2024. április 29. hétfő Péter

Átadásra került az 50. magyarországi Dammann önjáró permetező!

Agro Napló
Az Enyingi Agrár Zrt. ágostonpusztai telephelyén június 20-án nagyszabású Dammann gyakorlati gépbemutató volt. A bemutatót Dr. Szávai Gábor ügyvezető igazgató nyitotta meg. Beszédében röviden ismertette a cégüknél használt két Dammann-önjáró gazdasági előnyeit és teljesítményét.

A rövid köszöntő után Nadine Dammann, az édesapja által alapított Herbert Dammann GmbH ügyvezető tulajdonosa ismertette a cég történetét az alapítástól a mai napig. Eleinte csak a német vevőknek, belföldre gyártottak vontatott és önjáró permetezőket Unimog alapokon. Ma már Európa-szerte ismert gyártmányról van szó, amit növekvő darabszámban exportálnak. Jelenlegi piacukat Svédország, Litvánia, Dánia, Lengyelország, Ausztria és Magyarország jelenti. A magyarországi képviseletüket a Starcz Kft. látja el. Starcz Tamás biztatására fejlesztették ki az azóta is nagy sikerrel értékesített Highlander fantázianevű, nagy hasmagasságú, hidas permetezőt. Ez a gép lehetővé teszi a légi permetezés kiváltását, és kiváló munkaminőséget biztosít a magasra nőtt napraforgó-, kukorica- és repceállományban is.

A magyarországi értékesítés két kereskedőcégen (Magtár Kft. és Agrospic Kft.) keresztül történik. A gyakorlati bemutatón a teljes termékpaletta bemutatásra került. A gépek rövid műszaki ismertetésével egy időben minden gép egy hullámos és lejtős területen vonult végig, ahol gyakorlatban is megtekinthető volt a gépek fordulékonysága, és a szórókeretek nyugodt járása és kiváló talajkövetése.

A gyakorlati bemutatót Starcz Tamás és munkatársai a jelenlevő gépkezelők segítségével bonyolították le. A bemutató a Dammann Land-Cruiser típussal kezdődött, amelyik gép elsősorban kisebb magángazdálkodók igényeit szolgálja ki a 3–4000 literes tartálytérfogattal és 15–28 m szórókerettel. A gép felépítése természetesen a Dammann építési koncepciójának megfelel, de egyszerűbb, olcsóbb kivitelű.

A Classic vontatott permetező a közepes méretű gazdák részére ajánlott 4–5–5800 literes tartálymérettel és 18–36 m kerettel gyártják. Ez a munkagép már az egyedi és különleges kialakítású „DAS” – dupla légrásegítős rendszerű – szórókerettel is felszerelhető. Ezen a kivitelen már széria a pneumatikus fúvókavezérlés, a cirkulációs kijuttató rendszer, a pneumatikus nyomásszabályzó és opcióként lehet rendelni GPS-szakaszolást, ultrahangos keretvezérlést valamint légrugós futóművet is. Az elektronikát a Müller cég biztosítja a permetezőkhöz.

 

A bemutató következő gépe a Profi-Class tandem futóműves 10 000 literes 36 m vontatott permetezője volt. Ez a felszereltségű modell rendelhető 5–6–7000 literes tartállyal illetve tandem futóművel 8–10–12–14000 literes kivitelben.

A szórókeret lehet 30–42 méter munkaszélességű. Természetesen ez a gép a permetezéstechnikában jelenleg ismert összes Dammann-fejlesztéssel felszerelt illetve egyéni kívánságra specifikálható. A nagy tömeg és méret ellenére az automata vonórúd és a hátsó híd kormányzásának köszönhetően a gép tökéletesen a traktor nyomában fordul. A tartály- és keretméret miatt ez a gép már 500 l/min teljesítményű membránszivattyúval van ellátva.

Ezt követte a Dammann Highlander 120–190 cm hasmagasságú önjáró permetezője. Ez a gép direkt a magyarországi kérésre és igényekre lett kifejlesztve a kukoricabogár elleni védekezésre és a napraforgó- valamint repceállományban való kezelésére és deszikálására. A járószerkezet 260 LE-s Mercedes motorral ellátott hidrosztatikus összkerékhajtású és -kormányzású 2,25–3,05 m állítható nyomtávval. A felépítmény kivitele 4000 l 27m DAS-kerettel Profi-Class felszereltségű. Automata kormánnyal és GPS-vezérlésű keretszakaszolással, ultrahang keretvezérléssel ellátott gép. Ez az 50. magyarországon értékesített Damman önjáró permetező, amit ünnepélyes keretek között Nadine Dammann cégtulajdonos adott át egy emléklap kíséretében a géptulajdonos Dalmand Zrt.-t képviselő Bernhardt Ferencnek.

Ezután egy háromtengelyes önjáró permetező került bemutatásra, amely szintén hidrosztatikus összkerékhajtású, első és hátsó tengely kormányzású, valamint Profi-Class felszereltségű gép. A tartályméret lehet 8–10–12 000 liter és a szórókeret 30–42 m munkaszélességű.

A bemutatón ezt követte a Güstrower gyártmányú GDK 6000 kaparóláncos, röpítőtárcsás vontatott műtrágyaszóró, amely alkalmas por és granulált műtrágya, mésziszap, és egyéb száraz anyag kijuttatásra (pl. tyúktrágya).

A gép készül 6–7–8–12–16 m3 tartálytérfogatú, egy- vagy tandemtengelyes kivitelben. A munkaszélesség 12–36 m lehet a kiszórandó anyagtól és a beállítástól függően.

Mivel a Güstrower cég rendelkezik 21–25–32 m3 tartálytérfogatú közelítő, átrakó kocsival is, ezek közül bemutattunk egy 25 m3-es változatot. A tartályban található egy vízszintes csiga, aminek a terménnyel való ellátása egy hidraulikus működtetésű zsaluval állítható. A kihordó csiga 4,5 m magas oldalú pótkocsira 9 m3/perc teljesítménnyel tud kiüríteni. Ez a berendezés beépített mérleggel is rendelhető, és alkalmas műtrágyaszóró és vetőgép feltöltésére is.

 

A bemutatón a német Lechler GmbH cég öt különböző típusú fúvókáival felszereltünk egy permetezőt és a gyakorlatban szemléltettük a különbséget a hagyományos LU, a légbeszívásos ID, IDK, a kalászkezelő IDKT és a nitrosol kiszórására alkalmas FD fúvókák porlasztása és alkalmazhatósága között. Jól látható volt az LU lapossugarú fúvóka finom porlasztása, az ID és IDK légbeszívásos légbuborék által szállított cseppjei. Az IDKT dupla lapossugarú fúvókája 30–30 fokra szór menetirány szerint előre és hátra, viszont légrásegítéssel nem használható, mivel a DAS keretlevegő-árama a permetlé sugarakat „összenyomja”. Az FD nitrosol fúvóka menetirány szerint hátra legyező alakban juttatta ki a szinte esőztető rendszerű óriás cseppjeit, ezzel megakadályozva a perzselő hatást.

 

A rendezvény végén a megjelenteket vendégül láttuk egy könnyű ebédre és mindenkinek jutott a jubileumi „50”-es Dammann-tortából is. Ezután kötetlen beszélgetés kezdődött a vendégek, a gyártók szakemberei és a kereskedők között.

Starcz Tamás

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
101% CONNECTED with Valtra

101% CONNECTED with Valtra

At Valtra our guiding principles have always been the close connection to our customers and easy-to-use innovation. Staying true to these principles w...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!