Fókuszban Fejér megye – 1. rész: demográfia, munkaerőpiac

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A tizenhatodik rész fókuszában Fejér megye demográfiai helyzete és munkaerőpiaca áll.

Demográfiai helyzet

  • Az előzetes adatok szerint 2016 első félévében 758 fővel tovább csökkent Fejér megye lakónépessége. Ugyanakkor a természetes népességfogyás mértéke 27%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.
  • Június végéig 1817 gyermek született és 2575-en hunytak el. A születések száma 17-tel nőtt, a haláleseteké 263-mal csökkent 2015 első félévéhez képest.
  • A házasságkötések száma kedvezően alakult: a félév során összesen 896 pár járult anyakönyvvezető elé, 10%-kal több, mint egy évvel korábban.

Munkaerőpiac

Gazdasági aktivitás

  • A KSH munkaerő-felmérése alapján 2016 második negyedévében 192 ezer személyt foglalkoztattak Fejér megyében. A foglalkoztatási ráta (59,4%) az egy évvel korábbihoz képest csökkent, az országosnál azonban kedvezőbben alakult.
  • Átlagosan 198 ezer gazdaságilag aktív, 15-74 éves személy élt a megyében. Az aktivitási arány 61,2% volt, amely a megyék rangsorában a 6. legmagasabb érték.
  • A munkanélküliek száma 5,8 ezerre csökkent, ami a tavalyinál 2 ezerrel kevesebb. A munkanélküliségi ráta 2,9% volt a második negyedévben, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye mellett itt a legalacsonyabb.

Keresetek

  • 2016 első félévében a Fejér megyei székhelyű legalább 5 fős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a nonprofit szervezeteknél átlagosan 121 ezren álltak alkalmazásban, 1,1%-kal többen, mint az előző évben. A versenyszférában és a költségvetési szervezeteknél is többen dolgoztak.
  • A nagy foglalkoztató ágak közül a kereskedelemben, az egészségügyben, az oktatásban, az adminisztratív szolgáltatások területén, valamint a szállítás és raktározás ágazatban bővült a létszám, az iparban és a közigazgatásban viszont kevesebben dolgoztak, mint egy éve.
  • A havi bruttó átlagkereset (246 ezer forint) az országos átlagot meghaladó mértékben, 7,1%-kal nőtt, és a fővároson kívül csak Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében volt magasabb. A kereseten felüli, egyéb munkajövedelmek az összes jövedelemnek átlagosan 5,7%-át képezték, összegük elérte a havi 15 ezer forintot. A havi nettó átlagkereset 164 ezer forintot tett ki, ezen belül a fizikai munkakörben foglalkoztatottak 129, a szellemi foglalkozásúak 227 ezer forintot vittek haza átlagosan.

Nyilvántartott álláskeresők

  • A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint Fejér megyében 2016. június végén 9202 álláskeresőt tartottak nyilván, 27%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
  • A nyilvántartásba vett álláskeresők 8,4%-a pályakezdő, 12%-uk 25 év alatti volt. Mind a pályakezdő, mind a 25 év alatti álláskeresők száma mérséklődött az előző év azonos időszakához képest: a csökkenés mértéke itt volt az országban a legjelentősebb, 45, illetve 39%-os.
  • A regisztrált álláskeresők négytizede legfeljebb alapfokú, 54%-uk középfokú, 5,9%-uk felsőfokú végzettséggel rendelkezett.
  • 4717 fő részesült valamilyen ellátásban, a támogatásban részesült álláskeresők aránya 51% volt, 3,8 százalékponttal meghaladva az egy évvel korábbit.
  • A bejelentett üres álláshelyek száma harmadával nőtt. Az elhelyezkedési esélyek javultak: egy üres álláshelyre a tavalyi 5-tel szemben, idén 3 álláskereső pályázhatott.

Forrás: KSH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!