2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Fókuszban Hajdú-Bihar megye – 2. rész: gazdaság, beruházás, turizmus

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A huszonharmadik rész fókuszában Hajdú-Bihar megye gazdasági helyzete és turizmusa áll.

Gazdasági szervezetek

  • 2016. június végén 104 ezer Hajdú-Bihar megyei székhelyű gazdasági szervezetet tartottak nyilván, 1,2%-kal többet, mint az előző év azonos időpontjában.
  • A gazdasági szervezetek háromnegyedét az önálló vállalkozók, közel kéttizedét a társas vállalkozások adták. Az önálló vállalkozók száma 2,5%-kal nőtt, a társas vállalkozásoké 3,5%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
  • A 78 ezer önálló vállalkozó 32%-a főfoglalkozásúként, 42%-a mellékfoglalkozásúként, 26%-a nyugdíjasként tevékenykedett. Az egyéni vállalkozói nyilvántartásban az önálló vállalkozók háromtizede szerepelt. Számuk 4,9%-kal több volt a 2015. június véginél.
  • A 20 ezer társas vállalkozásból 13 500 korlátolt felelősségű társaságként, 5400 betéti társaságként tevékenykedett. A kft-k száma 3,4%-kal, a bt-ké 4,4%-kal csökkent. A társas vállalkozások közül 300 szervezetnek szövetkezet, 200-nak rt volt a gazdálkodási formája.

Beruházás

  • 2016 I. félévében a Hajdú-Bihar megyei székhelyű gazdasági szervezetek 49 milliárd forint teljesítményértékű beruházást valósítottak meg, összehasonlító áron 19%-kal kevesebbet, mint 2015 I. félévében.
  • A fejlesztésekből nagyobb arányban részesülő nemzetgazdasági ágak közül a feldolgozóiparban, a mezőgazdaságban és a szállítás, raktározásban csökkent, az energiaiparban, a kereskedelemben és az építőiparban nőtt a beruházások volumene. A fejlesztésekben kisebb súlyt képviselő gazdasági ágak többségében az egy évvel korábbinál kevesebbet fordítottak tárgyi eszközök beszerzésére, illetve a meglévők felújítására, korszerűsítésére.
  • A beruházások 61%-át gépek, járművek beszerzésére, felújítására, 32%-át épületek és egyéb építmények építésére, 7%-át pedig egyéb célra (tenyész- és igásállat, föld, telek, erdő stb. vásárlására) fordították.

Turizmus

  • Hajdú-Bihar megye kereskedelmi szálláshelyeit 2016 I. félévében 189 ezer vendég 534 ezer vendégéjszakára vette igénybe, ami 6,0, illetve 7,6%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszakák alapján a forgalom meghatározó részét – kétharmadát – a belföldiek adták. Vendégéjszakáik száma 4,2%-kal, a külföldieké 15%-kal emelkedett.
  • Külföldi vendégek legnagyobb számban Romániából, Lengyelországból és Németországból érkeztek, akik együttesen a külföldi vendégforgalom közel hattizedét adták.
  • A vendégek 81%-a a szállodai szolgáltatásokat vette igénybe. A szállodákban a vendégéjszakák száma 8,9%-kal emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj bevétele 3,1 milliárd forintot tett ki, folyó áron 16%-kal többet a 2015 I. félévinél. Az elfogadó egységeknél SZÉP kártyával fizették ki a belföldi bruttó szállásdíj 23%-át, 451 millió forint értékben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!