A Monsanto tiszteletben tartja a gazdálkodó döntését (x)

Agro Napló
"Életünk és jövőnk a gazdálkodók kezében van, és az a feladatunk, hogy megoldásokat kínáljunk nekik a termelés fokozására, hogy kevesebb erőforrás, kevesebb víz, kevesebb föld, kevesebb energia felhasználásával többet termelhessenek, többet megőrizhessenek" – mondta az AGRARHASZON.HU-nak adott exkluzív interjújában a negyedszázada a társaságnál dolgozó Philippe Castaing, az amerikai Monsanto cég európai és afrikai kapcsolatok alelnöke.

 

"Fenntartható hozamok" program



A Monsanto ugyanis elkötelezte magát a "Fenntartható hozamok" (sustainable yield initiative, SYI) kezdeményezés mellett. A program első tartópillére – azok a növények, amelyekkel dolgoznak: a kukorica, a gyapot és az olajnövények. Vállalták, hogy 2030-ra megduplázzák a hozamot. És ezt jobb fajták, jobb agronómia és a biotechnológia kombinálásával akarják elérni. A második pillért a következő jelenti: úgy kell duplázzák meg a hozamot, hogy közben egyharmadával csökkentik a felhasznált forrásokat. Ezek a források: az energia, a nitrogén, a műtrágya, a szántóföld, a talaj és a víz. A harmadik pillér, hogy elkötelezték magunkat: megpróbálják hozzásegíteni a gazdálkodókat az életszínvonaluk emelkedéséhez. Fenti vállalást egy éve az élelmiszerválság, az éghajlatváltozás indukálta. "Arra gondoltunk: nekünk, mint mezőgazdasági vállalatnak hozzá kell tudnunk járulni a globális problémák megoldásához. És hozzá is járulunk. Nem mi vagyunk a megoldás, de úgy érezzük, hogy hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a mezőgazdaság fenntarthatóbban működjön, miközben foglalkozunk a termelés fokozásának problémájával is."



A Monsanto két területe



Globális méretekben a Monsanto üzleti bevételének hatvan százaléka vetőmagból és a "géntechnológiával kifejlesztett hozzáadott tulajdonságokból", negyven százaléka pedig a mezőgazdasági vegyszerekből származik. A Monsanto ugyanis két területen tevékenykedik: az egyik a mezőgazdasági vegyszerek üzletága, főleg a Roundup, a másik a vetőmagüzletág.

A Roundup-ot folytatják, ahogyan az elmúlt 35 évben. A vetőmag-üzletágban van gyapot-, szója-, kukorica-, napraforgó-, olajrepce- és zöldségvetőmagjuk -ezekre a haszonnövényekre összpontosítanak -, hagyományos vetőmag, amelyet jelenleg Magyarországon és a legtöbb európai országban árusítanak. És biotechnológiai termékeket is kínálnak. A világ számos országában, például Brazíliában, Argentínában, Paraguay-ban, Kolumbiában, Kanadában, természetesen az Egyesült Államokban, de még Mexikóban, Ausztráliában, Indiában, Kínában, Dél-Afrikákban, és Spanyolországban is a gazdálkodók és a nemzeti kormány alkalmazza a biotechnológiát - mutatott rá Philippe Castaing.

Hozzátette: sok ország azért vezeti be ezt a technológiát, mert nagyobb hozamot biztosít, miközben csökkenti a mezőgazdaság környezeti hatásait. Végső soron ez a nemzeti kormányok döntésén múlik, minthogy minden kormánynak szuverén joga a döntéshozatal - hangsúlyozta. "Mi tiszteletben tartjuk a gazdálkodó döntését" - hívta fel a figyelmet. A gazdálkodóknak kell eldönteniük a maguk számára, hogy akarják-e ezt a technológiát, és azután a gazdálkodóknak kell engedélyt kérniük arra, hogy hozzájuthassanak - vélekedett a Monsanto alelnöke.



Elmulasztott lehetőség



Philippe Castaing szerint a Monsantóra nagy jövő vár Európában a hagyományos üzletágban, ám ha Európa nem vezeti be széles körben a biotechnológiát, ezzel az európai mezőgazdaság és az egész európai társadalom is fontos lehetőséget szalaszt el - figyelmeztetett. "Mi látjuk azt, hogy a biotechnológia nemcsak a gazdálkodóknak jó, hanem az egész társadalomnak is, mivel ez az egyik módszer a mezőgazdaság környezeti hatásainak csökkentésére. És úgy érezzük, hogy ez elmulasztott lehetőség. Ha Önök holnap a kukoricabogárnak ellenálló kukoricát termeszthetnek, csökkenthetik a magyar talajba jutó rovarirtószerek mennyiségét. Ez jó hír! Ha holnap Önöknek rendelkezésére áll a szárazságtűrő kukorica, amelynek termesztéséhez kevesebb vízre van szükség, azt hiszem, hogy ez jó, mert Önök vizet tudnak megtakarítani" - fogalmazott az alelnök.

Hangsúlyozta: úgy érzik, hogy ez jó technológia, de csak a magyar gazdálkodókon és kormányokon múlik, hogy eldöntsék, bevezetik-e.



Miért a Monsanto a zöld biotechnológia "sátánja"?



Philippe Castaing válaszolt arra a kérdésre is, miért tekintik a Monsantót a zöld biotechnológia sátánjának. Mint mondta, nem tudja. "Ugyanolyanok vagyunk, mint Önök. A Monsantót kevés ember támadja; ugyanakkor sok millió ügyfelünk van, sok millió gazdálkodó, akik évről évre megveszik a technológiánkat és a vetőmagunkat. Ezért úgy érezzük, hogy a gazdálkodók nagyon meg vannak elégedve a technológiánkkal, és a mi számunkra az a legnagyobb öröm, hogy a gazdálkodók elégedettek és a következő évben is megveszik a technológiánkat, mert a családjuk és saját maguk számára is hasznot hoz. Számunkra ez világos jelzés. A többi inkább csak rémhír, és úgy gondolom, hogy nem tényeken alapul. Mi úgy érezzük, hogy az a technológia, amelyet a gazdálkodóknak kínálunk, előnyös" - érvelt. Az interjúban Castaing kitért egy a közelmúltban Magyarországon is megjelent könyvre is, amely - fogalmazott az alelnök - hamis színben tünteti fel a Monsanto céget. Szerinte a könyv abban az értelemben lehet káros, hogy az emberek nem fognak bízni a Monsantóban. "Ki kellene menniük a világba és úgy alkotni véleményt rólunk, látva a valóságot" - bíztatott szélesebb körű ismeretszerzésre az amerikai cég alelnöke.





További információk:

A magyar nyelvű változat 

The English version link

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?