést is.

A gabonavetés mellett kukoricára is kínált megoldást a Vaderstad Kft. 2012-ben indította útjára a Tempo F szemenkénti vetőgépcsaládot, amelynek hatsoros változata dolgozott a rendezvényen. A konstrukció nem volt ismeretlen a résztvevőknek, a tavalyi évben már láthatták üzemi körülmények között, azonban megjegyzendő, hogy a vetőgép 2013-tól már nyolcsoros kivitelben is elérhető, Tempo F8 néven. 


Kukoricavetésben töretlen a sikere a Tempónak

A szemenkénti vetőgépek sorából nem maradhatott ki az Austro Diesel forgalmazásában álló MF 555 8106 TSB kukoricára, napraforgóra és szójára egyaránt alkalmazható vetőgép. A 6 soros kivitel szintén második alkalommal került fókuszba a Nagy Talajművelő Show történelmében.

Szántóföldi kultivátorok

Újdonság az Amazone kínálatában az új 4 m-es, félig-függesztett Amazone Cenius 4002-2T szántóföldi kultivátor, melyet a német gyár az idei SIMA kiállításon mutatott be először. A kapatestek 270 mm kapaosztással, nyírócsavaros vagy 3D biztosítással szerelhetők. A kapákat egyengető tárcsasor és végül tömörítőhenger követi. A gép valódi újdonsága a Catros rövidtárcsáról már ismerős TS járószerkezet. A kultivátor talajadottságoktól függően már egy 180–220 LE-s traktorral üzemeltethető. Maximális munkamélysége akár 25 cm-is lehet, sekély magágykészítéstől akár az alapművelésig el tudja végezni a felmerülő feladatokat.

Egy 5 méter széles félig-függesztett Lemken Karat 9/500 KUA szántóföldi nehézkultivátor folytatta a talajművelő gépek sorát, amit a Väderstad Cultus 420 sekély tarlómunkákra és magágykészítésre egyaránt alkalmazható robusztus munkaeszköze követett.

Az elmúlt évek szélsőséges időjárási viszonyainak is köszönhetően előtérbe kerültek a forgatás nélküli technológia munkagépei. A Vogel&Noot Mezőgépgyár Kft. ezen ismérvek tudatában prezentálta a Vogel-Noot TerraFlex500 Hydro szántóföldi kultivátort. A TerraFlex szántóföldi kultivátor 240–270 LE-s erőgépekkel működtethető optimálisan. A gép merev kapaszárakkal volt felszerelve (létezik rugós biztosítású változat is), amelyek osztása 33 cm. A kapaszárak után fokozatmentes tárcsasor egyengeti a talajfelszínt és gondoskodik a bakhátmentes talajról. A megfelelő végső talajlezárást ezen a munkagépen TerraPak 2. henger végzi.

A szántás nélküli technológia újabb eszköze a Kverneland CTC vontatott szántóföldi kultivátor. A munkaeszköz újfent nem ismeretlen az NTS rendezvényen, hiszen a Väderstad TopDown-nal egyetemben mondhatni állandó résztvevője az eseménynek.

Tárcsaszemle

A gyakorlati bemutató a kialakításukban és munkaszélességükben különböző tárcsák ismertetésével és azok munkájának bemutatásával folytatódott. Az első gépkapcsolat munkagépe a Lemken Rubin 9/600 KUA 6 méter széles félig-függesztett rövidtárcsa volt, amelyet az Amazone Catros + 6001-2 követett. Az Amazon az előző évhez képest egy nagyobb, 6 méteres változattal vonult fel. A művelőelemek mindkét gerendelyen 510 mm-es csipkés tárcsalapok, melyek tartókarjai egyenként gumibakos túlterhelés-védelemmel vannak ellátva. A tárcsasort egy gumihenger követi, ami a lezárásról gondoskodik. A rövidtárcsa külön járószerkezettel szerelt, ami a fent említett Cenius megfelelője.

A törökszentmiklósi Vogel-Noot üzem a forgatás nélküli technológia munkagépeire koncentrál, amelyek közül hazánkban is jól ismert a TerraDisc Pro rövidtárcsa. Nem véletlen, hogy idén is helyet kapott a programban a sorozat 4 méteres változata. A tárcsalapok csipkézettek, agresszív szögállásúak, gondoskodva így a szármaradványos, gyomos területek műveléséről. A lezárásról a gumiékgyűrűs henger gondoskodik, ami egyben lehetővé teszi a közúti szállítást.

