Tudománnyal az élelmezés fenntarthatóságáért

Agro Napló2023. október 4. 11:49

Budapest ad otthont a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Tudományos és Innovációs Hetének.

Az Agrárminisztérium képviseletében Ökrös Oszkár helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a technológiai kutatás-fejlesztés elengedhetetlen a válságálló és fenntartható élelmezési rendszerek kiépítésében. Elmonda: „Egy olyan világban, amelyet számos válság jellemez, az éghajlatváltozástól kezdve az élelmezési bizonytalanságig, mezőgazdasági és élelmezési rendszereinknek alkalmazkodniuk és fejlődniük kell, hogy ellenállóbbá, méltányosabbá és fenntarthatóbbá váljanak, ebben a törekvésben pedig a tudomány és az innováció a legerősebb szövetségesünk.”

A helyettes államtitkár beszámolt Magyarország elkötelezettségéről a kutatás és a technológia fejlesztése iránt, valamint, hogy hazánk nagy hangsúlyt fektet a precíziós gazdálkodásra és az agrár-élelmezési rendszerek digitalizációjára, amelyeknek köszönhetően több és jobb minőségű adat áll a rendelkezésünkre, így csökkenthető a termelési kockázat és a mezőgazdasági termelés ökológiai lábnyoma, növelve egyúttal a hatékonyságot és a versenyképességet – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Dr. Ökrös Oszkár aláhúzta, hogy nyilvánvalóan elértük a meglévő rendszereink határait, a környezeti, demográfiai, szociális kihívások pedig még erőteljesebbek és még összetettebbek, ezért az egyedüli lehetőség, hogy új alapokon új megoldásokkal próbáljuk a jövő élelmiszerszükségletét immár fenntartható módon biztosítani. A tudomány, innováció és szakpolitika közötti őszinte és bátor párbeszéd tehát kulcskérdés ahhoz, hogy felelős és hatékony döntéseket lehessen hozni az élelmezési rendszerek jövőjét illetően.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címkék:
konferencia, precíziós gazdálkodás, mezőgazdaság, fenntarthatóság, élelmezés, agrárgazdaság, fao, technológia, gazdaság, tudomány, mezőgazdasági piac, ökrös oszkár, innovációs hét,