2024. április 29. hétfő Péter

PERMETEZÉSTECHNIKA - Rovarkár ellen hatékonyan

Agro Napló
Az idei évben tapasztalt extrém éghajlati körülményeknek köszönhetően a május rendkívül nagy feladatok elé állítja a gazdálkodókat. Az átmenet nélküli télből nyárba váltás eredményeként egyik pillanatról a másikra jelentek meg a rovarkártevők. Nem volt rendelkezésre álló idő a megelőzésre vagy csapdázásra, hogy időzíthető legyen a kártevők elleni védekezés.

Röviden bemutatjuk azokat a fúvókatípusokat, melyek nagy hatékonysággal bírnak a kontakt hatású rovarölő szerek kijuttatásakor, mivel nincs nagyon más lehetőség, hogy kordában tudjuk tartani a kártevőket. Az őszi vetésű növények mostanra már nagy lombtömeggel rendelkeznek, így alapvetően fontos az állományba hatolás, szem előtt tartva a lehető legapróbb cseppméretet, hogy megfelelő legyen a fedettség.

 

A dupla lapossugaras fúvóka (a fenti képen) rendkívül jó állományba hatoló képessége és finom cseppképzése miatt a legalkalmasabb a feladat-ellátásra. A dupla sugár térbeli elhelyezkedésének megfelelően gyártónként eltérő kialakítások léteznek, de a leginkább elterjedt a 60°-os egymáshoz viszonyított szögállás. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy megfelelő méretű fúvókát válasszunk. Sokak számára megtévesztő lehet, hogy a fúvókában két kilépőnyílás található a már megszokott ISO-színkódolás mellett. A színkódolás a fúvóka átfolyási értékeinek alapján alakul ki, tehát a dupla sugáron keresztül történik meg az az átfolyás, ami a szimpla sugaras fúvókákon tapasztalt értéket képviseli. Azért fontos említést tenni erről a paraméterről, mert ugyan nem minden esetben feleződik a két kilépőnyílásra a teljes átfolyási mennyiség, de mivel kisebb a kilépőnyílás, elképzelhető hogy finomabb fúvókaszűrő alkalmazására van szükség, mint a mérethez megszokott, ezért minden esetben kísérjék figyelemmel a gyártó által megadott szűrőméretet vagy keressenek minket bizalommal, hogy biztosan jó méretet válasszanak.

Ha a körülmények (szél, haladási sebesség) nem teszik lehetővé a lapossugaras fúvóka használatát, akkor a duplasugaras légbeszívásos fúvóka adja a leghatékonyabb megoldást. A légbeszívásnak köszönhetően ugyan valamelyest csökkenni fog az elérhető maximális fedettség, de a folyadékcseppek nem fognak elsodródni, így végeredményben nagyobb hatékonyság érhető el.

A kártevők rendkívül nagy terméskiesést eredményezhetnek, a minőségi leromlásról nem is beszélve. Használja a legalkalmasabb eszközöket, hogy a maximumot hozza ki lehetőségeiből!

A permetezes.hu csapata

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

Nufarm-prekonferencia Keszthelyen

A január közepén Keszthelyen megrendezett XXX. Növényvédelmi Fórumhoz kapcsolódóan tartott a Nufarm Hungária Kft. konferenciát a növényvédelem aktuáli...

Horsch LEEB AX

Horsch LEEB AX

A növényvédelem egyre érdekesebb lesz! Azt mindenki tapasztalja, hogy a növényvédő szerek portfóliója egyre kisebb. Ez azt jelenti, hogy a megmaradt s...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!