200–240 LE teljesítmény szükséges a Kverneland Qualidisc T optimális üzemeltetéséhez. 573 mm átmérőjű sűrűn csipkézett tárcsalapjaival 15 cm munkamélységen képes kiváló minőségben bekeverni az összeaprított szármaradványokat, tiszta, egyenletes talajfelszínt hagyva maga után. Az 5 méter széles gép minden tárcsája külön karon, gumibakos túlterhelés-védelemmel, karbantartásmentes csapágyakra került kialakításra. A lezárásról ez esetben is a henger gondoskodik, amelyre számos alternatívát kínál a gyártó.

„Talajművelő Show nem létezhet Vaderstad Carrier rövidtárcsa nélkül” – ezzel a gondolattal találkozhattak az olvasók előző évi összefoglalónkban, amit újfent megerősíthetünk. Egy jól összerakott gép nem szorul lényegi változtatásra, amit igazol a 12 éve tartó piaci jelenlét.



A Carrier 650 típusú tárcsát sokoldalúságának köszönhetően tarlómunkára, őszi vetésűek magágykészítésére, hengerezésre, szántás és lazított talajok elmunkálása során használják. Nagy előnye, hogy tarlóhántás során a szármaradvány 30–35%-át a felszínen hagyja, mely védi a talajt a klímaszélsőségek ellen. A mulcsos felszín kialakításában a Carrier kiválóan használható.


„Nonszensznek tűnik, de van nedvesség a talajban”

Rendszeres, visszatérő vendége a Nagy Talajművelő Show-nak Dr. Birkás Márta, a SZIE földműveléstani tanszékének vezetője. A professzorasszony éles szemmel figyelte a rendkívül száraz talajon dolgozó talajművelő gépek munkáját, majd egy rövid összegzést adott a látottakról. A hosszú ideje tartó csapadékmentes időjárás és a szárazság ellenére – habár nonszensznek tűnik – van nedvesség a talajban – jelentette ki a tanszékvezető. Azokat a munkaeszközöket preferálja leginkább, amelyek a talajt a nedvesség és a szerves anyag megtartásával kíméletesen művelik. Hangsúlyozta: nem szabad hagyni, hogy a nedvesség kiáramoljon a talajból. Lényeges, hogy abban a szigetelő rétegben, ahol a henger járt, a nedvesség visszaforduljon, és ismét benedvesítse a talajt.

Egyedüli lazító

Törökszentmiklóson 5 éve gyárt lazítókat a Vogel-Noot, amelyek közül a legsikeresebb az itt bemutatott TerraDig XS típus. A 7 késsel szerelt változat 60 cm munkamélységig képes a talajba hatolni. A lazítón két sorban elhelyezett, speciális szárnyas kialakítású kések különösen alkalmasak a nagy mélységű munkavégzés mellett a talaj felső rétegének átdolgozására. A megfelelő végső talajállapotot lezáró hengerrel érhetjük el, amelyre több opciót is kínál a gyártó az itt megjelent tüskés változat mellett.


Akár 60 cm-es mélységbe

is képes behatolni az XS 7

 

Ismét szerepet kaptak a szántóföldi permetezők

2012 után a mostani eseményen is szerephez jutottak a szántóföldi permetezőgépek, így a nem motoros gépgyártók szinte mindegyike felvonultatta kínálatának egy-egy tagját. Így került sor a Kverneland Rau iXtrack B HSS24m, a Lemken Primus 35, az Amazone UX és Vogel-Noot MasterSpray IN280 permetezők gyakorlati bemutatására.

A növényvédelem gépeit együttesen jellemzi a nagy munkaszélesség és a tartályméret a maximális területteljesítmény érdekében. A konstrukciós kialakítások ugyan eltérőek, de minden gép tartalmazza – esetekben opcióként – azokat a szükséges elektronikai megoldásokat, amelyet egy mai modern gazdaság megkövetel.

 

 

A Nagy Talajművelő Show naki állomásán felvonult gépkapcsolatokról és azok műszaki leírásáról bővebben ITT

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!