Korlátozásokat vezettek be a madárinfluenza miatt

Agro Napló
Az országos főállatorvos a madárinfluenza miatt zárt etetést rendelt el a baromfigazdaságokban. Lázár János miniszter szerint a betegség gazdasági károkat okozhat. Tajvan is korlátozza a magyar baromfi és baromfitermékek bevitelét az országba

Az állategészségügyi veszélyhelyzetek megelőzését segítő útmutatók kidolgozásáról állapodott meg a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Baromfi Termék Tanács (BTT) azon a tegnapi találkozón, amelyet a madárinfluenza újbóli megjelenése miatt hívtak össze

Bognár Lajos országos főállatorvos, helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy a járvány kitörésről soron kívül tájékoztatta a legjelentősebb kereskedelmi partnerországokat, valamint számos további állam illetékes hatóságát. Hangsúlyozta: minden olyan, a hatáskörébe tartozó állategészségügyi intézkedést elrendelt, amely az ágazatot érő károk mérséklésére szolgál.a Baromfi Termék Tanács  képviselőivel csütörtökön.

A főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az intézkedés arra is kiterjed, hogy a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat.

A terméktanács úgy látja, a vírus felbukkanása súlyos gazdasági károkat okoz a baromfiágazatban, mivel máris több unión kívüli ország korlátozó intézkedéseket vezetett be a magyar baromfitermékekkel szemben. A BTT adatai szerint a harmadik országok eddigi intézkedései mintegy 10 ezer tonna, úton lévő magyar baromfiszállítmányt érintenek. Hosszabb távon  további exportkiesésekre számít a terméktanács. Ezen túl indokolatlan árcsökkenés is bekövetkezhet például az Európai Unió tagországaiban, mivel a kereskedők leszoríthatják az árakat - tették hozzá.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos kormányinfó sajtótájékoztatóján is szó esett a vírusról. A miniszter elmondta, az emberi egészséget nem veszélyezteti, de gazdasági károkat okozhat a madárinfluenza. A legfontosabb, hogy sikerüljön megállítani a járványkitöréseket – mondta Lázár János. Hozzátette, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter folyamatosan tájékoztatja a kormányt a kialakult helyzetről.

Tajvan is korlátoz

Eközben nyolcra nőtt azon országok száma, amelyek korlátozzák a magyar baromfi és baromfitermékek bevitelét - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján. Tajvan Magyarország teljes területéről korlátozza az élő baromfi, baromfihús és húskészítmények bevitelét.

Korábban a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hongkong, Szingapúr, Kanada és Szerbia jelentett be korlátozást magyarországi baromfi bevitelére, Hongkong és Kanada csak Békés megyére vonatkozóan; Szerbia a kitörés körüli 50 kilométeres körből.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!