EXIM: új hitelcsomag az agráriumnak

Agro Napló
Elsődleges mezőgazdasági tevékenységre is igénybe vehetőek az EXIM új, az ágazatnak szánt Exportélénkítő Programjában kínált finanszírozási konstrukciók – jelentették be a 31. Bábolnai Gazdanapokon.

Az Exim stratégiai célja, hogy a nemzetgazdaság szempontjából kiemelten fontos ágazatok – úgymint az agrárgazdaság – számára kedvező feltételrendszerű forrásokat biztosítson. A 2018. június 30-i adatok szerint az Exim mezőgazdasági termelés és élelmiszer feldolgozóipar hitelállománya 144,28 milliárd forint volt, amit tovább bővíthet az újonnan bevezetett Exportélénkítő Program elnevezésű hiteltermék-csomag - jelentette be a Szőcs Gábor, az Exim kabinetigazgatója a Világgazdaság írása szerint. A kabinetigazgató hozzátette, hogy ugyanezen időszak adatai alapján a kkv-k aránya az agrár hitel- és garanciaállományban 36 százalék volt, melynek további növekedését várják az új termék bevezetésével.

Az Exportélénkítő Program keretében fix kamatozású konstrukcióként elérhető forgóeszköz- és beruházási hitel, valamint lízingfinanszírozás. Az Exportélénkítő Program forrásai elősegítik a cégek új exportpiacokra történő kijutását, nemzetközi értékláncba történő közvetlen és közvetett bekapcsolódását.

A Program keretében a termékek gyorsabban, rugalmasabban és szélesebb körben, ágazati megkötés nélkül érhetőek el. A forrás igénylése akár a vállalkozások számlavezető bankjainál is elindítható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A gabonakivitel rontotta az egyenleget

A gabonakivitel rontotta az egyenleget

Több mint tíz százalékkal esett az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege tavaly, pozitív viszont, hogy a feldolgozott termékek...

Csökkent a magyar agrárexport

Csökkent a magyar agrárexport

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportja csökkent, importja pedig nőtt tavaly, így az ágazat külkereskedelmi aktívuma mérséklődött az előz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!