Kockázatcsökkentés és termésnövelés Algafix mikrobiológiai lombtrágyával

Agro Napló

Az első kép idén áprilisban készült Bácsbokod határában, 2 héttel az Algafix mikrobiológiai lombtrágya kijuttatása után. A levelek színében és sűrűségében mutatkozó különbség nagyon kontrasztos, egyértelmű és meggyőző. Ilyet egy kémiai lombtrágya – amely természetéből adódóan súlyos tápanyaghiányos állapot kezelésére való – ritkán produkál, esetleg kimondottan tápanyaghiányos területen. Az Algafix, bár lombtrágyának nevezzük, nem elsősorban tápanyagot biztosít és az elnevezés leginkább azt jelenti, hogy a lombra kell permetezni. Az Algafix élő zöldalgákat tartalmaz és az algasejtek által bioszintetizált természetes növényi hormonokat és fehérjéket. Ezek az anyagok gyorsítják a növény fejlődését, fokozzák a stressztűrő- és ellenálló képességet, ezáltal csökkentik a kedvezőtlen biotikus és abiotikus tényezők hatását, így növelve a várható termést. A kukorica- és napraforgó termesztés is arról szól, hogy az elvetett magnak van egy bizonyos genetikai potenciálja és az egyes kockázati tényezők negatív hatásai ebből nyesegetnek, mígnem eljön az igazság pillanata, a betakarítás. A termesztő munkájának lényege éppen ezért nem más, minthogy szembenézzen a számos kockázati tényezővel és a termesztéstechnológia minden elemét úgy próbálja összehangolni és elvégezni, hogy a növény termését fenyegető kockázatok negatív hatása a legkisebb legyen.


1. kép: Algafix kezelés hatása őszi búzán, 2013. áprilisában Bácsbokod határában, Drobits Sándor gazdálkodó földjén (Fotó: Dudás György, területi képviselő)

A második képen egy szép példa a fejlődésgyorsító hatásra. Kernbaum Zsolt lábodi gazdálkodó napraforgótáblája látható rajta, aki 2012. május 29-én kezelte ALGAFIX-el a jobb oldalon látható területet. Június 8-ig 12 mm eső esett arra és az eltelt nagyon rövid idő alatt már nagyon markáns fejlődésbeli előny mutatkozott a kezelt területen.


2. kép: Kernbaum Zsolt lábodi gazdálkodó napraforgótáblája 2012. május 29-én

A növényfejlődés gyorsítása természetesen a zöldalgák által termelt növényi hormonok következtében valósul meg. Ez a hatás különösen kedvező olyan esetekben, ahol valami miatt megkésett a vetés, hiszen a kikelt növények kezelésével az állomány hamar behozza a lemaradást és ezáltal elmaradnak a megkésett vetésből eredő kockázatok. A döntő különbség a hagyományos kémiai lombtrágyák és az Algafix mikrobiológiai lombtrágya között az, hogy a kémiai lombtrágyák permetéből kémiai elemek szívódnak a növénybe, amelyek szintén eredményeznek méretbeli növekedést, de ez természetesen nem azonos a fejlődésgyorsítással, amit csak a természetes növényi hormonok képesek előidézni. A másik szintén nem elhanyagolható különbség pedig az, hogy a nitrogéntartalmú kémiai eredetű műtrágyák és így a lombtrágyák is növelik a növények betegségekkel szembeni fogékonyságát. Sajnálatos példája ennek a 2012. évi kukoricatermést emlékezetessé tevő mikotoxin-tartalom, ami az állattenyésztők legnagyobb ellensége. Közismert dolog, hogy a nitrogéntrágyázás napraforgóban nagymértékben megnöveli a gombabetegségek fertőzésének a kockázatát, ami az Algafix esetében éppen ellenkezően van. Az Algafix mikrobiológiai lombtrágya használata fokozza a növény természetes ellenálló képességét, ugyanakkor a kórokozók fertőzési nyomását erőteljesen csökkenti. Az első ábrán az látható, hogy a napraforgóvetés időpontja és az egyes betegségek kockázata milyen összefüggést mutat. Megkésett vetés esetén csökken ugyan a szárfoltosság betegségek kockázata, viszont a rothadásos betegségek kockázata nő. Ezek – a szklerotínia és a botritisz – nagyon jelentős termésveszteséget okozhatnak és úgy tűnik, hogy az időjárás is kedvező, illetve kedvező lesz ezen betegségeknek. Az Algafix használata természetes biológiai védelmet jelent, ami nem helyettesíti a kémiai védelmet, viszont csökkenti a váratlan, erős fertőzés kialakulását és kevesebb kémiai védelemmel, nagyobb biztonsággal és hatékonyabban lehet védeni az állományt.


1. ábra: a napraforgó vetési időpontja és az egyes betegségek kockázatának az összefüggései

Mikor érdemes használni az Algafix mikrobiológiai lombtrágyát?

Alapvetően az az optimális megoldás, ha két alkalommal történik a kijuttatás. Először a kelés után, 3–8 leveles állapotban, még a sorok záródása előtt, az úgynevezett Algafix AntiStressz technológiával. Ehhez a speciális kijuttató adaptereket az AGRO.bio Hungary Kft. szintén biztosítja. Ez a technológia megfelelő védelmet jelent az előző évben a talajban maradt gyomirtószer-maradványok kockázata ellen, a növény stressztűrő képességének a fokozása és a regenerálódó képesség növelése által.

A második Algafixes kezelést 2–3 héttel később célszerű elvégezni, amíg még rá lehet menni a permetezőgéppel a területre. Az Algafix virágzásban is használható, de az optimális kezelési időpontja a második permetezés esetén még a virágzás előtti időszak.

A rendkívül száraz 2012. év nagy kihívás volt a növénytermesztőknek. Egy ilyen évben markánsan megmutatkozik a stressztűrést fokozó készítmény hatása, hiszen a szárazság az egyik legerőteljesebb stressztényező. Az Algafix kezelések hatása szinte minden területen 500–1000 kilóval növelte a termésmennyiséget, ami egyértelműen bizonyította a technológia hatékonyságát.


3. kép: napraforgó Algafixes permetezése művelőutas termesztésben Kocsolán, a Bálint testvérek gazdaságában

  

AGRO.bio Hungary Kft. szakmai anyaga

Sárospataki György


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Korrektebb áralkut köthet a termelő

Korrektebb áralkut köthet a termelő

Szabályozottabb körülmények között szerződhet a termelő és a feldolgozó már az idei meggyszezonra, amennyiben az Országgyűlés elfogadja az erről szóló...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!