2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

A lovas nemzetek neveztek, magyar világbajnok a mezőhegyesi versenyen

Agro Napló
A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) – kilenc világ- és két Európa-bajnokság sikeres rendezése után – ismét lovas világverseny szervezésével bízta meg Magyarországot. A siker kamatozott! 2015. évi kiváló rendezés után ismét Mezőhegyes a világverseny házigazdája.

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) a nemzeti szövetségeknek kötelezően előírja a világbajnokságra jogosító minősítő versenyek kiírását és rendezését.

Mindszent és Mélykút után – július utolsó hétvégéjén – az eddigi legszínvonalasabb versenyen Kisbér-Ászáron folytatódott a fogatok minősítő versenye.

A három minősítőn eddig tizenkét magyar ló szerzett startjogot a mezőhegyesi világbajnokságra.

Az ötévesek mezőnye nemzetközi szinten a legkisebb. Így volt ez Kisbéren is.

A kisbéri válogató versenyen eldőlt, hogy ebben a kategóriában idén is lesz legalább egy mezőhegyesi tenyésztésű nóniusz fajtájú ló. A Papp János hajtotta Nonius-21 Úrnő szép programmal kvalifikált. Gáspár Szilvia számára is nyilvánvalóvá vált, hogy idén két világbajnokságon lesz lehetősége indulni. Korábban új holland KWPN fajtájú lovával Argosszal bekerült a piberi egyesfogathajtó vb-n startoló csapatba. Kisbéren pedig meghajtotta a mezőhegyesi induláshoz szükséges pontszámot. 

A hatévesek mezőnyében meglepetésre görög győzelem született. A vendég licensszel Magyarországon versenyző, mindössze 16 éves Zampouris Anastasios és lova Floris kapta a legmagasabb pontszámot. Ő lehet az első görög hajtó, aki világbajnokságon indul.

A magyar hajtók e kategóriában elsősorban német tenyésztésű lovakkal versenyeztek. Ifj. Bozsik József és Demkó Zsolt is két-két oldenburgi illetve holsteini tenyésztésű lóval indult és biztos részvevői a világbajnokságnak. Rajtuk kívül még Papp János Nonius IV-15 Toszkáját és a korábbi kettesfogathajtó ifj. Simon József holland félvér ménjét Tolan-t ítélte érdemesnek a zsűri a mezőhegyesi fellépésre.

A hétévesek mezőnye volt a legnépesebb. Itt a holland KWPN lovak voltak többségben. Ott lesz a vb-n hajtósportunk két ifjú tehetsége Németh Enikő és Lehőcz Dávid és az idén szintén két vb-t vállaló Kun Andrea. A díjlovas nyeregből a fogathajtó bakra átült Simon Szilvia és lova az oldenburgi Rouge reméljük a nemzetközi mezőnyben is megállja a helyét.

A kisbéri verseny legjobbnak ítélt – és 8 pontjával az eddigi legkiemelkedőbb – eredménye

ifj. Nagy Tibor világbajnokunk és félvér lova Bibor sikerét hozta. (Nagy több más hazai és nemzetközi sikere mellett a XV. Kettesfogathajtó Világbajnokságon Topolciankyban – Lázár Vilmos és Lázár Zoltán csapattársaként – világbajnok; egyéniben 73 versenyző között ötödik). Többen máris ebben a kategóriában látják a legnagyobb esélyt az újabb éremszerzésünket.

Összegezve: az eddig három válogatón kvalifikálódott tizenkét ló minősége, a hajtók teljesítménye ígéretes a mezőhegyesi vb-re.

Több mint elgondolkodtató viszont, hogy mindössze három magyar származású ló (közülük kettő nóniusz) startolt eddig a válogató versenyek mezőnyében. A versenyzők többsége holland és német lovakat hajtott. Nyolc magyar védett történelmi lófajtánk van. Hol van például a mozgás művésze a lipicai? Fogathajtóink az eddigi világ- és Európa-bajnokságokon 93 érmet, köztük 40 aranyat nyertek. Túlnyomó többségüket lipicai lovakkal.

Még meg sem kezdődött a mezőhegyesi vb – az első tanulság már megvan!

A tenyésztőknek, a tenyésztés szervezőknek is sok tanulságot ígér a II. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága.

Következő (az utolsó) minősítő verseny: Füzesgyarmat, augusztus 13-14.
Vb nevezési határidő: augusztus 15.

A magyarok mellett Svájc, Hollandia, Németország, Belgium, Görögország már nevezett.

A lovas nemzetek ott lesznek Mezőhegyesen!

Forrás: VB Sajtóiroda/Ifj. Bozsik József

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!