Az Agrárexpo Ászai: újra vetélkedőt szervezett az Agro Napló a generációváltás jegyében

Agro Napló
Az Agro Napló és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös vetélkedőjében az észak-dunántúli térség mezőgazdasági szakközépiskolái versenyeztek az "Agrárexpo Ászai" címért és értékes nyereményekért 2019. április 26-án a Pápai Agrárexpón. 

A vetélkedő elsődleges célja a mezőgazdasági szakmák ismertségének és népszerűségének növelése volt, összhangban a Pápai Agrárexpo központi témájával, a generációváltás előmozdításával. Emellett az is fontos szempont volt, hogy a diákok közelebb kerülhessenek az agrárpiacon tevékenykedő, lakhelyükhöz közeli cégekkel, személyes ismeretségeket köthessenek, amelyek későbbi pályájukon, akár szakemberként, akár gazdálkodóként, hasznosak lehetnek majd.

A versenyen 5 fős csapattal vett részt a térség mezőgazdasági iskolái közül: 

  • az AM DASzK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,
    (Giczi Dominik, Lovas Antal József, Piskor Kevin Roland, Schimmer Szebasztián, Vitéz Gergő, felkészítő tanár: Lisztes György)
  • a pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
    (Göncz Gergő, Kiss Marcell, Pócza Attila, Szücs Dániel, Zsebő László, felkészítő tanár: Takács György, Szalóky-Katóné László Mária),
  • a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola
    (Csönge László, Kovács Ádám, Scher Péter, Szalpák Dániel, Szabó Bálint, felkészítő tanár: Vadas Zoltán),
  • és a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
    (Baracskai Tamás, Ducza Dániel, Eck Adrián, Farkas Georgina, Schall Ádám, felkészítő tanár: Farkasdi Károly).

Teljes fotógalériánkért kattintson ide!

A 4 döntős csapat előzetesen két online fordulóban is részt vett. Ezek során egy 10 kérdésből álló online tesztet és egy húsvéti témájú bemutatkozó kisfilmet kellett beküldeniük a fiataloknak, és az ezekre kapott pontszámok is beleszámítottak a vetélkedésbe. A döntő napján 7 kiállító cég standjánál kellett szakmai kérdésekre válaszolniuk, illetve gyakorlati feladatokat megoldaniuk, amelyek a következők voltak:

  • Agro-Békés Kft.
  • Dorker Kft.
  • Győri Agroker Zrt.
  • Készenlét Zrt.
  • Lemken Hungária Kft.
  • Megazet Kft.
  • Valkon 2007 Kft.

Végül, utolsó feladatként az Agro Napló szervezésében egy élőben közvetített videóüzenetben kellett összefoglalniuk, miért érdemes a mezőgazdasági pályát, illetve iskolájukat választaniuk a továbbtanulás előtt állóknak.

Az eredményhirdetésen kiderült, egyáltalán nem voltak szigorúak a kiállító cégek pontozásért felelős képviselői, hiszen nagyon szép pontszámokat értek el a csapatok, és ennek megfelelően az eredmény is igen szorosan alakult. A győztes a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csapata lett. Nyereményük nem csak az alábbi képen látható vándorserleg és a sok ajándékcsomag, hanem egy szakmai nap is a Győri Agroker Zrt. szervezésében.

 

Az Agrárexpo Ászai 2019.
Végeredmény

 Feladat  Max. Csorna Győr Pápa Vép
 Online teszt  (10)  10  10  10  10
 Bemutatkozó videó  (10)  5  9  10  9
zsűripontok  (5)  4  4  5  4
közönségpontok  (5)  1  5  5  5
 Agro-Békés Kft.  (10)  9  11  10  9
 Dorker Kft.  (10)  9  9,5  8  9
 Győri Agroker Zrt.  (10)  8  10  6  8
 Készenlét Zrt.  (10)  9  10  9  8
 Lemken Hungária Kft.  (10)  10  10  10  10
 Megazet Kft.  (10)  8  10  11  9
 Valkon 2007 Kft.  (10)  10  9  6  10
 Agro Napló élő bejelentkezés  (10)  8  10  9  9
 ÖSSZPONTSZÁM  86  98,5  89  91

Ezen felül győzelmükkel biztosították a helyüket a 2019. szeptemberi OMÉK kiállításon megrendezésre kerülő Ászok Ászai vetélkedő döntőjében a Gazdanapok Ászai vetélkedő győztes csapata mellett. Az országos döntő további helyei kiadóak, és bármelyik magyarországi mezőgazdasági szakképző iskola számára nyitva áll majd a lehetőség, hogy az izgalmas online fordulók során bekerüljenek a budapesti versenyre. Kövessék MezőgépÉSZek csoportunkat a Facebookon, hogy azonnal értesüljenek az online selejtező indulásáról!

