Útdíj emelésből lesz pénz falusi útfelújításra

Agro Napló
Ha minden jól megy, jövőre 150 milliárd forint biztosan jut a faluprogramra – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Az alsóbbrendű utak felújítását pedig a megyei matricák árának emeléséből fedeznék.

Fotó: nyugat.hu

Forrásokat kell biztosítani az alsóbbrendű utak felújítására - jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. Szavai szerint ezek részben rendelkezésre állnak az általános tartalékban, és ha nem lesz jövőre rendkívüli esemény, akkor a tartalékból mintegy 150 milliárd forintot a faluprogramra fordítanak.

Ám további forrásokra is szükség van az útfelújításra, ezért - miután 2013-tól nem volt emelés, így inflációarányosan - január 1-jétől mintegy 5,8 százalékkal emelkedik az e-útdíj. A plusz bevétel pedig - közvetett formában, az uniós szabályokat betartva - egy "falusi útalapba" fog befolyni, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a legkevésbé fejlett falusi útszakaszokat felújítsák - fejtette ki a miniszter.

A 10 napos autópálya-matrica ára már idén október 1-jével 2975 forintról 3500-ra emelkedik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszünteti az útdíj-csalást az EU

Megszünteti az útdíj-csalást az EU

Az Európai Unió új információmegosztási rendszert vezet be, hogy lehetővé tegye a tagállamok nemzeti hatóságainak, hogy hozzáférjenek egymás gépjármű-...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!