Ezek a települések nyerték idén az Év Digitális Faluja díjat

Agro Napló
A Vidékfejlesztési Program keretében 2415 település nyert el támogatást fejlesztéseik megvalósítására, digitalizációs megoldásaik ösztönzésére pedig új lehetőség is nyílni fog – mondta Feldman Zsolt.
Fotó: Mátradi Dávid, Facebook/Feldman Zsolt

Az elmúlt tíz év vidékpolitikája számtalan eszközzel járult hozzá a kistelepüléseinken élők életminőségének javításához – emlékeztetett az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Mint mondta, az Agrárminisztérium jelentős segítséget nyújtott ebben, a Vidékfejlesztési Program keretében a közel 3200 hazai településből 2415 nyert valamely fejlesztésére támogatást. Az érintett településeken összesen 240 milliárd forint értékben több, mint 5700 projektet támogatott a szaktárca, amelyekből például külterületi utak újulhattak meg, szennyvízkezelési fejlesztések valósultak meg, településképet javító beruházások készülhettek el vagy megújulhattak a piacterek. Mindezzel a vidéki településeken élők életminősége javult, a szolgáltatások palettája bővült, azok színvonala emelkedett.

Fotó: Mátradi Dávid, Agrárminisztérium

Az új pályázati rendszerben az eddigieknél még szélesebb eszköztárral segíti az Agrárminisztérium a fejlődni kívánó vidéki közösségeket. 2027-ig 450 millió euróval gazdálkodhatunk a kistelepüléseket segítő vidékfejlesztési intézkedéseink révén, amelyből szándékunk szerint jelentős összeg jut majd a települési önkormányzatok és a helyben lévő vállalkozások, szervezetek együttműködésének keretében megvalósuló projektekre, legyen szó biomassza alapú energetikai projektekről, aktív turisztikai fejlesztésekről vagy éppen települési digitális alapú megoldások elősegítéséről – mondta Feldman Zsolt.

Fotó: Mátradi Dávid, Agrárminisztérium

Az Év Digitális Faluja díjakat a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ítéli oda évente a technológiai innovációkat alkalmazó 5000 lakos alatti Kárpát-medencei települések számára. A díj célja, hogy a települések képesek legyenek a lehető legnagyobb körben használni és bemutatni a digitális fejlesztéseket, kiaknázva a bennük rejlő adottságokat. A díjazás által széles körben megismerhetővé válnak a már létező hazai digitális jógyakorlatok, elősegítve ezzel a települések közötti együttműködések kialakulását, a helyi közösségek erősítését és a térségszintű fejlesztések elterjedését – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Az Év Digitális Faluja díjat négy kategóriában ítélték oda: az Innovatív települési környezet kategória díjazottja a vajdasági Bácsfeketehegy, a Fenntartható épített és természeti környezet kategória díjazottja Csemő, az Innovatív társadalmi és közösségi jólét kategória díjazottja Csatár, az Innovatív gazdasági ökoszisztéma díjazottja pedig Bükkszentkereszt lett. A különdíjasok: Zalaszentiván, Arló, Bödeháza és Sajószöged.

(Forrás: AM)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!