2024. március 2. szombat Lujza

Február 15-ig tilos trágyázni ezeken a helyeken

Agro Napló
Idén az időjárás kedvezett az őszi földmunkáknak, így a legtöbb helyen már a vetésen is túlvannak a termelők, de azért érdemes észben tartani: a nitrátérzékeny és akg-s területeken október végétől február 15-ig tilos a trágyázás.

A hazai nitrátrendelet az 59/2008 (IV.29.) FVM rendeletben szereplő Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat szerint a nitrátérzékeny területeken gazdálkodóknak október 31-től már nem lehet trágyát kijuttatni. A tilalmi időszak február 15-ig tart - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Igaz, az őszi kalászosok, esetében a fejtrágyázás már február 1-től megengedett.

Ugyanakkor a nitrátrendelet előírásai a VP AKG-ba bevitt területeken is kötelezően betartandók a terület érzékenységétől függetlenül, így ezzel a támogatással érintett gazdálkodóknak is fontos figyelni a határidőre.  Hibázás esetén az adott táblára jutó támogatás az AKG-ban nem jár, míg a többi kölcsönös megfeleltetéssel érintett támogatás vonatkozásában a cselekmény gyakoriságától, súlyától függően „csak” százalékos csökkentést eredményezhet.

Mivel az idő még kedvez az állattartóknak is, nem árt figyelemmel lenni arra, hogy a rendelet szerint a téli trágyázási tilalmi időszakban a téli legeltetés sem lehetséges. Kivéve, ha az állatsűrűségből származóan a kijuttatott trágya nem haladja meg éves szinten a 120 kg/ha nitrogén hatóanyag mennyiséget, úgy a téli legeltetés megengedett. (A számításhoz szükséges adatok a nitrátrendelet 1. mellékletében találhatók.)

A rendelet alapját adó a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméről szóló 91/676/EGK szerint a „trágya”: bármely, a növényzet növekedésének fokozása céljából talajra juttatott nitrogén- vagy nitrogénvegyület tartalmú anyag; beleértve a szervestrágyát, a halgazdasági hulladékokat és a települési szennyvíziszapot is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!