2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Fókuszban Fejér megye – 2. rész: gazdaság, beruházás, turizmus

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A tizenhetedik rész fókuszában Fejér megye gazdasági helyzete és turizmusa áll.

Gazdasági szervezetek

  • 2016. június 30-án 62 372 Fejér megyei székhellyel rendelkező gazdasági szervezetet tartottak nyilván, melyeknek kilenctizedét (57 531) vállalkozásként, további 6,8%-ukat nonprofit szervezetként jegyezték be.
  • A vállalkozások héttizedét önálló vállalkozóként vették nyilvántartásba, a munkavégzés jellege szerint 35-49%-os arányban mellék-, illetve főfoglalkozás keretében dolgoztak. A társas vállalkozások közül a kft-k a legelterjedtebbek, héttizedük ezt a társasági formát választotta. A vállalkozói aktivitást jelző ezer lakosra jutó vállalkozásszám (137) elsősorban a magas népességszám miatt a régió átlagánál (141) alacsonyabb.
  • Minden ötödik vállalkozás mezőgazdasági tevékenységet végzett, további 16%-uk az ingatlanügyleteket, 10-10%-uk pedig a kereskedelmet és a tudományos és műszaki tevékenységet jelölte meg főtevékenységnek. Közülük a kereskedelem kivételével mindenütt bővült a vállalkozások köre, legnagyobb arányban (3,3%-kal) a mezőgazdaságban.

Beruházás

  • 2016. I. félévben a Fejér megyei székhelyű gazdasági szervezetek új beruházásainak teljesítményértéke 79,2 milliárd forintot tett ki, összehasonlító áron egyötödével többet az egy évvel korábbihoz képest.
  • A megyei beruházásokból legnagyobb arányban részesedő feldolgozóipari teljesítmények nagysága egytizedével növekedett. Húzó ágazatai közül a számítógép, elektronikai termék gyártásban ugyan tizedével visszaesett a beruházások volumene, de a legjelentősebb közúti járműgyártásban 58, a fémalapanyag gyártásban pedig 84%-kal nőtt, ami döntően befolyásolta a megye egészének teljesítménynövekedését. Jelentős mértékű, nagyrészt import gépbeszerzések történtek az adminisztratív szolgáltatásokban, amelynek részaránya az előző évi 2,5%-ról 13%-ra emelkedett.
  • Anyagi-műszaki összetétel szerint a beruházások 19%-át építések, négyötödét pedig gép-, berendezés-, járműbeszerzéshez kapcsolódó kiadások adták, melyeknek kétharmada importból származott. Épületek és egyéb építmények építésére 2,1%-kal, míg gépbeszerzésre egynegyedével többet költöttek.

Turizmus

  • Június végéig 90 ezer vendég 190 ezer vendégéjszakát töltött el a megye kereskedelmi szálláshelyein. A vendégkör közel 80%-át a belföldiek adták, külföldről 19 ezer fő érkezett. A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma több mint az ötödével emelkedett, míg a belföldi vendéglétszám 2,4, a belföldi vendégéjszakák száma pedig 0,7%-kal volt magasabb, mint 2015. I. félévében.
  • A külföldiek csaknem háromtizede német (3,8 ezer fő) és osztrák (1,7 ezer fő) vendég volt; mindkét nációból többen keresték fel a megyét (5,9, illetve 17%-kal). A szlovák vendéglétszám ennél is nagyobb mértékben, a másfélszeresére emelkedett (1,6 ezer fő).
  • Székesfehérvár, Velence és Gárdony szálláshelyei fogadták a megyei vendégkör háromnegyedét.
  • A kereskedelmi szálláshelyek bruttó 3,0 milliárd forintnyi árbevételéből 1,6 milliárd forintot a szállásdíjbevétel, 0,8 milliárd forintot a vendéglátás árbevétele tett ki. A szállásdíjakból befolyt összeg 4,1, a vendéglátásból származó 9,8%-kal nőtt. A belföldi vendégek a tavalyinál 15%-kal több, 188 millió forint értékű költséget egyenlítettek ki SZÉP-kártyával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!