2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az országimázst segíti a Pálinkakiválóságok Könyve is

Agro Napló
A 307 nevezésből végül 27 pálinkaház 100 tétele került be az idei Pálinkakiválóságok Könyvébe – derült ki a kiadvány bemutatóján. A hazai előállítású pálinka 99 százaléka belföldön fogy el.
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Csaknem két évtizede, a kétezres évektől elejétől kezdődött el Magyarországon a pálinka újradefiniálása, újrapozícionálása. A valódi minőségi forradalom azoknak a cégeknek, főzőmestereknek a műhelyében ment végbe, akik nagy odafigyeléssel és szakértelemmel újraértelmezték a magyar pálinka fogalmát – hívta fel a jelenlévők figyelmét az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára december elején a 2018-as kötet bemutatóján.

Zsigó Róbert kiemelte: azok a főzőmesterek, akik újrafogalmazták a magyar pálinkát és a mennyiségi kihozatal helyett - sokszor nem kis áldozatot, önmegtartóztatást vállalva – a minőség előtérbe állítására helyezték a hangsúlyt, megmutatták, hogy a pálinka méltó vetélytársa lehet a legnemesebb italoknak is.

Az új szemlélet érvényesüléséhez az agrártárca minden segítséget megadott és igyekszik megadni ma is – hangoztatta az államtitkár. Hozzátette: Ez a szándék „szülte” a 2014-ben elindított Nemzeti Pálinkakiválóság Program ötletét is. A program alapvető célja, hogy széles körben megismertesse a minőségi magyar pálinkát a bel- és külföldi érdeklődőkkel. A fogyasztókban ugyanis tudatosítani kell, hogy a pálinka gasztronómiai jelentőségű ital, de fontos a kulturált, mértékletes fogyasztás is.

Áttekintve az eddigi évek Pálinkakiválóságainak statisztikáját kitűnik, hogy míg a nevezett tételek száma az elmúlt négy évben folyamatosan 300 felett volt, a könyvbe került tételek, illetve a könyvbe került pálinkaházak száma egyre szűkül – ezzel együtt egyre nő az ezzel járó szakmai reputáció és marketingérték is. Az idén a 307 nevezettből összesen valamivel több, mit két tucat pálinkaház 99 tétele került a kiválóságok és a top kiválóságok közé – ismertette Zsigó Róbert. Rámutatott: senki ne feledje, hogy gyümölcspárlatot bárhol készíthetnek, pálinkát azonban csak Magyarországon és magyar gyümölcsből lehet előállítani.

A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács szakértője az Agro Naplónak elmondta: a múlt évben valamivel több, mint egymillió hektoliterfok pálinka került kereskedelemi forgalomba. A bérfőzött pálinka mennyisége pedig mintegy 4,5 millió hektoliterfokot tett ki. Az otthon főzött mennyiség pedig mintegy 2,4 millió hektoliterfokra becsülhető

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!