Komoly fejlesztés Mosonmagyaróváron: megújult a tangazdaság és a géppark

Agro Napló
Átadták a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Tangazdaságának fejlesztéseit.

A „GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása" című kiemelt európai uniós projekt részleteit április 21-én mutatták be a Pozsonyi út mellett található telepen. A programon Nagy István agrárminiszter, óvári gazdász, Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratórium elnöke, Dr. Tóth Tamás kutatóprofesszor, a Széchenyi István Egyetem Agrár és Élelmiszeripari Kutatóközpont vezetője, Dr. Szalka Éva, a kar dékánja, valamint Dr. Kukorelli Gábor a Széchenyi István Egyetem adjunktusa, a tangazdaság vezetője is fontos részleteket ismertetett a beruházás hátteréről és céljairól.

A megújult tangazdaság a technológia, a beágyazottság és a fenntarthatóság szempontjainak is megfelel, a Smart Farm programjuk összekapcsolja a digitális agráriumot, a precíziós gazdálkodást és az ezekhez szükséges hátteret.

A tangazdaság szoros kapcsolatban dolgozik együtt az egyetemen működő kompetencia központokkal, a közös munkában részt vesz a Digitális Fejlesztési Központ, az Agrár- és Élelmiszeripari Kutató Központ, valamint a Járműipari Kutatóközpont is. A precíziós technológiát érintő beruházások egyik célkitűzése, hogy az intézmény jelentős fejlesztéseket tudjon elérni a digitális mezőgazdaságban. Megújult a tangazdaság központi épülete, ahol irodák, valamint modern oktatóhelyiségek is helyet kaptak, a fejlesztés a géppark bővítésével vált teljessé.

Az átadott gépek:

  • New Holland T6.145 AC erőgép,
  • New Holland T7.315 AC erőgép,
  • Horsch Pronto 4 DC vetőgép SingularSystem vetőegységgel,
  • Fliegl DK 180 pótkocsi,
  • Pöttinger Terradisc 6001 T rövidtárcsa,
  • Pöttinger Terria 4030 talajlazító,
  • Bednar Swifter magágykészítő,
  • New Holland PSXV 6S váltvaforgató eke,
  • METRIPOND M18 acél hídmérleg,
  • Manitou MLT 625 teleszkópos rakodógép.

A programon együttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi István Egyetem és a AXIÁL Kft. ügyvezetője, Pintér Zsolt. Ebben leírták, hogy fontos szerepet szánnak a gyakorlati képzések szervezésére, amelyet a hallgatók mellett a gazdálkodók, a szaktanácsadók és a cégek részére is elérhetővé tesznek.

A Smart Farm projekt egyik célja, hogy növeljék az agrár- és kapcsolódó ágazati szakemberek képzésének színvonalát. Támogatják továbbá a mezőgazdasági digitalizációt és generációváltást, elő szeretnék segíteni a kutatási és fejlesztési (K+F) programokat, valamint az agrár- és élelmiszeripari együttműködéseket.

A projektben beszerzett eszközöket az AXIÁL Kft., az AGROTEC Magyarország Kft. és a Metripond Plus Mérlegtechnika Kft. biztosította.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!