2024. április 29. hétfő Péter

Több projekt indul az új szarvasmarha kór megfékezésére

Agro Napló
Alig négy éve, hogy bőrcsomósodáskórt diagnosztizáltak szarvasmarháknál Törökországban, azóta eljutott többek között Oroszországba és Görögországba is, megfertőzve a Balkánt, míg már az egész európai kontinenst fenyegeti. Ennek megakadályozására és a felkészültségi szint javítására indul az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) két regionális projektje, melyek a megelőzést és a vírus ellenőrzés alatt tartását célozzák – közölte a FAO.

Mintavétel a NÉBIH Állat-egészségügyi diagnosztikai laboratóriumában. Kép: ©FAO/Isza Ferenc

A bőrcsomósodáskórt (angolul lumpy skin disease) jellemzően rovarok terjesztik. Nevét a megfertőzött állat bőrén megjelenő göbökről kapta.

Az állattenyésztők számára gazdasági károkat okoz a tejtermelés csökkenése és az állatok (átmeneti vagy teljes) sterilitása révén, illetve a másodlagos fertőzések akár az állat pusztulásához is vezethetnek. A bőrelváltozás miatt a marhabőr veszít piaci értékéből.

Mindemellett azon országok, ahol a szarvasmarha bőrcsomósodáskór felütötte fejét, akár kereskedelmi korlátozásokra is számíthatnak.

„Ez az első alkalom, hogy Európában regisztrálták a vírus,” mondta Andriy Rozstalnyy, a FAO állattenyésztési és –egészségügyi szakértője. „Emiatt mintegy nulladik lépésként a vírus terjedéséről és pénzügyi következményeiről kell adatokat gyűjteni, majd azokat kielemezni. Amint képet kaptunk a járványügyi helyzetről, csak akkor gondolkozhatunk a lehetséges megoldásokon.”

A lehetséges reakciókat költség-haszon elemzések révén hasonlítják össze a szakemberek. Ezután egy gyakorlati kézikönyvet dolgoznak ki az eurázsiai földrészre – egy kiemelten fontos és kézzelfogható eredménye a Magyarország finanszírozásában megvalósuló projektnek.

Mivel a bőrcsomósodáskórral az európai állatorvosok csak kis része találkozott, a részletes, a teendőket akár lépésről lépésre taglaló iránymutatások által lehet csak biztosítani, hogy a vizsgálatok megfelelően zajlanak. Ezért az elkészült angol nyelvű kézikönyvet több más nyelvre is lefordítják majd.

„Egy sor nemzeti és nemzetközi találkozó van szervezés alatt, melyek a tagállamok saját stratégiáinak kidolgozását hivatottak elősegíteni,” tette hozzá a szakértő. Ezek a workshopok javítják a kór természetének megértését – ez minden határokon átívelő állatbetegség kezelésének alapvető előfeltétele.

Ennek részeként tavasszal egy Budapesten rendezett háromnapos találkozó során európai és közép-ázsiai szakemberek, állatorvosok veszik górcső alá a már meglévő védekezési stratégiákat, frissítik fel tudásukat a vírus megelőzésére, nyomonkövetésére és kezelésére alkalmazható eszközökből és technikákból. Ezeken túl kríziskommunikációval, a tudatosság növelésével, védőoltási tervekkel és laboratóriumi tesztelési módszerekkel is foglalkoznak majd a résztvevők.

„Még épp időben vagyunk tavasz előtt, amikor is a szúnyogok, legyek és más rovarok kirajzanak – a legjelentősebb terjesztői a szarvasmarha bőrcsomósodáskórnak,” tette hozzá meg Rozstalnyy.

KAPCSOLÓDÓ INFORMÁCIÓ:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Magyarországon is megjelent a lóherpesz

Magyarországon is megjelent a lóherpesz

Több európai országban is felütötte a fejét a lovak herpeszvírusának (EHV) egy rendkívül agresszívan terjedő idegrendszeri formája, a fertőzés Magyaro...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!