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke

Az idei Pápai Agrárexpón a generációváltás tematikája került fókuszba, mely az agrárium egyik legégetőbb kihívása. A modern mezőgazdaság, az agrár életpályák megismertetése és vonzóvá tétele a fiatalok körében több módon is történhet. Mi az észak-dunántúli mezőgazdasági szakgimnáziumok és szakközépiskolák hallgatóit hívtuk vetélkedőre a sikeres mezőgazdasági generációváltás elősegítésének szándékával. Köszönjük a diákoknak, hogy nagy számban jelentkeztek a NAK és az Agro Napló felhívására. Szeretettel gratulálok a résztvevőknek, a nyerteseknek pedig sok sikert kívánok az országos Ászok Ászai megmérettetésen!

Molnár Dániel, területi képviselő, Valkon 2007 Kft.

Nagyon örültem az Agrárexpo Ászai versenynek. Ezt a hagyományt folytatni kellene, akár minden ilyen kiállításon, mert egy kicsit kizökkenti a tanulókat a mindennapi teendőikből. Többet tudnak foglalkozni a jelen kor technológiájával, amire valójában az iskolákban nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Megpróbáltunk olyan kérdéseket feltenni, amik nem túl nehezek, de szakmába vágóak és érdekesek lehet a tanulók számára. Gratulálunk a résztvevőknek és felkészítőiknek! Így tovább az országos megmérettetésen!

Farkasdi Károly, a győztes Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium szaktanára

Először azt gondoltuk, hogy állattenyésztő szakosként nehéz dolga lesz a csapatnak, hiszen a kiállító cégek főleg a mezőgépforgalmazók közül kerültek ki, a gépészet pedig nem tartozott a diákok erősségei közé. De komolyan vettük a feladatot, és a szervezők által kiküldött segédanyagokból alaposan felkészültünk, ezért már magabiztosan érkeztünk a vetélkedő napján a helyszínre. A csapat felkészítőjeként nagy büszkeséggel tölt el, hogy diákjaim hozták el a fődíjat. Ami a szervezést illeti, diákjaim és jómagam is nehezen találnék hibát a szervezői munkában. Ha minden ilyen színvonalas lenne, nem lenne semmi gond a világgal. Még egyszer nagyon szépen köszönünk mindent!

Eck Adrián, a győztes Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákja

A vetélkedő számomra óriási élmény volt. Nem azért, mert az én csapatom lett az első, hanem mert nagyon jó volt a szervezés, minden hibátlanul ment. Sok termékről tudtunk meg értékes információkat, szakemberekkel beszélgethettünk, tudásunkat bővíthettük. Nagyon jól volt felépítve a verseny, tetszett hogy folytamatos mozgásban voltunk. Az egyes állomásokon nem csak a feladatokat oldottuk meg, de közben a gépeket is alaposan megnéztük, nem úgy fogta fel az ember, hogy versenyez, hanem hogy hasznosan tölti el idejét. Köszönjük a szervezést, és köszönjük a Tanár úrnak, hogy minket válogatott be a csapatba! Az OMÉK-on találkozunk!

Tekintse meg az M1 televízió Magyar Gazda című műsorának összefoglalóját az Agrárexpo Ászai vetélkedőről!

Köszönjük a sok támogatást és segítséget partnereinknek a vetélkedő létrehozásában!

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Agro-Békés Kft., Dorker Kft., Győri Agroker Zrt., Készenlét Zrt., Lemken Hungária Kft., Megazet Kft., Valkon 2007 Kft., OTP Agrár, Pápai Hús Kft., UBM Csoport, Alpha-Vet Kft., Animal-Hygiene Kft., AXIÁL Kft., Biomin GmbH.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!