FM: stabilizálni kell a magyarországi szántóföldi hozamokat

Agro Napló
Stabilizálni kell a szántóföldi növénytermesztési hozamokat, mert a természeti körülmények miatti jelentős termésingadozás rontja a versenyképességet - hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budaörsön egy szakmai tanácskozáson.

A talajközpontú termelésről tartott tanácskozáson Feldman Zsolt hangsúlyozta: nemcsak emelni kell a gabonafélék hektáronkénti terméshozamát, hanem azt magas szinten stabilizálni kell, aminek fő eszköze a magas színvonalú agrotechnológia lehet.

Emlékeztetett arra, hogy ma a 4,3 millió hektáron folytatott szántóföldi növénytermesztés adja a mezőgazdasági termelés 44-45 százalékát. E terület több mint 80 százalékán gabonát és olajnövényeket termelnek.

A helyettes államtitkár kifejtette: a hozam nagyságának és stabilitásának növeléséhez megfelelő agrotechnikai tápanyagok kellenek, illetve például hatékony növényvédelem és talajművelés, párosítva a megfelelő fajtahasználattal.

Elmondta, a versenyképesség érdekében nem szabad elhanyagolni a biológiai innovációt sem, fontos a nemesítés, például a télálló vagy a szárazságtűrő fajták kialakítása. Ugyanilyen fontosnak nevezte a talajerő visszapótlását például élőszervezetekkel. Emellett célszerű a biotechnológiai módszerekkel előállított hatóanyagok alkalmazása is a szintetikus anyagok helyett - közölte.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a technológiai innovációra szintén hangsúlyt kell helyezni, például a precíziós gazdálkodási módszerek, a sávos talajművelés használatára. Hozzátette, az egyszerre több munkafolyamat elvégzését is lehetővé tevő technológiák alkalmazása ugyancsak a fejlődés útját jelenti, az erő- és munkagépek fajlagos energiafelhasználását szintén célszerű javítani.

Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke arról beszélt, hogy az unió közös agrárpolitikájának (KAP) reformja után alapvetően változott meg a gazdálkodók támogatása. Ehhez pedig nemcsak az MVH-nak, hanem a gazdáknak is alkalmazkodniuk kell. Példaként említette a támogatások eddigiektől eltérő több részletben való kifizetését, illetve a Vidékfejlesztési program forrásainak a Miniszterelnökséghez kerülését.

Elmondta: a múlt évi támogatások összege mintegy 410-420 milliárd forintot tesz ki, amiből eddig mintegy 375 milliárd forintot fizettek ki. Június 30-ig - a határidő lejártáig - pedig a fennmaradó összeget is kifizeti a jogosultaknak az MVH - tette hozzá.

Elmondta, ebben az évben a hivatal mintegy 170 ezer támogatási kérelem benyújtására számít. Eddig valamivel több mint 150 ezret küldtek el az MVH-nak. Az idén mintegy 400 milliárd forint támogatást kaphatnak a gazdálkodók.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Közepes minőségű termésre számítanak

Közepes minőségű termésre számítanak

Közepes minőségű lehet az idei termés a szántóföldi növényeknél – vélekednek a  Concordia Közraktár Zrt-nél: a repce gyengébb lett a tavalyinál, árpáb...

Szárazság pusztít Lengyelországban

Szárazság pusztít Lengyelországban

Egyre kiterjedtebb a Lengyelországban pusztító szárazság, amely várhatóan komoly gondokat okoz a mezőgazdaságnak, a helyzet tavasz óta sokat romlott –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?