Nap, mint nap tapasztaljuk, hogy rendszeresen vannak olyan versenytársaink, akik előnyös mezőgazdasági adottságaink ellenére a mienknél lényegesen olcsóbban, még a nemegyszer ezer kilométeres szállítási távolság többletköltségét is beleszámítva, képesek piacainkra élőállatot, húst és más élelmiszer alapanyagot szállítani. Tudjuk, számtalan tényező az, ami odáig vezetett, hogy például a sertés szektorban, a gabona övezet kellős közepén, nettó importőrré vált az ország.
Nincs mire várnunk, ezekre a kihívásokra nekünk is meg kell találni a válaszokat, amelyek hazai lehetőségeinket előnnyé képesek kovácsolni, és sikerülhet általuk versenyképességünket legalább térségünkben megőrizni. Az intenzív állattenyésztés alapvető feltételeit a genetikától a tartástechnológián keresztül, a korszerű takarmányozásig, szinte minden szakember ismeri, azonban az már egyáltalán nem mellékes, hogy mindezt milyen költségszinten tudjuk biztosítani?
Az elmúlt évtizedek intenzív takarmányozási gyakorlatában, a szója alapú fehérjehordozók térnyerése óriási mértékű volt. Mivel Európa ezen a téren jelentős importra szorul, azok az országok, amelyek tengeri kikötővel rendelkeznek, szinte behozhatatlan helyzeti előnyt élveznek velünk szemben. Ezzel együtt az olcsó élelmiszeripari melléktermékek a mienknél sokkal „bátrabb” alkalmazásával ellensúlyozták a globális piacon végbement gabona árrobbanás hatásait is. Nem csoda, hogy a megcsontosodott, kényelmes, de drága hazai gabona+szójadara alapú takarmányozási gyakorlatunkkal egyre inkább háttérbe szorulunk az európai mezőny versenyében. A vásárlók egyáltalán nem hajlandók többet fizetni a gabona és szója alapú hazai minőségért, tehát folyamatos létért folytatott küzdelem a hazai termelők osztályrésze. Az 1960-as évekig a takarmányozásban a szójadara nem volt alkalmazva, mégis a II. világháború előtti utolsó békeévben, 1938-ban is közel 4 millió sertést tartottak Magyarországon (napjainkban ez a létszám 3 millió alatt van).
VÁLLALATUNK
Tevékenységi körünkbe tartozik az állati takarmányozásban használt fehérjehordozók és egyéb adalékanyagok, takarmány-kiegészítők valamint a kukorica, búza, árpa, olajosmagvak, elsősorban a napraforgó és repce belföldi kereskedelme és exportja. Nagy jelentőséget tulajdonítunk a hazai piac erősítésének, a hazai termék értékesítésének az importálással szemben. Elsősorban Kelet-Közép Európában vásárolunk fel és értékesítünk takarmányozási alapanyagokat és mezőgazdasági terményeket.
Nagy reményekkel és biztos anyagi háttérrel jelenünk meg elsősorban a magyar, majd a külföldi piacokon is. Cégünk stabil pénzügyi háttérrel rendelkezik ahhoz, hogy a kereskedelem és a szállítmányozás folyamatos és gördülékeny legyen — ebben segít cégünk anyavállalata, aki a pénzügyi hátteret biztosítja, valamint piaci információkkal segíti tevékenységünket.
Ez lehetővé teszi, hogy szükség esetén akár jelentős támogatást is nyújtsunk vevőink részére. Emellett mindig megtaláljuk azokat a költségkímélő megoldásokat, melyek segítségével partnereink részére gazdaságos takarmányozást, piacvezető árakat tudunk biztosítani.
Kereskedelmi folyamataink bonyolítása közben mindig szem előtt tartjuk a velünk kapcsolatban álló vállalatok, gazdák érdekeit, igényeit. Szükség esetén módunkban áll partnereinket utólagos, esetleg halasztott fizetéssel, illetve egyéb esetekben pénzügyi előlegekkel segíteni. Abszolút ügyfélközpontúság jellemez minket, mind a takarmány alapanyag beszállítóinkkal, mind a vevőinkkel szemben. Nagyon fontosnak tartjuk a személyes kapcsolattartást, valamint azt, hogy minden egyes üzletkötésünk a felek lehető legnagyobb megelégedésére szolgáljon!
Az alábbiakban egy olyan magyar szabadalomnak köszönhető termékre, az EXTRAPROT-repcére szeretném felhívni a figyelmet, ami a takarmányozásban az import fehérjékkel szemben egy új alternatívát, és jelentős költségcsökkentést képes biztosítani, intenzív termelési színvonal megőrzése mellett. Az EU hosszú távú energia politikája következtében a bio üzemanyagok előállítása folyamatosan emelkedik térségünkben, ezért egyre nagyobb mennyiségben képződik extrahált repcedara. Ennek a fehérje takarmánynak általános felhasználását kezdetben a termékben található méreganyagok jelenléte nehezítette. A termékkel szembeni kategorikus elutasítás még ma is sok szakembernél tartja magát, annak ellenére, hogy a vetőmag előállítók a dupla-, majd tripla 0-ás fajták és hibridek előállításával ezt a problémát jelentős mértékben kiküszöbölték, tehát korlátozott használat mellett nem okozhat problémát.
