Fókuszban Bács-Kiskun megye – 2. rész: gazdaság, beruházás, turizmus

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A második rész fókuszában Bács-Kiskun megye gazdasági helyzete és turizmusa áll.

Gazdasági szervezetek

  • 2016. június végén 104,6 ezer Bács-Kiskun megyei székhelyű gazdasági szervezetet tartottak nyilván, számuk egy év alatt 1645-tel növekedett.
  • A gazdasági szervezetek döntő hányada vállalkozás. Ezen belül a jelentős többségben lévő önálló vállalkozók száma csekély mértékben, 2,8%-kal emelkedett, míg a társas vállalkozásoké 2,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
  • A 20,6 ezer társas vállalkozás 71%-a korlátolt felelősségű, 25%-a betéti társaság volt. A társas vállalkozásokon belül a részvénytársaságok csekély, 0,9%-os arányt képviseltek.
  • A társas vállalkozások közül 5,7 ezernek a kereskedelem volt a főtevékenysége, de a tudományos és műszaki tevékenység területen is 2,7 ezer társas vállalkozást regisztráltak.
  • A társas vállalkozások 89%-a 10 fő alatti létszámmal rendelkezett, ezzel szemben 250 fős, vagy azt meghaladó létszámú társas vállalkozás 37 volt a megyében.

Beruházás

  • A megfigyelt Bács-Kiskun megyei székhelyű szervezetek 2016 első félévében 54 milliárd forintot fordítottak beruházásra, ami összehasonlító áron 19%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.
  • A fejlesztési összegek legnagyobb hányadát, 43%-át az iparban használták fel. Ebben a gazdasági ágban a legtöbb új beruházást továbbra is a feldolgozóiparban valósították meg. A kereskedelemben és az építőiparban költöttek még jelentősebb összegeket (az összes beruházás 15 és 11%-át) beruházásokra.
  • A beruházások egyharmadát építésre, 51%-át gépekre és berendezésekre, 14%-át pedig járművek beszerzésére fordították. A gépek, berendezések 71%-a, a járműveknek pedig 98%-a importból származott.
  • Az egy lakosra jutó beruházási teljesítményérték a megyében 106 ezer forint volt, amely az országos átlag 70%-át tette ki.

Turizmus

  • Bács-Kiskun megye kereskedelmi szálláshelyein 2016 I. félévében 84,9 ezer vendég szállt meg, 3,6%-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Ezzel szemben a vendégéjszakák száma (184,7 ezer) 2,1%-kal emelkedett.
  • A megyébe látogatók 24%-a külföldről érkezett, elsősorban Németországból. A határokon túlról 5,9%-kal kevesebben jöttek mint 2015 január-júniusában, valamint az általuk eltöltött vendégéjszakák száma is csökkent 2,3%-kal. A belföldi vendégek számában kisebb arányú, 2,8%-os volt a csökkenés, ezzel egyidőben az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 4,0%-kal bővült.
  • A kereskedelmi szálláshelyek bruttó bevétele 2016. január és június között 3019 millió forint volt, ez egy év alatt 4,5%-kal emelkedett. Szállásdíjakból bruttó 1208 millió forint folyt be, ami az összes bevétel 40%-át jelentette. Egy vendégéjszakáért átlagosan bruttó 6540 forintot fizettek, ami az országos átlag 75%-a.
  • A belföldi vendégek a kereskedelmi szálláshelyek igénybevétele során 153 millió forint értékben váltottak be SZÉP kártyát, amely a belföldi szállásdíjak 21%-át fedezte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!