Javában tart a kertészeti géptámogatás

Agro Napló
Augusztus 15-étől pályázható támogatás a kertészeti ágazat technológiai színvonalának javítására, amely keretében környezetbarát és energiatakarékos gépek illetve technológiai berendezések beszerzésére van lehetőség mintegy 24 Mrd forintos keretig. A kertészeti szegmensben már jól ismert Agrolánc Kft. ügyvezető igazgatója, Szemerei Károly állt rendelkezésünkre, hogy tájékoztatást nyújtson az Agro Napló olvasóinak a téma aktualitásairól.

Az Agrolánc Kft. erőgépei kimondottan és kizárólagosan azokat a kertészetben használatos traktorokat jelentik, amelyek a most meghirdetett kormányzati pályázatban elérhetők – mind a LE-tartomány, mind a műszaki tartalom és az összes technikai paraméter tekintetében. Kínálatukban a legnagyobb erőgép 102 LE teljesítményű, amely kompaktsága révén tökéletesen megfelel fóliába, kertészetbe, üvegházba, szőlőbe, gyümölcsösbe, és mindenféle intenzív gyümölcsösben felhasználható – köszönhetően a kívánalmaknak megfelelő műszaki megoldásoknak. A teljes palettájukon az erőgépek 26 LE-től állnak rendelkezésre, a traktorokhoz kapcsolható munkaeszközök pedig 3-4 olyan nagy gyártó termékei, amelyek csak ezekre a gépekre alkalmas eszközöket készítenek. Ilyen gyártó például a Rinieri, amelyik a szőlő- és gyümölcs szektor számára készíti az összes munkaeszközt: sorművelőt, csonkázót, különböző méretű és nagyságú mulcsozókat, amelyek az élőmunkát megkönnyítve biztosítják a szőlősorok kézi kapálása helyett a gépi sorközművelést. Természetesen vannak olyan extra gépek is, amelyek például a nagy gyümölcsfák összeérő falait ritkítják (lombmetsző), vagy a speciális lombszívó, és egyéb berendezések, amelyek a szőlőbeli munkálatokat segítik.

A pályázatot nagyon nagy várakozás, többéves készülődés előzte meg. Sajnos a kiírás szerinti lehetőségbe nem mindenki fér bele, a meghúzott 4 EUME-s határ a legkisebbeket teljesen kizárja. Az érdeklődés természetesen így is rendkívül jelentős, az Agrolánc munkatársai ennek megfelelően folyamatosan gyártják az ajánlatokat, és vesznek részt személyes tárgyalásokon. Akad bőven olyan gazdálkodó is, aki már el is kezdte a beruházást, úgymond „saját szakállára”. Július 25-étől lehet a számlát befogadni, ezért van olyan partnerük, akinek már szállítottak is, annyira előkészített tervvel bírt. Sok helyütt mindenféleképpen szükség van a gépre, de ha van támogatás, akkor indulhat el igazán a beruházás – ezért igen sok nagy értékű gép vár kint előrendelésben.

Nem látható előre, vagyis nagy kérdés ma még, hogy a húsz milliárdot meghaladó támogatási összeg mennyi gépre lesz elegendő, és hogy mikor fogy el a keret, illetve mikor zárják le, vagy függesztik fel a támogatás időszakát. Az ügyvezető elmondta, hogy maguk is igyekeztek időben, már egy évvel korábban úgymond „megdolgozni” a piacot, hiszen sok olyan ügyfelük van, aki nagyon várta már ezt a pályázatot, és most kell aktualizálni a korábbi terveket katalóguskódokkal és tárgyalásokkal.

Aki csak most kezd el gondolkodni a pályázati lehetőségen, annak nemigen teremhet babér, mert egy nagy értékű beruházásnál nem egyszerű maga a pályázás sem. Össze kell hozzá rakni sok mindent a mérlegtől, és az üzleti tervtől kezdve. Visszatérő kérdés ilyenkor a pályázó részéről, hogy a gépesítés elmaradottsága miatt miért kell meglehetősen bonyolulttá tenni a pályázati rendszert. Az érem másik oldala persze, hogy ha valaki pénzt ad, akkor szeretné tudni, azt milyen módon használják fel.

-Keresztes-

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!