Szentlőrincet meghódították „A Gazdanapok Ászai”

Agro Napló
„Jöttünk, láttunk, győzünk!” – ez volt a csatakiáltása a szentlőrinci Erzsébet utcai fiúk csapatának. Igazuk is lett, hiszen ők nyerték „A Gazdanapok Ászai” vetélkedőt augusztus 11-én a Szentlőrinci Gazdanapokon, s ezzel részt vehetnek a főnyereményt jelentő horvátországi tanulmányúton.

A vándorserleg büszke tulajdonosai: Somogyvári Marcell, Potocska Marcell, Erdősi Dániel, Werner Viktor, Keczeli Balázs

Az Agro Napló és a Baranya Megyei Vállalkozói Központ idén először megrendezett vetélkedőjében Baranya megye három mezőgazdasági szakközépiskolájának tanulói versenyeztek a megye legjobbja címért, és az ezért járó vándorserlegért. A villányi, a sellyei és a szentlőrinci intézmények által benevezett két-két ötfős csapat különféle szakmai és játékos feladatokban mérte össze tudását és ügyességét.

Pirosban a villányiak, kékben a házigazda szentlőrinciek versenyzői, zöldben a sellyei "válogatott".

Elsőként, még a verseny előtti hetekben bemutatkozó videót kellett készíteniük, amelyet a szervezők az Agro Napló Facebook oldalán publikáltak. A zsűri pontszámai mellett a közönség elismerését is díjazták, ezért a lájkok száma sem volt mindegy.

A bemutatkozó kisfilmek megtekinthetőek ide kattintva!

Ezt követően, a vetélkedő napján egy több állomásos pályát kellett teljesíteni a Szentlőrinci Gazdanapok területén. Az állomások között mezőgazdasági gépeket, állattenyésztést, és egészséges táplálkozást érintő elméleti feladatok, traktoros ügyességi verseny és íjászat is szerepelt. Az Agro Napló standján pedig a fiatalok talpraesettségét és szakmájuk iránti elköteleződését tesztelték: élő Facebook-videón kellett beszélniük iskolájukról, szakmájukról, és hogy miért ajánlják azt a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosoknak.

A vetélkedő napján készült videókat megtekintheti ide kattintva! Fotógalériánkért pedig kattintson ide!

A végeredmény nagyon szoros küzdelmet hozott a szentlőrinci Erzsébet utcai fiúk mindössze másfél ponttal előzték meg a második helyre befutó sellyei Krovafejek csapatát, akik a horvátországi út helyett egy szakmai kirándulással vigasztalódhatnak az Agrotec Kft. szentlőrinci telephelyén. Harmadik helyen a házigazdák másik együttese, az Elit Csigakommandó végzett, nyereményük egy osztálykirándulás a pécsbagotai Álmosvölgy hagyománőrző kalandparkba.

3. helyezett: Elit Csigakommandó (Szentlőrinc)

2. helyezett: Krovafejek (Sellye)

1. helyezett: Erzsébet utcai fiúk (Szentlőrinc)

A végeredményért kattintson!

Az iskolák versenyében is a szentlőrinciek diadalmaskodtak, második helyen végzett a sellyei, harmadikon pedig a villányi agrárszakközépiskola.

"A csapat, diákok, tanáraink jól érezték magukat. Az ajándékok, utazások, szakmai programok nagyon színvonalasak – mondta Erdősi Dániel, a győztes Erzsébet utcai fiúk csapat tagja, az FM DASzK Ujhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulója, akit csapata A Gazdanapok Ászai nagykövetének választott."

"Nem volt egyszerű a nyár közepén összefogni a csapatot, de a fiúk nyerni akartak, és megcsinálták" - mondta Molnár Zoltán szentlőrinci gépésztanár, az Erzsébet utcai fiúk egyik felkészítő tanára.

Számos értékes különdíj is kiosztásra került. Ezek közül mindenkit értint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felajánlása, amelynek köszönhetően az összes versenyző és kísérőtanáraik részt vehetnek szeptember 20-án a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow mezőhegyesi rendezvényén. Szintén meghívta jövő év eleji rendezvényére az iskolák képviselőit az AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége. De külön díjazták a kertész és borász szakmákat képviselő csapatokat, a versenyben részt vevő lányokat, és a traktoros ügyességi pályát leggyorsabban teljesítő versenyzőt is.

Sőt, a vetélkedés még nem is ért teljesen véget. Speiser Ferenc, az RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. ügyvezetője, a Videokontroll gyártója egy újabb versenyre invitálta az előzetesen kiküldött kérdéssort legjobban megválaszoló csapatokat. A sikeresen teljesítő diákok egy izgalmas tanulmányi kiránduláson vehetnek részt ősszel a Belvárdgyulai Zrt.-nél és a Bóly Zrt. Törökdomb telephelyén, ahol megvizsgálhatják a korszerű terményszárítókat működés közben. A két telephelyen újabb feladatok várják a továbbjutó csapatok tagjait, immáron egyéni versenyben, és mindkét helyszínen egy-egy tanuló értékes tabletet nyer! 

"A generációváltás jegyében indítottuk útjára A Gazdanapok Ászai vetélkedőt, amelyet az Agro Naplóval közösen szerveztünk meg, s amelyet a felkészítő tanárok is végig figyelemmel kísértek a helyszínen – emeli ki Pohl Marietta, a Szentlőrinci Gazdanapokat szervező Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány igazgatója. - A kiállítók körében is nagy népszerűségnek örvendett, közülük sokan ajánlottak fel különböző díjakat. A vállalkozói központ által felajánlott horvátországi és hazai szakmai kirándulások utazási költségeit pedig a szaktárca és a Dél-dunántúli Agrárszakképző Központ (DASzK) állja. A terveink között szerepel, hogy jövőre országossá bővítjük a versenyzők körét."

"Egy kis pihenés után már a következő hónapokban elkezdjük a jövő évi vetélkedő szervezését. A célunk az, hogy legalább a Dél-dunántúli Agrárszakképző Központ (DASzK) összes tagintézményét a versenyben tudhassuk, de még ennél is tágabbra nyitnánk a kapukat. A vetélkedő mellé fiataloknak szóló szórakoztató programokat is szeretnénk szervezni" – tette hozzá Zsigmond Ágnes, az Agro Napló tulajdonosa.

Fotók: Dittrich Éva

Köszönjük a sok támogatást és segítséget partnereinknek a vetélkedő létrehozásában!

Agrárminisztérium, Agrotec Kft., AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége, Animal-Hygiene Kft., AXIÁL Kft., Caussade Semences Hungary Kft., CHH Műszaki KFT, Dorker Kft., DowDuPont, Fitohorm Kft., FM DASzK Csapó Dániel Mg-i Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, IKR Agrár Kft., K+S Kali, K&B Gépudvar Kft., KITE Zrt., Kleffmann és Partner Kft., Lemken Hungária Kft., NPK Charolais Farm Kft., Odisys Kft., OTP Agrár, RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., Szegána Kft., TTT Kft., UBM Cégcsoport, Valkon 2007 Kft., Vektor Íjász Egyesület, VisualCOM Kft., Yara Hungária Kft.

 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 25. 05:58