A Syngenta európai szerepvállalása a növények beporzásban (x)

Agro Napló
A Syngenta nemrégiben egy 1 millió euró költségvetésű öt éves program beindítását jelentette be, melynek célja a növényeket beporzó rovarok számára elengedhetetlen élőhelyek és táplálékszerzési területek kialakítása Európában. A „Beporzó Projekt” célja a közönséges beporzó rovarok számának nagyarányú növelése hét európai országban, melyek: Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Portugália és Magyarország. 

 

Budapest, 2009. július 20. - A Beporzó Projekt segíti a gazdákat a beporzó rovarok által kedvelt vadvirágok termesztésében a mezőgazdasági területek szegélyein. A program olyan magkeveréket, innovatív növényvédelmi gyakorlatokat és mezőgazdasági tanácsadást biztosít a mezőgazdasági gazdálkodók számára, melyek előnyösek a beporzó rovarok számára. A kezdeményezés független szakmai kutatásokon alapul, az előrehaladás értékelését pedig évről-évre egy független szakértő végzi.



“A nektár és virágpor gyűjtési területek és az élőhelyek csökkenése miatt a beporzó rovarok száma jelentősen visszaesett az elmúlt években Európa szerte” mondta Jon Parr, az EAME Syngenta Növényvédelmi Igazgatója. “Célunk ezen tendencia megfordítása azzal, hogy a beporzó rovarok számára további 10.000 hektár nagyságú élőhelyet hozunk létre. Ennek segítségével azt is bizonyítjuk, hogy a fenntartható környezet és a modern gazdálkodás egyáltalán nem zárják ki egymást, ami viszont ahhoz elengedhetetlen, hogy az élelmiszer előállítás 2050-ig világszinten megduplázódjon.”



A Beporzó Projekt az Egyesült Királyságban futó Poszméh Projekt sikerére alapoz. Ennek a Syngenta projektnek köszönhetően a méhpopulációk száma hatszorosára növekedett három év alatt, elősegítve az olyan ritka fajok fennmaradását, mint például a Bombus ruderatus, melyet korábban kipusztulás fenyegetett . A lepke populációk száma 12-szeresére nőtt, illetve egyéb beporzó rovarok esetében a populációnövekedés akár a tízszeresét is elérte.



A beporzó rovarok létfontosságúak a természetes élőhelyeken és a mezőgazdasági növénytermesztés számára. Az európai növénytermesztés több mint 80%-a közvetlenül függ tőlük. Becslések szerint a beporzók éves szinten kb. 5 milliárd euró értéket képviselnek az európai gazdálkodók számára, miközben a globális ökoszisztémához való hozzájárulásuk értéke évente kb. 150 milliárd euróban fejezhető ki.

 

BEPORZÓ PROJEKT – KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK



Mi a Beporzó Projekt?

A Beporzó Projekt a beporzó rovarok számának növeléséhez elengedhetetlen élőhely kialakítását biztosítja a termőföldeken a biodiverzitás megóvásán és fokozásán, a termesztett növények terméshozamának növelésén és a fenntartható gazdálkodáson, illetve a környezeti egyensúly megóvásán keresztül.

A projekt független szakmai kísérleteken alapul és kiválasztott termesztők tapasztalataira épül.

Célunk, további 10.000 hektár hasonló célra szánt szegélyterület létrehozása Európában a következő pár évben amellett az 1.100 hektár mellett, melyet a Poszméh Projekt keretében alakítottak ki az Egyesült Királyságban.





Hogyan működik?

A Beporzó Projekt a brit Poszméh Projekt sikereire épít, ahol a beporzó rovarok populáció száma nagyarányú emelkedésnek indult.

A projekt a mezőgazdasági üzemek szántóföldjein vagy azok közelében elhelyezkedő beporzó növényekkel beültetett szegélyterület kialakítását jelenti. A termelők számára a Syngenta speciális vetőmagkeveréket és olyan innovatív növényvédelmi gyakorlatokat biztosít, melyek elősegítik a szegélyterületek beporzó rovarok érdekében történő proaktív művelését. A gazdálkodók és a termelők számára konkrét mezőgazdasági szaktanácsadással is szolgálnak.

A projekt előrehaladását minden évben egy független szakértő auditor értékeli, aki a populáció számának alakulásáról jelentést készít.





Miért van szükség a Beporzó Projektre?

A beporzó rovarok a legtöbb természetes élőhelyen és a növényi élelmiszer alapanyag termesztéshez is létfontosságúak. Az európai növényfajok több mint 80%-a közvetlenül függ az őket beporzó rovaroktól. Becslések szerint a beporzók éves szinten kb. 5 milliárd euró értéket képviselnek az európai gazdálkodók számára, miközben a globális ökoszisztémához való hozzájárulásuk értéke évente eléri a 150 milliárd eurót .

