Agrár-együttműködési megállapodást kötött a K&H és a Debreceni Egyetem

Agro Napló
Együttműködési megállapodást írt alá a K&H Bank és a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, annak érdekében hogy a pénzintézet az Agrárbár program keretében a hallgatók naprakész tudását agrártechnológiai előadássorozattal támogassa – közölte a bank az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint a K&H Agrárbár nyújtotta támogatás során a hallgatók az agrárium aktuális kihívásait és jövőbeli lehetőségeit járják körbe külsős, az adott területen tevékenykedő, a témában szakértő vállalatok segítségével. A program részeként a hallgatók szakmai tanulmányúton is részt vehetnek az előadásokat tartó vállalatoknál.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a mezőgazdaság a bruttó hazai termék termeléséhez 3,6 százalékkal járult hozzá a múlt évben. A nemzetgazdasági beruházások 4,1 százaléka, a foglalkoztatottaknak pedig 4,8 százaléka az  agrárszektorból került ki. Az élelmiszeripar 1,8 százalékkal részesedett a GDP előállításából tavaly, így az agrár- és élelmiszeripar együttesen 5,4 százalékkal járult hozzá a hazai GDP-hez.

Így az agrárium továbbra is jelentős súlyt képvisel a magyar gazdaságban. A mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlődéséhez azonban ma már elengedhetetlen az ágazat jövőbeli lehetőségeit felismerő szakemberek megléte, mindehhez viszont magas szintű szakmai képzés szükséges.

„A kezdetektől fogva, több mint 30 éve vagyunk az agrárium stratégiai partnere, és a szektor jelenleg is kiemelkedő szerepet játszik a K&H üzleti stratégiájában. Az ágazaton belül az agrárszektorban 29 százalékos, míg az agrár- és az élelmiszeriparban együttesen 21 százalékos piaci részesedésünkkel hosszú évek óta az agrárium vezető bankja, a K&H Magyarországon. Ennek köszönhetően közelről látjuk és értjük a szektort érintő gondokat és kihívásokat, amelyre reagálva már 2015-ben életre hívta a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatot a magyarországi felsőfokú agrároktatásban részt vevő hallgatók támogatására. Most pedig elérkezettnek látta a pénzintézet az időt, hogy tovább bővítse ezt a programunkat” – idézi a tájékoztatás Tresó Istvánt, a K&H Bank agrárfejlesztési főosztály vezetőjét.

Hozzátette: „a K&H Agrárbár keretében külsős, az adott területen szakértő cégek bevonásával olyan agrárszakmai előadásokat tartunk a hallgatóknak, amelyeken a mezőgazdaság jövője szempontjából döntő fontosságú precíziós gazdálkodást és a folyamatosan fejlődő digitális és technológiai lehetőségek kiaknázását mutatjuk be elméleti és gyakorlati oldalról egyaránt. Emellett a program részeként az előadásokat tartó vállalatoknál szakmai tanulmányúton is részt vehetnek a hallgatók, hogy minél közelebb hozzuk egymáshoz az elméleti és a gyakorlati tudást.”

„Az agrárszakismeretek felsőfokú oktatása Magyarországon több mint kétszáz éves múltra tekint vissza. Debrecenben 150 éve a gazdálkodók, a város hívta életre az agrár-felsőoktatást, mert felismerték, hogy tudományosan megalapozott ismeretek nélkül nem versenyképes az agrárium.

Ez ma sincs ez másképp. Az agráriumot szolgáló ismeretek viszont nemcsak a tudományos műhelyekben képződnek, hanem többek között a pénzügyi szektorban, a vállalkozásoknál, s különböző intézményekben is. A sikeres agrárvállalkozónak mindig a csúcson kell lennie, mindig tisztában kell lennie a piaci trendekkel, a legújabb technológiai ismeretekkel. Ezt az igényt a hallgatóban fel kell keltenünk, az ismereteket be kell neki mutatnunk, és hogy azt honnan szerezheti meg.

Az előadások és a szakmai utak a kar profiljához igazodóan lefedik a növénytermesztés, az állattenyésztés és az élelmiszer-feldolgozás teljes láncolatát. Köszönjük, hogy a szakmai tudás átadásában a K&H Bank a segítségünkre van” – mondta el Dr. Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának dékánja az együttműködési megállapodás aláírásakor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hatékonyabb termelésért

A hatékonyabb termelésért

A precíziós mezőgazdasággal kapcsolatban hat kar részvételével végeznek kutatásokat a Debreceni Egyetemen a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Progra...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!