EU szabályozás – egyes állatok és áruk behozatala harmadik országokból

Agro Napló2021. április 8. 15:02

E hónap második felétől az unió szabályozza egyes állatok és áruk behozatalát harmadik országokból – tájékoztatta az érintetteket honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 

A most megjelent végrehajtási rendelet meghatározza azon harmadik országok vagy területek listáját, ahonnan engedélyezett egyes emberi fogyasztásra szánt állatok és áruk behozatala az unióba. 

Az (EU) 2017/625 rendelet előírja, hogy bizonyos állatok és áruk szállítmányai csak olyan harmadik országból vagy harmadik országbeli régióból léptethetők be az Unióba, amely szerepel a Bizottság e célra összeállított jegyzékében. 

A 2021. március 31-én megjelent (EU) 2021/405 végrehajtási rendelet megállapítja azon harmadik országok vagy harmadik országbeli régiók jegyzékét, amelyekből engedélyezett az egyes emberi fogyasztásra szánt állatok és áruk szállítmányainak az unióba történő beléptetése.  

A rendelet további módosításokat is tartalmaz, amely okán az (EU) 2019/626 végrehajtási rendeletet hatályon kívül kell helyezni, és e rendeletet kell a helyébe léptetni. Az (EU) 2021/405 végrehajtási rendelet 2021. április 21-i hatállyal alkalmazandó – tartalmazza az ismertetés.

Címkék:
mezőgazdaság, agrárgazdaság, kereskedelem, gazdaság, európai unió, mezőgazdasági piac, élőállat, agrárimport, áruszállítás,