Ugyanakkor, az utóbbi években sok beporzó rovar száma jelentősen csökkent Európában – néhány kifejezetten drasztikusan, mert csökkent a táplálékszerzési helyeik és/vagy szaporodási területük nagysága. Vezető szakértők szerint néhány beporzó rovarpopuláció vesztesége kritikussá válhat, hacsak nem teszünk ezen tendencia ellen.





Mik a projekt előnyei?

Az érintettek számára a Beporzó Projekt számos előnnyel jár: 

- Nagymértékben növeli a beporzó rovarok egyedszámát 

- Kedvező a lepkéknek és egyéb rovaroknak 

- A hatékonyabb beporzás növeli a terméshozamot 

- Élőhelyet biztosít kisebb emlősök és a szántóföldi madarak számára is 

- Egyszerűsíti a gazdálkodást 

- Talaj- és vízvédelmi szerepe is van 

- További természetvédelmi előnyöket nyújt 

- A prémium márka kialakításán keresztül szoros kapcsolat alakul ki a kereskedőkkel is



De a Beporzó Projekt talán legfontosabb üzenete azokban a tényleges környezeti előnyökben jelenik meg, melyek segítik a gazdákat, hogy szántóföldjük legtermékenyebb részén hatékonyan és nyereségesen gazdálkodjanak.



Mostanra milyen eredmények születtek az Egyesült Királyságban?

A projekt az Egyesült Királyságban a hatodik évébe lép, az eredmények pedig kimagaslóak. A kidolgozott technológiák alkalmazásával sikeresen alakítottak ki a helyi viszonyoknak és a beporzó rovaroknak megfelelő új élőhelyeket. Független vizsgálatok bizonyítják, hogy a kialakított élőhelyeknek köszönhetően a poszméh egyedszáma elérte akár a 600%-ot, a pillangók száma 12-szeresére, egyéb rovarok száma pedig több mint 10-szeresére nőtt .



Jelenleg több mint 570 növénytermesztő és gazda 1100 hektár földterülettel vesz részt a projektben.





Milyen tudományos kutatás áll a projekt hátterében?

A Beporzó Projekt kialakulása a Buzz Projekthez köthető, melyet a Syngenta alapított. A program a nagyüzemi gazdaságokban alkalmazott környezetmenedzselési lehetőség független szakmai kiértékelését is magában foglalja. A Buzz Projekt eredményei bizonyítják, hogy a virágpor- és nektártermő területek kialakítása a leghatékonyabb gyakorlati és gazdasági megoldás a poszméh populációszám gyors helyreállítására.





Hogyan biztosítják a felügyeletet és a szakmai tanácsadást?

A Beporzó Projekt szoros kapcsolatban áll szakmai berkekkel, továbbá Dr. Mike Edwards is támogatja. Dr Edwards feladata folyamatosan fenntartani a Beporzó Projekt szakmai integritását, tanácsot adni az élőhelyek létrehozásához szükséges vetőmagkeverékek alkalmazásával kapcsolatban, továbbá a projekt teljes időtartama alatt koordinálni és vezetni a populációk számának felügyeletét.





Az élelmiszer áruházláncok közül kivel állnak partnerkapcsolatban?

A Syngenta projekt időtartama alatt számos partnerrel működött és működik együtt az élelmiszer áruházláncok közül, beleértve például az angliai Sainsbury’s és Vitacress láncokat is.





Mivel ösztönzik a termelőket és gazdákat a projektben történő részvételre?

A Beporzó Projekt egy egyedülálló terméknépszerűsítési lehetőséget nyújt egyes viszonteladó partnerek számára, mely az élelmiszer előállítás - beleértve a gyümölcs- és zöldségtermelést, illetve gabonatermesztést - számos területén alkalmazható.

Láthatjuk, hogy a termelők nagy gondot fordítanak arra a környezetre, ahol élelmiszernövényt termesztenek, elősegítve ezzel is a fenntartható élelmiszerellátást és az élelmiszergyártási folyamatokban kialakított szorosabb kapcsolatokat. Ez megfelel a kiskereskedők Vállalati Felelősségvállalási tervében megfogalmazott és az élelmiszerellátás jó gyakorlataira vonatkozó céljainak.

Emellett a termelők számára is jelentős előnyökkel bír, hiszen biztosítja szántóföldjeiken a beporzást, elősegítve ezzel a növények terméshozam növelését és évelését.

Továbbá – a Beporzó Projekt kiváló környezeti tulajdonságainak köszönhetően - az ilyen típusú projektek számos országban számíthatnak agrár-környezeti és közvetlen állami támogatásokra is.





Mennyit költenek erre a projektre?

A projekt eddigi összbefektetése 1 millió dollár körül mozog. A program európai és amerikai terjedésével az elkövetkező 5 évben további 2 millió dollár körüli összeggel kalkulálunk, ami magában foglalja a pénzügyi támogatásokat, illetve a Syngenta munkatársak projektbe fektetett idejét és energiáját.





Mely országok vesznek részt?