Napjaink hazai gyakorlatában történő felhasználása a sertés és baromfi tápokban mindössze néhány százalékos arányban, míg a tejelő-, és tojótápokban általában az ú.n. „repce íz” miatt minimális. A tény az, hogy kezeletlen repce termékek esetében teljesen indokolt az óvatosság, mert a tripla 0-ás repcék is olyan mértékben tartalmaznak glükozinolát típusú antinutritív anyagokat, amely a pajzsmirigy hormontermelésének gátlása által károsan hatnak az állatra, étvágytalanságot okoznak, nagymértékű alkalmazása esetén termelés csökkenéssel és egészségkárosodással is lehet számolni.
Az EXTRAPROT elnevezés egy olyan takarmány alapanyagot jelöl, amely 97,5% extrahált repcedara + 2,5% PEELKO adalék keveréke. A PEELKO adalék a repcedara káros antinutritív hatóanyagait semlegesíti, továbbá az alapanyag tápértékét jelentős mértékben javítja.
Az EXTRAPROT 2013-ban szakmai elismerésben részesült a „Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért 2013” pályázatán takarmányozás kategóriában.
EXTRAPROT
„EXTRAPROT alkalmazása esetén javult a hús, a tej, a tojás minősége, valamint a húsok eltarthatósága is hosszabb.”
Mint minden új terméket, az EXTRAPROTot is egy szükséglet felmerülése hívta életre. Esetünkben ez a szükséglet a génmanipulált extrahált szójadara helyettesítése hasonló árkategóriájú, megegyező tápértékkel rendelkező, nem génszennyezett takarmány kifejlesztésével. A hatályos jogszabályok szerint génmódosított gabonát jelenleg nem lehet termeszteni, forgalmazni Magyarországon, valamint szintén jogszabály tiltja a génmanipulált takarmánnyal való takarmányozást is. Ennek ellenére a magyar állattenyésztés nagy mennyiségben használ fel döntően dél-amerikai GMO-s szójadarát. Az illetékesek szemet hunynak efelett, ennek oka, hogy annak kihagyása esetén a magyar állattenyésztés versenyhátrányt szenvedne el.
Szakértők szerint a Magyarországon forgalmazott szója 90%-a génmódosított. A szóját állati takarmányozás illetve különféle élelmiszer gyártása során használják fel, így az állati takarmányozás során felhasznált genetikailag módosított szervezetek az élelmiszeripari feldolgozás során emberi szervezetbe kerülve eddig még nem ismert, fel nem térképezett hatásokat eredményeznek.
SZÓJAMENTES TAKARMÁNY
A megoldás megszületett! Egyetemi kutatók kifejlesztettek egy kémiai eljárást, mellyel az extrahált repcedarából a szójához mérten 90%-os fehérjetartalmú takarmány előállítását tették lehetővé. Az eljárás során egy speciális adalékot juttatnak a repcedarához, melynek köszönhetően az abban található antinutritív anyagokat megköti, ezért azok nem tudják kifejteni a káros, növekedés gátló hatásukat, így az emésztés során arányosan megnövekszik a fehérje hasznosulás, illetve a fehérje emészthetőség, valamint a rost emészthetőség is.
Ezzel olyan lehetőség birtokába jutottunk, amely jelentősen befolyásolhatja a közép-európai takar-mányozást, állattartást, kivételessé téve ezzel a magyar agrártermékeket is.
Felmerült a kérdés, hogy az EXTRAPROT nincs-e kedvezőtlen hatással a súlygyarapodásra, elhullási veszteségre, tojás- és tejhozamra? A válasz egyértelműen nem. A tesztek, illetőleg a nagyüzemi próbaetetések azt mutatták, hogy az eredmények nem maradnak el a csak szóját tartalmazó takarmányozáshoz képest. Ellenkezőleg, több kedvező élettani hatást realizáltak, ugyanis az EXTRAPROT alkalmazása esetén javult a hús, a tej, a tojás minősége, valamint a húsok eltarthatósága is hosszabb lett. A kezelés a táp ízvilágát is megváltoztatja, ezért minden haszonállat szívesen fogyasztja.
AZ EXTRAPROT (adalékos repcedara) FEHÉRJE EGYENÉRTÉKE A SZÓJADARÁHOZ KÉPEST
A PEELKO-val kezelt repcedara annak emészthető fehérje tartalmát a szójadara emészthetősége fölé emeli, szarvasmarhák esetében 75%-ról 98%-ra, míg sertés és baromfi esetében 75%-ról 92%-ra. Az extrahált szójadara emészthetősége cca. 85%. A káros anyagok semlegesítése miatt a tápokban történő felhasználási aránya néhány százalékról akár 25%-ra is emelhető, természetesen az egyéb korlátozó faktorok, pl. a rosttartalom figyelembe vétele mellett. Nem kell számolni takarmány visszautasítással, és nem jelenik meg az állati termékekben a „repce íz” sem. Az adalék fokozza az emésztő enzimek aktivitását, így a sertés rost emésztése 30%-ról 70%-ra emelkedik, tehát a rostbevitel felső korlátai emelhetők. A repcedara kimagasló kolin tartalma által javítja a máj toxin lebontó képességét, az adalék hatására 25% helyett 75% szabadul fel az EXTRAPROT termékből, tehát kedvezőbb lesz az állatok vitalitása.
ELÉRHETŐSÉGEK
FHP Agroház Kft.
1134 Budapest,
Róbert Károly krt. 82—84.
kapcsolat@fhpagrohaz.hu
www.fhpagrohaz.hu
www.extraprot.hu
Személyes tanácsadó:
Tóth Tihamér
Telefon: 06 (30) 348-2804
toth@fhpagrohaz.hu
III. csarnok 308. stand