MODERN ÁLLATTARTÁS EURÓPÁBAN >2000
Az állati húsok tilalma
- Teljesen növényi alapú étrendek
- Növekvő rost-tartalom
- Növényi proteinforrások – kevésbé emészthető
=> NÖVEKVŐ MIKROBIÁLIS KIHÍVÁS
Az antibiotikus növekedésserkentők (AGP) teljes tilalma
- Kiegyenlíti a takarmányhatékonyságot
- Emésztési rendellenességek és állati egészség
=> diszbiózis = bakteriális rendellenesség
=>hasmenés
=>alacsonyabb teljesítmény
A SZERVES SAVAK ANTIMIKROBIÁLIS HATÁSAI
A takarmányra és nyersanyagokra gyakorolt megelőző hatások
Baktérium kontroll
• Salmonella
• Campylobacter
Penészkontroll
• Mikotoxin-képződés
Az állatokra gyakorolt antimikrobiális hatások
A teljesítmény és egészség javítása
• Kórokozó baktériumok elnyomása (AGP helyett)
• Az bélrendszer egészségének javítása
• Eubiózis (egészséges mikrobiális egyensúly a bélrendszerben)
Élelmiszerbiztonság
• Biztonságos hús- és tojástermelés
• Salmonella, Campylobacter
AZ SCFA ALAPVETŐ JELLEMZŐI
Minimális gátló koncentráció (MIC) of a különböző szerves savak, penészek és baktériumok esetén, g/kg (Singh-Verma 1973, Strauss és Hayler, 2001)
KEMIRA SZILÁRD KEVERÉKEK
A KEMIRA szilárd termékek savak, sók és legfőképp kalciumsók keverékei:
Állati teljesítmény – Sertések – Szilárd termékek
“A bélrendszerért”
KEMIRA SZILÁRD KEVERÉKEK
1. A savak és kalciumsóik ezen keveréke szabadalmaztatott “Ca-citrát” technológia szerint készült.
2. A termék nem reaktív, nem mar és nem irritál, mivel ezeket a gyártási folyamat során lezárták. Tehát gond nélkül keverhetők előkeverékekkel és ásványi keverékekkel csomósodás, vagy a vitaminokra (különösen az A és E-vitaminra) való káros hatás nélkül
3. Az állat gyomrába (savas és folyadékkal teli környezetbe) érkezve minden só a megfelelő savformává alakul és nagyon jó antimikrobiális hatással rendelkezik.
4. Szilárd termékeink 100 % aktív anyagot és a „folyékony vivőanyagnál” több savat tartalmaznak.
5. A szerves kalcium nagyon értékes és magas bio-elérhetőséggel alacsonyabb tárolási kapacitással mint a mészkőből származó szervetlen kalcium.
A TAKARMÁNY- TÁROLÁSI KAPACITÁS FONTOSSÁGA TÁROLÁSI KAPACITÁS vagy SAVMEGKÖTŐ KAPACITÁS
A pH-érték 4-ről 1-re hozásához szükséges HCL mennyisége 1 órán belül 37°C-on (Prohaszka és Baron, 1980)
A takarmányok alacsony savmegkötő képességének fontossága
- Jobb természetes savasodást tesz lehetővé az emésztett tápanyagban és meggátolja a kórokozók növekedését
- Ez a szerves savak számára jobb feltételeket teremt a mikroflóra kontrolljához (baktericid hatás)
- Ez javítja gyomor proteinemésztő képességét a pepszinogén pepszinné aktiválásának köszönhetően
- Ez javítja a bélrendszer emésztő- és tápanyagfelszívó képességét az emésztett tápanyag rövidebb áthaladási ideje miatt. Kevesebb hasnyálmirigy váladék (epe) szükséges a gyomorban lévő élelem semlegesítéséhez.
NÉHÁNY NYERSANYAG SAVMEGKÖTŐ KÉPESSÉGE
A szervetlen kalcium lecserélése szerves kalciumra
- A Pro GIT SF1 218 g kalciumot tartalmaz / kg és az ABC 1200 meq/kg
- A Pro GIT SF1 5 kg / tonna takarmány esetén 1090g kalciumot szállít tonnánként
- A mészkő (CaCO3) 370 g kalciumot tartalmaz /kg és az ABC 20.000 meq/kg
- 5 kg Pro GIT SF1 helyettesít 2.95 kg mészkövet és csökkenti a takarmány ABC-jét 59 meq+6meq= -53 meq/kg takarmány
A SZERVES SAVKOMBINÁCIÓK KIALAKÍTÁSÁNAK ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
- Molekuláris súly => a grammonkénti aktív molekulák száma: HANGYASAV: erős savasítási és baktericid hatása van
- A lipofilicitás fontos a GR-baktérium sejtmembránján áthaladó passzív transzport számára: TEJSAV: jó antimikrobiális hatása van savas környezetben, de az elkülönített formájában a laktát “áteresztő” és “potenciátor” funkciót tölt be a másik OA számára
- Oldhatóság: => “lassú kibocsátási hatás”: CITROMSAV: erős savasító hatása van és jó kelátor = “áteresztő”
- A savak absorpciós kinetikája a GIT-ben >< propionsav
- A takarmányok SAVMEGKÖTŐ KÉPESSÉGÉNEK (ABC) csökkentése: a szerves savak jobban teljesítenek savas környezetben
Termékadatlap Pro GIT SF1
Forrás:
Meusen Andre, Kemira Oyj., Finnország
NOACK Magyarország Kft.
1112 Budapest, Budaörsi út 243.
Tel.: +36 1 246 6527, + 36 1 246 6697
Fax: +36 1 246 6930
www.noackgroup.com

