Élő és élettelen természeti értékek megőrzését, rehabilitációját szolgáló beruházások az Ipoly Erdő Zrt. területén (x)

Agro Napló

címen indul útjára az a Közép-magyarországi Operatív Program keretében támogatást nyert beruházás, amelynek célja a lakosság környezettudatosságának erősítése, a természetvédelmi tevékenységek ösztönzése, a természeti környezet mozaikos rehabilitációja és revitalizációja.

A beruházás 2009 áprilisában indult és várhatóan 2010 júliusára befejezéséhez ér. Magyarországon mindeddig nem volt példa arra, hogy az állami erdőkben a hagyományosan zajló erdészeti tevékenység mellett végzett természetvédelmi munkálatokat európai uniós pályázati kiírások segítették volna.

Az Ipoly Erdő Zrt. élőhely-megőrző természetvédelmi projektjével összesen 199.700.640 forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt összköltsége: 221.889.600 forint. Ezzel a lépéssel a Társaság a hazai erdőgazdálkodók sorában az elsők között kezdheti el, és valósíthatja meg uniós támogatásból a szakma és a civil szervezetek aktív támogatását élvező természetvédelmi fejlesztési célú programját. Hasonló jellegű természetvédelmi programot valósít meg a Pilisi Parkerdő Zrt. a Duna túloldalán.





A projekt keretében megvalósításra kerülő tevékenységek: élőhelyek természeti értékének megőrzését szolgáló beruházások, élettelen természeti értékek megőrzését szolgáló beruházások, környezettudatosság erősítésére irányuló tevékenység, természetvédelmi célú tanösvények kialakítása, tájékoztató infrastruktúra kialakítása.



A Közép-Magyarországi Operatív Program keretében tavaly meghirdetett, KMOP-3.2.1/A „Élőhelyek és élettelen természeti értékek megőrzését, helyreállítását szolgáló beruházások” c. pályázati konstrukció eddig nem látott lehetőséget adott a mára sok tekintetben aktuálissá vált beavatkozások szakszerű megvalósítására.



A program ünnepélyes nyitórendezvényén az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai ismertetik a projekt részleteit, majd a résztvevők terepjáróra szállva bejárják a Nagymarosi Gesztenyést – ahol tanúi lehetnek az első konkrét növény-egészségügyi beavatkozásnak.



A pályázat összefoglaló adatai:

- Pályázati konstrukció: KMOP - 3.2.1/A

- A projekt címe: Erdészek a természetért – Élő és élettelen természeti értékek megőrzését, rehabilitációját szolgáló beruházások az Ipoly Erdő Zrt. területén

- Projekt összköltség: 221.889.600.- Ft, megítélt támogatás: 199.700.640.- Ft

- Megvalósítás: mintegy 200 helyszínen a Börzsöny, a Naszály és a Cserhát-hegység területén, a Közép-Magyarországi Régióban

- Megvalósítás időszaka: 2009. április – 2010. augusztus

- Megvalósítási helyszín védettségi szintje: országos jelentőségű védett terület, NATURA 2000 terület és helyi védett terület

 




Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?