A projekt az Egyesült Királyságból indult és napjainkra az egyesült királysági, francia, német, magyar, olasz, portugál és spanyol nagyüzemi gazdaságokra terjed ki. További érdeklődés mutatkozik Belgiumból, Ausztriából és Svájcból.

Az észak-amerikai területen az USA-ban keresi a Syngenta a Beporzó Projekt további terjesztési lehetőségét. Ha ez megvalósul, a Beporzó Projekt az egész északi féltekét átfogná.





Miért ilyen elkötelezett a Syngenta?

A Syngenta alapvetően hisz a fenntartható mezőgazdaságban, mert ez elválaszthatatlanul kapcsolódik tevékenységünkhöz. Ha a mezőgazdaság nem fenntartható, akkor mi sem. De olyan elvárások nehezednek a mezőgazdaságra, melynek értelmében sokkal több, jobb minőségű és megfizethetőbb árú élelmiszert kell előállítanunk, mint ezelőtt bármikor. A Beporzó Projekt megmutatja, hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy adott, már eleve művelés alatt álló termőterületből úgy, hogy közben alapvető és kiemelkedő fontosságú környezeti előnyöket is produkálunk.





Önök nem felelősek a méhek pusztulásáért?

A Syngenta tudja, hogy a méhek alapvető fontosságúak a mezőgazdasági termelésben. Támogatjuk a számos országot érintő méhpusztulás alapos kivizsgálását és a megoldás kidolgozását. A kaptárok magyarázat nélkül történő elnéptelenedése jelenleg problémát okoz, bár svájci kutatások jelentős eredményeket könyvelhetnek el. Számtalan laboratóriumi és szabadföldi tanulmány bizonyítja, hogy a tiametoxamnak nincs kimutatható hatás a pusztulásra, a méhegészségügyre, a beporzásra és a mézelő méhek viselkedésére.





Mik a terveik a projekttel?

Legfőbb célunk, hogy minden egyes olyan európai országban felkeltsük a termelők érdeklődését és részvételi kedvét, melyek 2009-ben tagjai lettek a Beporzó Projektnek. További célunk még az elkövetkező pár évben 10.000 hektár hasonló célra szánt szegélyterület létrehozása Európában amellett az 1.100 hektár mellett, melyet a Poszméh Projekt keretében alakítottak ki az Egyesült Királyságban.

A Beporzó Projekt másik előnye a sokoldalúság. Az elkövetkező években szeretnénk látni, hogy ki tudjuk-e terjeszteni a koncepciót olyan szempontból, hogy nemcsak a termőterületek, hanem parkok, golfpályák és autópályák mentén is létrehozzuk és hatékonyan kezeljük a biodiverzitás megőrzésére kialakított élettereket!

 

 

1 Az európai növényfajok nagymértékben függnek a beporzóktól: Ref: Williams, I.H. (1994) Mennyire függ az Európai Unió országainak növénytermesztése a beporzó háziméhektől? Agricultural Zoology Reviews 6: 229-257. A közönséges méhek által képviselt érték az európai termesztők számára: Ref: Borneck, R. and Merle, B. (1989) Essaie d’une evaluation de l’incidence économique de l’abeille pollinisatrice dans l’agriculture européenne. Apicata 24: 33-38. A beporzók globális jelentősége: Gallai, N., Salles, J.M., Settele, J. and Vaissiere, B.E. (2008) A globális mezőgazdaság sebezhetőségének gazdasági értéke a beporzók számának csökkenésével szemben. Ecological Economy.

2 A Buzz Project (2001-2006); a Farmed Environment Company irányításával, az Ökológiai és Hidrológiai Központ (Centre for Ecology and Hydrology - CEH) felügyelete alatt és a Syngenta támogatásával.

3 Dr. Mike Edwards egyike Európa vezető Entomológiai Ökológus szakértőinek, számos etnomológiai projektben vett részt több szervezet megbízásából mind a magán, mind pedig a vállalati szektorban. A poszméh ökológiájával és fajfenntartásával kapcsolatosan felelős volt azért a kutatásért, mely elsők között azonosította az évelők – főképp a vörös lóhere – hiányát, mint legfőbb tényezőt számos poszméh faj számának drasztikus csökkenésében. Ian Wilkinsonnal (Cotswold Seeds) és Ian Dyackkal (DEFRA) együttműködve kifejlesztette a Pollen és Nektár növénymagkeverék prototípusát, melyet az angliai Stewardship programba is bevettek. Ezt a Beporzó Projektben Marek Nowakowskival továbbfejlesztették a Syngenta által is alkalmazott magkeverékké, mely mostanában bekerült az átdolgozott angol környezetvédelmi Kormányprogramba. Jelenleg a kiválasztott Syngenta Beporzás Projektben résztvevő gazdaságok felügyeletét koordinálja, továbbá az országos Méh, Darázs és Hangya Társaság Titkára (Bees, Wasps and Ants Recording Society - BWARS).

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?