2024. április 29. hétfő Péter

Jelentősen csökkent az egészségtelen élelmiszerek mennyisége

Agro Napló
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által végzett első elemzés kimutatta, hogy az egységes szabályozásnak köszönhetően drasztikusan, 20-ról 2 százalékra csökkent a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek aránya Magyarországon, és ezzel párhuzamosan a lakosság becsült ipari transzzsírsav (TFA) bevitele is mérséklődött – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a kormányzati hírportálon.

Az idén befejeződött második hatásvizsgálat pedig megállapította, hogy az 57 vizsgált termék – egy kivétellel – a rendeleti határértékeknek megfelelő mennyiségben tartalmaz transzzsírsavakat. A termékek 61 százalékánál ugyanakkor az élelmiszergyártók a transzzsírsavakat az élettanilag szintén kedvezőtlen hatású, bár kisebb egészségügyi kockázatú zsírokkal helyettesítették – ismertette a kedvező eredményt az EMMI.

Öt éve lépett hatályba hazánkban az a rendelet, amelynek célja a növényi olajok hidrogénezése – keményítése – során keletkező ipari transzzsírsavak mennyiségének csökkentése volt az élelmiszerekben. A túlzott TFA-bevitel ugyanis bizonyítottan növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az EMMI és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újabb kétéves együttműködése részeként az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet azt is felmérte, mivel helyettesítették a hazai élelmiszergyártók a kedvezőtlen élettani hatású transzzsírsavakat.

Az új egészségkultúra program egyik fontos eleme az életmódváltás, ami nemcsak intenzívebb felvilágosító munkával ösztönözhető, olykor rendeletekre is szükség van, hogy az élelmiszergyártók minél egészségesebb termékeket kínáljanak – húzták alá a szaktárcánál. Hozzátéve: ebben a tekintetben Magyarország 2019-ben hivatalosan is követendő példává vált az uniós tagállamok számára, mert radikálisan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekben jelentős szerepet játszó transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben. Az Európai Unióban 2021-től érvénybe lépő rendelet is a magyar szabályozásban foglalt határértéket állapította meg.

A gyártók a továbbiakban úgy tehetnek a fogyasztók egészségéért, ha a kedvező hatású egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat nagyobb arányban tartalmazó zsiradékokat részesítik előnyben a telített zsírokkal szemben. Ezen élelmiszerek azonosítását pedig egy, a feldolgozott élelmiszerek főbb tápanyagadatait követni képes objektív élelmiszer-monitorozó rendszer kialakítása tudná támogatni. Az egyes élelmiszerek transzzsírsav-tartalmáról az OGYÉI weboldalán jelenleg is elérhető adatbázis nyújt tájékoztatást. Az információk megtalálhatók a https://www.ogyei.gov.hu/egyeb_nyilvantartasok_listak/ címen.

A lakosság számára változatlanul azt javasolja az egészségüggyel is foglalkozó minisztérium, hogy a lehető legritkábban fogyasszanak magas zsírtartalmú feldolgozott élelmiszereket - például édes kekszeket, nápolyit, cukrászsüteményeket, alacsony kakaótartalmú bevonó-masszás édességeket – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!